SOS – moški v krizi potrebuje knjižno tolažbo
Želje & potrebe so naslednje:
“Treba mi nesto kao Jean Austin ili tako nešto, srceparajuće, ali na kraju sa hepi endom, da me uteši, recimo “The Notebook” type of book or movie.
Molim, bez osuđivanja zbog izbora (onaj film, elem), što bi ljudi rekli, u bedaque sam.”
Kaj bi dali brati moškemu v takšnemle razpoloženju? Kot zakleto mi ne pade na misel nič pametnega … Ker gre za ljubega človeka, bom vesela vsakega predloga … slovenske knjige ne pridejo v poštev zaradi kilavega razumevanja, angleške so OK. Sicer gre za kar zahtevnega bralca.
Jane Austen bom kar zradiral s seznama kriterijev, ker mi potem ne ostane nič. Spomnil sem se na tole:
Pa na tole, malo bolj brutalno, a s sporočilom:
Od moške plaže še seveda kakšen Tony Parsons (Man and Boy ipd.) pa recimo Hornbyjev About a Boy. Z Jane Austen nimata blage zveze, vem.
Za depresivne trenutke pa od branja seveda najbolj priporočam desetkilometrski tek čez Rožnik v zmernem tempu.
Ko sem to prebrala željo po hepi endu (z omembo filma), sem se spomnila na ta povzetek:
http://www.youtube.com/watch?v=aip3836VtZ0
Toliko poudarka na malenkostih in drobnih presenečenjih, igrivosti, ob izpostavljeni vodilni misli: “Kako malo je treba, da se preusmeri tok in dobi življenje spet smisel.” Samo opazovati je treba znati.
Hja, morda premalo “moška” vsebina – še vedno ostane rezervna možnost: ven, v gozd, v gibanje …