Sončne kreme
Zanimiva tema. Jaz sončne kreme uporabljam samo na začetku sončanja uporabljam faktor 6 ali 8 samo na licih, dekolte, trebuh malo roke. Da me ne opeče, samo imam veliko pigmenta tako da precej porjavim. Drugače pa še en nasvet za ljudi, ki imate belo polt oz. zelo svetlo polt. Pojdite pred morjem ali sončanjem ene 5-6 krat v solarij to vam ne bo tako izsušilo kožo in vam bo naredilo na koži lepo povrhnjico barve in vas ne bo opeklo sonce.
To sem jaz počela pred leti in deluje, samo sedaj se pa začnem sončati že konec aprila tako da mi sonce posuši lišaje od zime. Glede teh krem, ki si jih naštela metka84, jaz imam še eno no-name kremo iz dm-a, faktor 8, pa deluje, včeraj ko je sonce bilo kar močno sem se namazala po obrazu ko sem čutila da res pripeka in me ni nič opeklo. Sedaj, ko sem že zelo rjava jo uporabljam samo še za lica pa nos.
Uporabljam pa od Hawaiian tropic, olja in butter-kreme za po sončanju ker to pa rabim veliko da mi sonce ne izsuši kože. Je pa kar drago od njih sam moram reči da ima Hawaiian tropic res kvalitetne stvari oni so res specializirani za porjavelo kožo.
Jaz se nikoli namensko ne sončim. Sem pa veliko na soncu: v gorah, na kolesu, med plavanjem, smučanje… večinoma torej vsaj v majici. Razen med plavanjem seveda v kopalkah, ampak po plavanju se obrišem in oblečem v majico in hlače. Sem bolj svetle polti, uporabljam pa faktor vsaj 20, večinoma pa 30. Nisem pa opazila, da bi bila kaka razlika med kremo za 2,3€ in tiso za 10€. Vedno je tako, če se ne namažem, me opeče, če se namažem pa me ne, ne glede na ceno.
Ja, jaz mislim da večina teh sončnih krem deluje tudi no-name. Jst bi isto bila full belopolta če bi bil fotr bel. Pri meni je tko da je mami full bela fotr pa njegova cela familja so pa temnopolti, olivna mediteranska polt, js sem pa mix obeh. Tko da enkrat se spomnim kot otroka sem šla z enimi drugimi na morje in jim je moja mami izgleda naročila da me morajo non-stop mazati ne vem s faktrojem 20 lol. In to je bilo edino morje kjer sem bila res čisto bela mislim svetlo rjava nič porjavela.
Jaz pa rabim sonce, mislim moja koža prav nucam B vitamin. Ker se mi pozimi koža tolk izsuši in dobim včasih lišaje od izsušenosti pa gretja pozimi, prav toplo vreme in sonce mi spucajo kožo.
Mislim da moraš pri kremah za sončenje gledat predvsem sestavo, ne samo faktor, se pravi drobni tisk. Jaz raje malo več plama, kadar gre za kožo, kot manj. Uporabljam recimo od Esti (italijanska firma, dokaj dobra, kupiš v Sanolaborju, lekarnah), faktor 20 pa zdaj imam eno Rougj 30 (kr neki, kupla v lekarni, menda vpliva da koža začne hitreje proizvajat pigment), bi pa tudi jaz raje kak Just uporabila, sam so kar dragi njihovi izdelki. Imam pa njihovo Tea tree.
@Princess’, kako je kaj z vpijanjem olja? Praviš d auporabljaš olje od Hawaiian tropic. Kakšno kožo imaš sicer, bolj suho ali mastno? Meni se zdi, da se mi olje ne vpije tako dobro, razen če si ga ne vtrem not (recimo kako masažno olje je super, samo ta nima faktorja hehe).
Imam pa bolj belo polt, skorajda rdečkasto (nekateri imajo rumenkasto belo, se pravi bela, ki vleče na rumena, moja pa vleče na rdeče), v preteklosti sme bila kot ciganka, ker smo hodili za svaj 2 tedna dol, ampak potem se m pa nehala hodit na morje in zdaj se moram ful mazat, ker mi dnevno (!!!) nastajajo rjave pikice in to je pač grdo.
Okej, roke in rame pa stopala so zdaj že rjavi, najbolj me prime na kolesu, si želim bit bolj razgaljena, haha
Pri teh faktorjih je menda tako, da ti recimo faktor 20 za 20x podaljša čas, prede pride do opeklin, kot če se ne mažeš. recimo brez zaščite si lahko zunaj par min, s faktorjem 20 pa 1h. Potem se moraš ponovno namazat. problem je tud, če se že začneš potit in potem se krema jasno ne more vpit skozi pot, zato je dobro se namazat še predno gremo ven, se pravi že doma.
Krivokljun tvoj opis kože me spominja na ten kože, ki ga ima moja mami, namreč ona ima res zanimivo polt Keltski tip se temu reče. Recimo ko ona “porjavi” v bistvu njen pigment se pokaže na koži potem rdeče-rjav, bolj rdeč kot rjav, izgleda kot da bi bila malo opečena. Keltski tip kože.
Drugače imam pa jaz suho kožo. Tako da meni ko si nanesem olje na kožo ali od Hawaiian ali Johnson, mi ga kar pozauga haha, vpije hitro moja koža. Sedaj ko sem zelo rjava, uporabljam od Hawaiian olje brez faktorja za sončenje, pa potem po sončenju imam pa butter kremo od Hawaiian mi kar lepo navlaži kožo. Bepanthen pa uporabljam pozimi če se mi kak lišajček naredi od suhosti pa gretja.
to ni res, da če imaš temno polt že po naravi, da ti ni treba uporabljat krem z zaščitnim faktorjem. vsak pameten mora uporabit kremo za sončenje, pa če ne za drugo za to, da imaš kožo navlaženo, da ni suha. tudi črnce recimo opeče sonce, le da ni vidno, raka pa ravno tako lahko fašejo. sonce je dandanes nevarno za vse, ne le za belopolte. in vsaka barva tudi rjava pomeni poškodovano kožo od sonca. kar vprašajte zdravnike. tudi solarij ni nič boljši od sonca.
Malo se pozanimajte o nanodelcih v sončnih kremah. Glede na to, da sedaj v skoraj vse notri tlačijo TiO2, katerim delcem z drgnjenjem v obliki vtiranja dodate dovolj energije, da zaradi majhnosti vstopijo v celice in celične strukture. Njihov vpliv še ni dobro raziskan, čeprav pa so že rezultati, da nanodelci povzročijo mutacije v celici in tudi samorazgradnjo celic.
Ne, ja res je, nekateri to primerjajo, kot je bilo na začetku stoletja z roentgenskimi žarki, ko so si prirejali partije in si slikali, projicirali okostja na velike zaslone… potem so se pojavile prve žrtve levkemija pri zdravnikih, ki so slikali zlome poškodovanih…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Robi, jaz počnem podobno in to vsako leto. Se pa spominjam, da se nekaj let nazaj nisem sončala 2 leti in je bila moja koža res čisto brez barve iz prejšnjih let. In ko sem šla potem prvič na sonce me je precej opeklo, ker sem uporabila prenizki faktor na kremi. Tako da sedaj se vsako leto sončam postopoma in pomalo in mažem se samo tam kjer je koža bolj občutljiva.
Jaz mislim da je pri soncu treba zmerno, ker koža mora tudi dobiti B vitamin. Tudi ni dobro da se nekateri pa čisto nič ne izpostavljajo soncu, ker potem pa koža postane res občutljiva na sonce.
Eh, sorry Princeska, nisem dobro prebrala. 🙂
Drugače pa jaz zelo redko uporabljam kremo za sončenje (Just). Skoraj samo takrat, ko vem, da bom dolgo izpostavljena soncu pa nimam ravno izbire; čoln, smučanje, pohod, kolo….
Forum je zaprt za komentiranje.