ŠPAGETI BOLOGNEZE
Pri nas delamo takole. Prepražimo čebulo in mleto meso (samo govedino), dodamo konzervo paradižnika, solimo in dodamo kar veliko bazilike in origana, pa še kakšen peperončin v prahu ali čili, da je malce pekoče. Potem pa pač nekaj časa kuhamo…
Verjetno ni čisto prava bologneze omaka, je pa preprosta in dobra.
Eden od množice receptov:
250 g špagetov
3 žlice olivnega olja
2 čebuli
1 do 2 stroka česna
250 g mesa (pol govedine pol svinjine)
500 g paradižnika iz konzerve (pelati)
70 g paradižnikove mezge
1/8 l rdečega vina
sol, poper, mleta rdeča paprika, žlička timijana, žlička bazilike
parmezan
Postopek: Na dveh žlicah olja dušimo narezano čebulo, nato dodamo meso in ga pražimo 5 minut. Začinimo s soljo, poprom, papriko, nato prilijemo paradižnik iz konzerve s sokom vred in zmečkamo paradižnike. Dodamo še mezgo in vino. Premešamo in omako kuhamo okoli 15 minut. Na koncu primešamo še timijan in baziliko.Omako prelijemo po kuhanih špagetih in potresemo s parmezanom.
Recept prihaja iz Italije in je resnično dober:
Toliko čebule kot mesa…..čebulo narežeš na drobne kockice, jo pražiš na malce olja dokler ne postekleni, nato dodaš meso, dobro premešaj, da gre narazen, nato pa zalij z vodo, da ga prekrije….ogenj naj bo močan, da kar dobro vre….ko vidiš, da se je čebula skoraj “razstopila” (to je po cca 15 min), dodaš žlico paradižnikove mezge, poper, sol, cel korenček, strok česna (lahko tudi v prahu), sveža zelena (ne veliko), nekaj pora, svež paradižnik (olupljen, lahko iz skrinje), svež peteršilj, bazilika, posušena zelena, rožmarin, mešanica mediteranskih začimb, ter malce rdeče paprike v prahu. To naj vre še celo uro in pol na majhnem ognju….omaka je enkratna! Ko je kuhano se vse cele kose zelenjave pobere ven.
Z nobeno začimbo pa se ne sme pretiravati, posebej bodite pozorni pri zeleni, ki je zelo močnega okusa.
Forum je zaprt za komentiranje.