SoSe LINUX in sumniki???
Na notesnik sem si nalozil Suse linux, vse je super samo malo se ?e lovim in ne morem nastaviti sumnikov. Namrec jaz jih vidim na tej spletni strani, ce pa sam hocem kaj napisati dobim:
qwertzuiop??
asdfghjkl???
yxcvbnm,.-
Izbran jezik imam slovenski in tudi linux je v slovenscini, le tale tipkovnica je malce cudna??
Hval za nasvet čeravno sem uspel prej nekje prebrati, da pri Linuxu nastavljaš regijo, tipkovnico in pisave vsako posebej. Torej, če eno ni slovnsko potem tudi šumnikov ni.Zanimivo, se še učim. Sedaj moram pogruntat kako naj inštaliram Canon Pixma 5000 printer, pa HP laserja, CF Cardriderja in še pa še dela…časa pa ni.
Lp
S šumniki je pač tako da nekatere distribucije imajo to poštimano že ob namestitvi (izbereš SLO tipkovnico in lokalne SLO nastavitve) in to je to. Nekateri naši vrli fantje so se potrudili in to poštimali (za vse nas) in se je začelo vključevati v distribucije (predvsem RedHat, sedaj Fedora, potem pa Pingo, ki je SLO distribucija, pa še kakšna bi se našla). In tam naj bi to delalo kar out-off-the-box. Drugače pa si moraš poštimat sistemske nastavitve in sicer, če delaš v konzoli pač konzolske nastavitve (tipkovnico, fonte in locale) in podobno v X-win sistemu, kjer to lahko storiš preko GUI vmesnika (podobno kot v Windows sistemu) ali pa v konfiguracijskih datotekah. Dejstvo je, da moraš imeti nameščene ustrezne fonte (ki imajo te znake not – čšćžđ), drugače efekt ne bo viden na zaslonu.
Preglej si malo, sicer je staro kake 3 leta, vendar se delaš še vedno na enak način:
LP
Forum je zaprt za komentiranje.