Sošolko tepejo starši
Približuje se konec šolskega leta in zaključujejo se ocene. Nekateri bodo s svojimi ocenami zadovoljni, nekateri malo manj. Otroci in tudi odrasli delamo napake, vsak od nas se kdaj pa kdaj napačno odloči, pomembno je, da se iz tega nekaj naučimo in se naslednjič odločimo bolje.
Velikokrat v trenutku, ko otrok naredi napako, vzbujamo občutke krivde, otroka nadiramo, kaznujemo. Razumljivo je, da smo jezni, vendar če dobro razmislimo, smo velikokrat jezni nase, ker smo dovolili, da je do tega prišlo. Vsak od nas je že nekajkrat v življenju naredil napako, se napačno odločil, mogoče mu je zaradi napačnega načrtovanja zmanjkalo časa. V tistem trenutku je vsak od nas vedel, da ga je polomil, mogoče je bil jezen nase, mogoče se mu je za trenutek podrl svet.
Pomembno je, da se vprašam, kaj sem jaz v tem trenutku potrebovala od ljudi okrog sebe. Da me nadirajo? Da mi povedo, da nikoli ne znam nič narediti ok? Da se cel teden zaradi tega ne pogovarjajo z menoj? Ali sem mogoče potrebovala razumevanje, zagotovilo, da se da vse urediti in da se iz napak pač učimo.
Malček polije sok ali poriše steno, naš šolar ima zaključene slabe ocene, mogoče bo celo ponavljal razred. V takšnih trenutkih starši velikokrat reagiramo preveč burno. Je zaradi tega res smiselno uničiti odnos. Če bomo takrat, ko otrok naredi napako, odreagirali preveč burno, naslednjič, ko bo imel težavo, ne bo prišel do nas. Si tega res želimo? Pomembno je, da otroku damo vedeti, da vsi delamo napake, vendar napak ne ponavljamo, trudimo se, da naslednjič naredimo bolje. Pomembno je, da nudi družina otroku varen pristan v vseh viharjih, s katerimi se sooča, tako se bo otrok naučil, da je ok narediti napake, vendar moramo za svoje napake prevzeti odgovornost in jih popraviti.
IDEJE, kako poglobiti ODNOS s svojim otrokom, kako mu pomagati razumeti ČUSTVA in se umiriti, VERJETI VASE in vztrajati, čeprav je včasih težko, lahko najdete tu
Forum je zaprt za komentiranje.