Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev sorazmerni delež dopusta

sorazmerni delež dopusta

Pozdravljeni!!!

mene pa nekaj zanima.

Z 30.6. mi je potekla pogodba za določen čas, pred tem sem delala pri istem delodajalcu vedno za določen čas nekaj več kot dve leti, brez prekinitev. 30.6. sem ponovno podpisala pogodbo do 31.8, z zagotovilom, da imam s 1.9. službo za nedoločen čas.
Zaradi spleta okoliščin sem se odločila, da te pogobe ne podpiše in grem k novemu delodajalcu, ker pa je narava mojega dela taka, da lahko dopust koristim v večini le poleti in ker so v moji službi bili povsem prepričani, da bom ostala pri njih, sem večji del dopusta izkoristila, s povdarkom da so mi ga oni odobrili, seveda še preden sem sama vedela da bom šla drugam.

Sedaj pa nastane težava, ker pravijo, da sem izkoristila preveč dopusta, čeprav po ZDR mi ves dopust brez sorazmernega deleža pripada, ko v koledarskem letu telam pri istem delodajalcu več kot pol leta.

Oni se izgovarjajo na popravek zakona v UL 103/2007, ki v 69. člen pravi

V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

sedaj me zanima, kdo ima prav, oziroma ali se člen o sorazmernosti po pol leta in ta člen izključujeta, in če sem res koristila preveč, kaj lahko ukrenejo proti meni.

Hvala

V bistvu si res koristila preveč, samo ta člen govori o njihovi dolžnosti. Če so ti sami dali več dopusta je pač to njihova stvar. Kaj dosti ti pa ne morejo. Lahko ti sicer zadnjo plačo ne izplačajo in moraš potem tožit, pravno pa ti po mojem ne morejo nič.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close