sorazmerni del dopusta in regresa
Ja, pripada vam sorazmerni del dopusta in sorazmerni del regresa. Delodajalec si teh pravil ne more sam prikrojevati. Seveda pa je odvisno, kako ste to koristili pri prejšnjem delodajalcu. Če vam je prejšnji dal ves regres, potem seveda ne boste dobili še dodatnih 5/12. Prav tako, če ste pri prejšnjem delodajalcu pokoristili ves dopust, do njega pri novem niste upravičeni. Koriščenje dopusta je druga stvar, načeloma lahko vsak mesec do dopolnjenih 6 mesecev zaposlitve koristite 1/12 dopusta.
Kako mislite, da ima delodajalec glede tega svoja pravila? Kako pa imate zapisano to v pogodbi v zaposlitvi?
V pogodbi mi piše, da mi pripada letni dopust v trajanju najmanj 4 tednov, nič pa o mojem delu dopusta, niti nisem dobil odločbe. Rekli so, da mi pripada 1 dan na mesec, torej 5 dni in mi nikakor ne želijo priznati sorazmernega dela. Ko sem povedal kaj piše v zakonu pa so mi rekli, da tisto 1/12 pomeni en dan/na mesec 🙂
Zanima me, kako naj jim dokažem oz. kaj naj naredim, da bom dosegel, da se mi to prizna?
Ta bo težka. Lahko jim lepo pokažete svojo pogodbo in Zakon o delovnih razmerjih (sprintate z uradnega lista ali si ga sposodite v knjižnici). Če bodo komplicirali, lahko “zagrozite” z inšpektorjem. Tukaj pa vprašanje, kako vpliva to naprej za vašo zaposlitev, če bi vam jo želeli ponuditi….
4 tedne pri 5-dnevnem delovniku pomeni 20 dni na mesec. 5/12*20 pa je 8 dni za 5 mesecev. Če seveda govorimo o 5-dnevnem delovniku.
Oni so najbrž malo po svoje preračunali tale 1 dan na mesec (20/12 je 1,666666666) in mogoče upajo, da se ne boste zbunili. Vendar se to ne zaokrožuje tako, kot bi delodajalec želel.
Točno tako kot ste rekli…oni si malo po svoje zmišljujejo stvari in upajo, da se ne bomo bunili oz. znajo zelo dobro ustrahovati svoje zaposlene, tako da si redko kdo upa kaj narediti.
Ker sem poiskusil (večkrat) na lep način in stalno vsi kričijo name, da jih izsiljujem, mi zgleda res ne preostane drugega, kot da jih prijavim na inšpektorat.
Sem pa želel na čim več koncih preverit, če to drži.
Hvala vam za vaš čas in odgovore,
prijeten pozdrav
Pripada Vam sorazmeren del dopusta in pripadajoči del regresa. Delodajalec s svojimi internimi predpisi ne sme spreminjati določb zakona.
Najbrž ste novemu delodajalcu prinesli tudi potrdilo prejšnjega delodajalca o koriščenju dela dopusta in izplačilu regresa.
Vsekakor priporočam najprej pogovor.
Daša Modic Gorjup
Forum je zaprt za komentiranje.