Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo sp-KPO konec leta

sp-KPO konec leta

Kot mali s.p. ročno vodim knjigo KPO. Me pa zanimanekja stvari: ko končam knjigo 31.12. – ko naredim končni obračun za poročanje

– odprem v KPO nov list in začnem poslovni dogodek s številko 1 – ali je tako?

– ko malo berem razna računovodska “navodila” v njih piši prenos stanja kontov.
Če si jaz to prav predstavljam v KPO tega ni, kajne? Začetno stanje kontov je povsod 0,00 EUR. Saj sicer konec leta ne dobim letnega poslovanja ampak dvoletnega.

– če imam dobiček ali to v KPO za prihodnje leto kaj prikažem, in kako – ali so to kar prihodki ali KPO stanje konta ostane 0 EUR – kot sem zgoraj napisala. Ali se to potem vpiše v poslovni izkaz za prihodnje leto.

– kaj pa če imamo izgubo: če smo imeli lani izgubo 20 eur in potem letos dobička 100 eur – ali to potem prihodnje leto v Poslovni izkaz uspeha prikaže kot pokrivanje izgube iz preteklih let in je dejanski dobiček potem 80 eur.

Upam da nisem preveč zmedeno napisala.

Hvala

Kot mali s.p. ročno vodim knjigo KPO. Me pa zanimanekja stvari: ko končam knjigo 31.12. – ko naredim končni obračun za poročanje

– odprem v KPO nov list in začnem poslovni dogodek s številko 1 – ali je tako?

DA

– ko malo berem razna računovodska “navodila” v njih piši prenos stanja kontov.
Če si jaz to prav predstavljam v KPO tega ni, kajne? Začetno stanje kontov je povsod 0,00 EUR. Saj sicer konec leta ne dobim letnega poslovanja ampak dvoletnega.

ZAČETNO STANJE KONTOV O (konti so v dvojstavnem knjigovodstvu oz. enostavnem če ga vodiš prek programa in uporabljaš konte), in DA nekateri konti se prenašajo
VENAr PA MORAŠ VEDETI DA NA DAn 31.12 verjetno nimaš o vseh obveznoti (mobitel račun pride okrog 8.1 IN JE PLAČAN V JANUARJU SE PRAVI DA IMAŠ 1.12. OBVEZNOST DO MOBITELA in je odprta obveznost in saldo) in verjetno ne tudi terjatev (prejetih plačil, nekatere fakture niso plačane do 31.12.se pravi da so odprte in se saldo prenaša vnovo leto), stanje o ni pri OS-osnovnih sredstvih; pri trr…. to so dodatne evidence…

– če imam dobiček ali to v KPO za prihodnje leto kaj prikažem, in kako – ali so to kar prihodki ali KPO stanje konta ostane 0 EUR – kot sem zgoraj napisala. Ali se to potem vpiše v poslovni izkaz za prihodnje leto.

– kaj pa če imamo izgubo: če smo imeli lani izgubo 20 eur in potem letos dobička 100 eur – ali to potem prihodnje leto v Poslovni izkaz uspeha prikaže kot pokrivanje izgube iz preteklih let in je dejanski dobiček potem 80 eur.
izguba 2009 20 eur
dobiček2010 100 eur

pokrivanje izgube za leto 2009 20
čisti dobiček za 2010 je 80 eur (če seveda nimaš olajšav.)… od tega naj bi ti izračunali ako.tdavka pa ti jo ne bodo ker je znesek premali..

dobiček ali izguba bo vidna pri napovedi, bilanca stanja in poslovni izid …

čisto tolk na hitro…

pa naj še druge dopolnijo….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close