spam in zakoni?
Vsi se vsak dan spopadamo z reklamnimi sporočili različnih podjetij. Brala sem zakon o tem in tudi na nekem seminarju se je o tem govorilo.
Zanima me naslednje:
– ali imam prav, ali se mi samo zdi, da je spam zakonsko prepovedan samo pri naslovih, ki so privatni. Če je torej naslov josko.buha@firma.si objavljen v PIRSU. ki je javni dokument, zanj torej ta zakon ne velja?
– če se pošilja na privat naslov ala josko.buha@hotmail.com, zakon VELJA, razen, če on ne da pisnega soglasja?
– menda se baza lahko registrira nekje (pozabila kje) in če se registrira, potem ni važno ali je privat ali firma, stvar je zakonita! Mogoče kdo ve kaj o tej registraciji?
Kdo ve kaj več o tem?
Hvala!
17.1.2003 je zacel veljati spremenjen Zakon o varstvu potrosnikov
(ZVPot-A), objavljen v Uradnem listu RS st. 110-5391/2002
(18.12.2002), ki opredeljuje, da je dovoljeno oglasevanje po
elektronski posti le naslovnikom, ki predhodno podajo svoje soglasje:
45.a. clen
Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja cloveka,
faksimile napravo in elektronsko posto samo z vnaprejsnjim soglasjem
posameznega potrosnika, ki mu je sporocilo namenjeno.
…
77. clen
Posameznik, ki stori prekrsek v zvezi s samostojnim opravljanjem
dejavnosti se kaznuje za prekrsek z denarno kaznijo najmanj 1,000.000
tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3,000.000
tolarjev, ce:
…
22. uporablja sistem klicev brez posredovanja cloveka, faksimile
napravo in elektronsko posto brez vnaprejsnjega soglasja potrosnika,
ki mu je bilo sporocilo namenjeno (prvi odstavek 45.a. clena);
…
Za nadziranje uresnicevanja zakona skrbi Trzni inspektorat RS, ki
deluje v sklopu Ministrstva za gospodarstvo.
Toliko o zakonih, resničnost pa je žal malo drugačna.
Večino spama itak dobiš od drugje (trenutno jenkiland in cccp), to, da te bodo naši zakoni branili pred tujim spamom, pa lahko kar pozabiš.
Sicer se v usa tudi pripravlja zelo restriktiven zakon, ampak kaj, ko bodo potem isti biznismani pošiljali zadeve iz kajmanskih otokov.
Točno. Konec lanskega leta me je ponoči 2x prebudil tel. klic – signal za faks. Uporabljam namreč isto linijo, vendar se faks samodejno odzove, le kadar me ni doma – če je vključen odzivnik.
Naslednjo noč sem delal in glej ga zlomka – ob pol dveh zjutraj priroma faks s ponudbo za samokolnice in prikolice. Pošiljatelja sem zjutraj seznanil z določili zakona in se je po e-pošti opravičil. Očitno je samodejno vse noči pošiljal omenjene fakse po državi.
Podobne nelegalne poti oglaševanja in reklamiranja svojih izdelkov in storitev ubira firma Španovič k.d., ki se je zlasti izkazala z nadležnimi obvestili o lanskoletnih črvih – saj so začutili možnost zaslužka na račun neukih uporabnikov računalnikov, ki vsekakor lahko sami poskrbijo za nadgradnjo windowsov in se znebijo blasterja v 3 minutah. K temu smo prispevali z nasveti tudi na tem forumu.
Če vas naša obvestila motijo, nam prosim to sporočite na @-naslov spanovic@siol.net in umaknili vas bomo s seznama naslovnikov. Heh!
Izučilo jih bo šele, ko jim potrka inšpektor na vrata…
Spoštovana gdičnica Lučka!
SPAM je neželjena (slamnata) pošta!
Po zakonu jo nihče ne sme pošiljati prejemniku, brez da bi prejemnik
te pošte vnaprej dal soglasje za prejemanje take pošte.
Kaj to pomeni:
Lučka@direktor.firme po zakonu (ki sem ga zgoraj prepisal) ne sme
prejemati elektronske pošte, ki vsebuje oglase, če se prej ni strinjala s tem.
Lučka@doma.čistačica po zakonu ne sme prejemati elektronske pošte, ki vsebujejo oglase, če se prej z njimi ni strinjala.
Vse pošiljatelje nezaželjene elektronska pošta, ki je nezaželjena in so izdajalci te pošte iz Slovenije lahko Lučka.Direktor ali Lučka.doma
prijavi na zgoraj napisan naslov (inšpektorat).
Kaj to še v praksi pomeni:
– Ko Lučka nekaj kupije preko interneta, ali se prijavlja na npr. forume,
ali kr’ nekaj dela povsod ji ponudijo na vpogled tudi
Strinjanje s pogoji.
Velikokrat je v teh Pogojih tudi napisano, da bo pošiljatelj občasno obveščal Lučko o novostih.
Ker pa Lučka tega ne prebere detaljno in samo Klikne : Se strinjam
potem prične dobivat toliko opevano in nezaželjeno e-pošto.
Nekako tako gre s tem pri nas na deželi!
Pa lep pozdrav!!
Forum je zaprt za komentiranje.