Sorodnica mi dolguje denar
Situacija je sledeča. S sestrično nisva v dobrih odnosih, ne govoriva več. Pred nekaj leti sva si bili zelo blizu. Ko se je pred dvema letoma znašla v situaciji brez stanovanja, službe in sama z otrokom, sem ji “dala” par tisoč evrov brez razmišljanja. Ni se mi niti zahvalila. Začela se je grdo obnašati do mene, še me je žicala za denar, govorila, da ji ne pomagam, da za njo nisem naredila nič itd. zato sem jo odrezala. Po teme dogodku sva se še enkrat pogovorili, in ko me je začela kritizirati, sem ji rekla, da denar pa je le vzela od mene. Takrat mi je rekla: “Uf kako si me s temi besedami užalila, šla bom delati in ti vrnila vse.” Potem nisva več govorili, od nje pa nisem videla niti evra.
Nekako sem na vse že pozabila, zdaj pa sem kupila še eno dodatno stanovanje in bi mi par tisoč evrov prišlo prav za obnovo kopalnice. Kako naj jih iztirjam od nje?
Če nista nič “vrgli ob tem tvojem dobrodelnem podarjanju ” na papir, potem nimaš kaj. Samo nauči se kaj iz te izkušnje, za v prihodnje.
Ta sredstva so zate izgubljena.
Pozabi, oddalji se , prekini stike.
Gre za t.i. . ciljani izkoriščevalski vampirizem pri takih ljudeh. Ko uspe dobiti ne samo enkrat, pride po še…Je zavohala tvojo empatijo, ki jo kot psihopatinja odlično izkorišča ves čas.
škrtice, 03.08.2024 ob 11:33
Če imaš VEČ NEPREMIČNIN! te teh ubogih 1000 e ne bo oškodvalo. Njej pa mogoče velikoo pomenijo…
ŠKrtica..njej( sestrični) očitno ne pomenijo par 1000 nič, ker ji ni dovolj. Nekateri si mislite-jo, da so priviligirani. In so drugi dolžni za njih skrbeti do konca življenja…dolžnost sorodstva, da jih živi. Gospa si bo končno našla službo, da bo kao vrnila. Pravilno! Naj se spoka delat in vrne denar. Kredit na banki ali posoja denarja ..denar se vrne v vsakem primeru. Daš, posodiš…iz ponosa se vrne, ker nekdo za ta denar, ki ga lahko da-posodi dela več, kot ti, ki ga rabiš nujno.
Avtorica-do stiske je živela na kateri račun? Moža, staršev ali drugih sorodnikov? V našem dalnem sorodstvu imamo tako cvetko. Njena izjava je, da je država dolžna za njo skrbeti. Ker je ona delala 10let in je to njena pravica. Vsi so dolžni za njo skrbeti in za njene šoping želje.
Anonimno840, 03.08.2024 ob 11:03
Situacija je sledeča. S sestrično nisva v dobrih odnosih, ne govoriva več. Pred nekaj leti sva si bili zelo blizu. Ko se je pred dvema letoma znašla v situaciji brez stanovanja, službe in sama z otrokom, sem ji “dala” par tisoč evrov brez razmišljanja. Ni se mi niti zahvalila. Začela se je grdo obnašati do mene, še me je žicala za denar, govorila, da ji ne pomagam, da za njo nisem naredila nič itd. zato sem jo odrezala. Po teme dogodku sva se še enkrat pogovorili, in ko me je začela kritizirati, sem ji rekla, da denar pa je le vzela od mene. Takrat mi je rekla: “Uf kako si me s temi besedami užalila, šla bom delati in ti vrnila vse.” Potem nisva več govorili, od nje pa nisem videla niti evra.
Nekako sem na vse že pozabila, zdaj pa sem kupila še eno dodatno stanovanje in bi mi par tisoč evrov prišlo prav za obnovo kopalnice. Kako naj jih iztirjam od nje?
da naj ti položi ploščice v kopalnici 😉
Ena stara2, 03.08.2024 ob 11:14
Če si ji denar dala in ne posodila z notarsko overjeno pogodbo, nimaš kaj. Skušaj pozabiti. Je pa taka situacija z nehvaležneži dokaj pogosta. Enostavno smatrajo, da če imaš več kot oni, si jim dolžan pomagati. Da si do tistega več prišel s trudom, sposobnostjo, tudi odrekanje, jih ne zanima.
NI res…obstaja tudi ustna pogodba ,ce imas verodostojno prico ki lahko potrdi da si ji denar posodila ga bos s tozbo dobila, lahko jo tozis tudi brez price, ce si nsnavaden list papirja napisala da si ji posodila denar in je ona to podpisala jo lahko terjas….notarsko overjeno zholj pomeni da lahko vlozis uzvrsbo na podlagi verodostojne listine in brez tozbe….in tudi ce si ji dala denar na podlagi tega da te je ona spravila v zmoto glede svojega dejanskega stanja lahko zahtevas vracilo, sploh pa ce se je kot prejemnik darila izkazala kot nevredna….torej….tozba
Mozev sorodnik je bil v skripcih kar precej casa, sicer je delal, samohranilec, dva otroka, enostavno financno ni slo.
Ko je bil se mlad samski fant, si je parkrat sposodil denar pri mozu in nekaterih drugih sorodnikih, takrat so bile marke, po par 100 mark, a ni vracal.
No, cez toliko let, ko je sam vzdrzeval druzino, naju je prosil za vecje posojilo, sva premislila in se odlocila, da mu dava pol, DAVA, ne posodiva. Drugo polovico si je sposodil pri drugem sorodniku. V kratkem je vse vrnil, zalaufal nek biznis, ki ga je potem peljal v zaposlitev v tujini in zdaj mu gre prav dobro.
Nikdar v zivljenju se nisem posodila denar v strahu in s stisnjenimi zobmi, vedno pomagam na tak ali drugacen nacin s srcem in vedno se mi vse vrne.
Julij Cezar, 03.08.2024 ob 12:55
NI res…obstaja tudi ustna pogodba ,ce imas verodostojno prico ki lahko potrdi da si ji denar posodila ga bos s tozbo dobila, lahko jo tozis tudi brez price, ce si nsnavaden list papirja napisala da si ji posodila denar in je ona to podpisala jo lahko terjas….notarsko overjeno zholj pomeni da lahko vlozis uzvrsbo na podlagi verodostojne listine in brez tozbe….in tudi ce si ji dala denar na podlagi tega da te je ona spravila v zmoto glede svojega dejanskega stanja lahko zahtevas vracilo, sploh pa ce se je kot prejemnik darila izkazala kot nevredna….torej….tozba
To je pa zelo uporaben nasvet za marsikoga v podobni situaciji. Sem pred kratkim slišala za podobno situacijo. Upnica žal ni vedela, da se lahko sklicuje tudi na verodostojno pričo.
Lej, vecji denarni znesek posodim samo ozjem druzinskemu clanu ki ga sicer dober poznam in je oseba zaupanja vredna, prav tako sem pripravljena kar dati denar. Drugim lahko podarim nekak simbolicni znesek in to je to. Ravno zaradi tega, nekateri ljudje, ko se znajdejo v stiski, ki sicer niso odgovorni in ne zelijo sprejeti dejstva, da si ti tisti, ki si mu pomagal. Ne recem, vsak se lahko kdaj pa kdaj najde v taksni in podobni situaciji pa vendar, ce si odgovoren, moras prav tako imeti kaksen znesek za nepricakovani strosek ali ce ostanes brez sluzbe.
Žlahta je velikokrat strgana plahta.
Zanimivo, tudi jaz imam takšno sestrično… Enako sva stari, najini otroci so tudi sovrstniki. Vedno je nekaj potrebovala, denar, stvari za otroke, ni da ni.
Vedno pri nas na obiskih, povabila ni pa nikoli. Čez leta mi je očitala, kako ji je šla moja družba na živce, a ni imela izhoda, ker je bila pač v buli. Pa da bi me najraje v žlici vode utopila. Ker je meni šlo bolje od nje… Ne druživa se od takrat.
Bolana, zmešana duša.
Dobrota je sirota.
Anonimno 2817, 03.08.2024 ob 13:41
Lej, vecji denarni znesek posodim samo ozjem druzinskemu clanu ki ga sicer dober poznam in je oseba zaupanja vredna, prav tako sem pripravljena kar dati denar. Drugim lahko podarim nekak simbolicni znesek in to je to. Ravno zaradi tega, nekateri ljudje, ko se znajdejo v stiski, ki sicer niso odgovorni in ne zelijo sprejeti dejstva, da si ti tisti, ki si mu pomagal. Ne recem, vsak se lahko kdaj pa kdaj najde v taksni in podobni situaciji pa vendar, ce si odgovoren, moras prav tako imeti kaksen znesek za nepricakovani strosek ali ce ostanes brez sluzbe.
Jaz pa tudi niti svojim “tanarbližjim” nisem in ne posojam nič po par tisoč evričev na lepe oči, brez zavedenega ali zapisanega in podpisanega. Zakaj? Ker za tako visoke zneske obstaja velik riziko, da ti ne bo povrnil še dolgo ali do ustno dogovorjenega roka, če nima vsaj toliko mesečnega finančnega priliva, garancije, karkoli.
Še najlažje innajbolj varno je seveda nakazilo z bančnega računa na njegov bančni račun – imaš zavedeno transakcijo s tvojega na njegov bančni račun , pa se napiše še namen nakazila: posojilo. Ne rabiš nobenih “notarskih papirologij zganjat” za tabližnje za tako visoke zneske. Ali pa če “na roko” in napisat in podpisat papir: ta in ta dan, toliko in toliko, se obvežem, da bom vrnil do takrat in takrat, datum, podpis obeh in to je to. Pa če je mama/oče/brat/stric/bratranec/sestrična…. Če se dogovoriš za posojilo, ne darilo, je to to… Mirno spiš.
Tudi za manjše zneske po par stotk….
Čisti računi – dobri prjat’li. Pa če je to prvo žlahtno koleno, ali pa …XXto po redu.
Ifjkb, 03.08.2024 ob 15:24
Mal za lase privlecena zgodba. Uspes kupit stanovanje, zmanka ti pa 5 jurjev za obnovo? Bos pac obnovila 2 mesca kasneje.
Ko tak odnos prekines, ne rines vec vanj. Si srecen, da se takega parazita znebis. Za vedno.
Ni fora v dnarju… denar za prenovo imam AMPAK se gre za princip. Ne moreš tako, da ti nekdo da denar, ti si potem še neolikan in nesramen, kazni pa nobene
Forum je zaprt za komentiranje.