Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sončne celice DA ali NE

Sončne celice DA ali NE

Pa torej zna kdo povedati, koliko omrežnine plačuje NEK?

Menda ima 700MW moči. To je za 30.000 mojih bajt.

Odgovor na objavo uporabnika
Odpoved tv, 15.03.2023 ob 15:42

No – Tv dela  – Tvoj izračun ne drži…

Povprečno (lansko letne položnice) mesečno plačamo 130 €  Grejemo se na TČ

Torej v sedmih letih 11.000. Za 11.000 ne dobimo sončne elektrarne.

Po investiciji mi še zmeraj ostane omrežnina. Poveča se mi zavarovanje hiše…. Torej še enkrat a si je kdo izračunal, kdaj se mu investicija povrne – in ne samo v elektrarno, ljudje okrog mene potem nabavljajo še seveda toplotne črpalke, električne avte, klime….najemajo kredite in plačujejo še obroke in obresti…

Govoriti, da moj izračun ne drži je precej na pamet.

Letno porabimo 13.000 KWh in to me stane ca 2.000 Eur. Investicija je približno 15.000 Eur, zdaj pa računaj. V tem ni upoštevana morebitna subvencije kot tudi ne (zelo verjetne) podražitve elektrike v prihodnjih letih.  Zavarovanje hiše ostane enako.

Odpoved tv, 15.03.2023 ob 15:53

Omrežnino plačuješ ker se elektrika, ki jo sončne elektrarne proizvedejo pošilja -preko kablov – obstoječega omrežja – v elektro sistem… Seveda pa potem po tem omrežju tudi ti prejemaš elektriko – pa makar svojo, ki jo proizvajajo sončne celice….

Omrežnino plačaš glede na letno neto porabo, moč plačaš glede na priključno moč. To res ni tako težko izračunati.

Ni res zavarovanima za hišo ostane ista, samo s. elektrarna ni zavarovana.  Vložiš v  sončno 12 000€ in v predelave ter toplotno 10 000+, kupiš električni avto 50 000€+, domačo hitro polnilnico 2 000€  , pri tem te bo še država poskusila nategniti in se tolažiš da si naredil dober posel?

Kje sploh dobiš hitro polnilnico? Sem že veliko preiskal, da bi našel 30 ali vsaj 20 kW DC, pa so samo počasne AC.
Sploh pa za 2000€ …

Kako, 15.03.2023 ob 16:43

Ni res zavarovanima za hišo ostane ista, samo s. elektrarna ni zavarovana.  Vložiš v  sončno 12 000€ in v predelave ter toplotno 10 000+, kupiš električni avto 50 000€+, domačo hitro polnilnico 2 000€  , pri tem te bo še država poskusila nategniti in se tolažiš da si naredil dober posel?

Toplotna se  je tako ali tako se povrnila v 7 letih, električni avto je službeni, polnilnica je zraven avta, sončna je pa kot namesto dodatne pnzije za na stara leta.

Glede na kaj se ti je toplotna povrnila.

To pa, 15.03.2023 ob 17:25

Glede na kaj se ti je toplotna povrnila.

Glede na plin ali kurilno olje.

Sončnica965, 15.03.2023 ob 10:32

prosim za mnenje ali se splača ali ne?

Če grem v ta projekt me bo koštal cca. 25-30K. To je investicija za 10 let, ker po 10 letih je potrebna spet obnova in dodatni denarni vložek v to.

Mesečno me položnica za štrom pride od 80-100 Eur to je v 10 letih nekje od 115K. Torej imam v 10 letih to itak več kot pokrito.

Ne vem pa ali je potrebno kljub lastnim sončnim celicam, kaj komu plačevati kakšen prispevek?

Potem sem od večih slišal, da je to tudi veliko sevanja. Da si tudi štrom ni tako močan in so lahko težave, če imaš veliko naprav. Mi imamo še eletrične avte, ki jih vsak dan filamo celo noč.

Zanimajo me vaša mnenja, izkušnje…

absolutno se splaca…se najbolj drzavi….pa kretenom kot je rok ki so zaradi bolezni itak poslovno okrnjeni

…..pa ne v 7….povrne se v 7 mesecih….pa zivljenska doba je 50 let pa to….kreteni

Težko je biti pameten ali se to res splača ali ne. Težko je napovedati, kakšne bodo cene elektrike v prihodnje.

Je pa res, da če gre vse gor, bo šla tudi omrežnina gor. Zavarovanje se sigurno poveča, ker če ne, potem nimaš zavarovane sončne elektrarne! Vem, ker mi je soseda povedala, da jim je žal da so šli v ta projekt, ker imajo skoz en štrapac. Skoz neki vlagajao, pa vedno je treba še nekaj dokupit, pa nekaj spremenit, pa predelat, pa kabli so baje ful debeli…. tudi o sevanju je rekla, da je sedaj slišala, da je to ogromno sevanje, ker imaš praktično nad glavo in vsepovsod okoli sebe elektrarno. Soseda je sicer v štartu projekta zato, ne ve še ali se ji bo to pozitivno obrestovalo. Ampak zaenkrat pravi, da je bolj kot ne skeptična.

Pa sedaj mora po nasvetu majstrov obvezno nabavit toplotno, kar jo bo spet stalo premoženje in cela predelava v kurilnici…. Skratka pravi, da se sploh ne konča s stroški! Pa vsak majster, ki pride pravi, da bi mogla imet še nekaj, da bo to delovalo. Kar nekaj!

Fora je, da če ti na koncu letno prišparaš enga jurja….. potem to ni tak smisel. Da se jebeš tok časa in da si pod sevanjem…. ogrožena cela familija…. se ne splača.

Ja pa požarno je bolj nevarno definitivno! Zavarovanje pa pride kar drago!

Po 15 letih absolutno moraš tudi obnoviti, marsikaj zamenjati, dokupiti, letno servisirati. To da se splača, običajno pravijo le bogatuni, ki mislijo da če si to na streho namontirajo, da boga za jajca držijo. Pač imič, da se na ven vidi, da imajo denar.

m2942, 15.03.2023 ob 12:28

Smiselno bi bilo počakat na te večje solarne farme, ki jih Golob napoveduje in tam zakupit kakšen m2. Če ima kdo info kaj se v zvezi s tem dogaja naj deli.

Pri nas se gre država vedno španovijo, kjer po pregovoru še pes crkne.
Tako niti z državo niti z državnimi podjetji ne grem v nobeno španovijo in zagotovo ne bom od njih zakupil ničesar, česar ne morem prijeti in odnesti, če bi tako naneslo.

Za ta denar imam drv za skoraj sto let dovolj.

Pa še stroškov ni skoraj nobenih.

Haltiklape123, 16.03.2023 ob 12:00

Težko je biti pameten ali se to res splača ali ne. Težko je napovedati, kakšne bodo cene elektrike v prihodnje.

Je pa res, da če gre vse gor, bo šla tudi omrežnina gor. Zavarovanje se sigurno poveča, ker če ne, potem nimaš zavarovane sončne elektrarne! Vem, ker mi je soseda povedala, da jim je žal da so šli v ta projekt, ker imajo skoz en štrapac. Skoz neki vlagajao, pa vedno je treba še nekaj dokupit, pa nekaj spremenit, pa predelat, pa kabli so baje ful debeli…. tudi o sevanju je rekla, da je sedaj slišala, da je to ogromno sevanje, ker imaš praktično nad glavo in vsepovsod okoli sebe elektrarno. Soseda je sicer v štartu projekta zato, ne ve še ali se ji bo to pozitivno obrestovalo. Ampak zaenkrat pravi, da je bolj kot ne skeptična.

Pa sedaj mora po nasvetu majstrov obvezno nabavit toplotno, kar jo bo spet stalo premoženje in cela predelava v kurilnici…. Skratka pravi, da se sploh ne konča s stroški! Pa vsak majster, ki pride pravi, da bi mogla imet še nekaj, da bo to delovalo. Kar nekaj!

Fora je, da če ti na koncu letno prišparaš enga jurja….. potem to ni tak smisel. Da se jebeš tok časa in da si pod sevanjem…. ogrožena cela familija…. se ne splača.

Ja pa požarno je bolj nevarno definitivno! Zavarovanje pa pride kar drago!

Po 15 letih absolutno moraš tudi obnoviti, marsikaj zamenjati, dokupiti, letno servisirati. To da se splača, običajno pravijo le bogatuni, ki mislijo da če si to na streho namontirajo, da boga za jajca držijo. Pač imič, da se na ven vidi, da imajo denar.

Ko prebereš naštepanih toliko govoric in floskul, se vsak normalen vpraša zakaj ti je tega treba?

robi9, 16.03.2023 ob 12:22

Za ta denar imam drv za skoraj sto let dovolj.

Pa še stroškov ni skoraj nobenih.

Tudi mi razmišljamo o avtomobilu na drva.

preveč gozda, 16.03.2023 ob 12:25

Tudi mi razmišljamo o avtomobilu na drva.

Tudi to bo počasi še prišlo nazaj. Vse se ciklično ponavlja.

Anonimno 3005, 16.03.2023 ob 12:28

Tudi to bo počasi še prišlo nazaj. Vse se ciklično ponavlja.

Torej upaš, da se tebi tudi pamet povrne?

Se veste ko se Slovenec nategne, ne bo priznal, gnal bo svoje do onemoglosti da je prišparal.  Sončna el. toplotna, domači hitri polnilnik in  nižji cenovni el. avto , skupaj 100 000€

Se veste, 16.03.2023 ob 13:17

Se veste ko se Slovenec nategne, ne bo priznal, gnal bo svoje do onemoglosti da je prišparal.  Sončna el. toplotna, domači hitri polnilnik in  nižji cenovni el. avto , skupaj 100 000€

Sončna se povrne v 7 letih, domačega hitrega polnilnika ne rabiš, navaden polnilnik je 700 Eur, električni avto pa v največ primerih ni bolj ugoden kot navaden avto.

Sin je pravkar končal investicijo 11 kw  sončne ,  čaka na priključitev, ni odobrena zaradi tega ker je v ulici  5 toplotnih črpalk in ena sončna. Sončna el. predračun 13,500€ + nekaj nepredvidenih stroškov (prilagajanje el. omrežja , dodatna zaščita proti nihanjem , zaradi nekvalitetnaga omrežja . Skupaj dodatni strošek 2 800€. Plus sedaj ga čaka stroški priklopa , mislim da 800€ in še neke dovoljena 180€.   Skupaj 17.180€, kar je kar konkretno več kot so obljubili. Čaka ga še investicija v toplotno č. in prilagoditve centralne, predvideno okoli 13,200€ . Na koncu z investicija preko 300000€.  Ne zastopim, ampak okej izgleda da sem starokopiten.

zdaj je pa jasno, 16.03.2023 ob 12:45

Torej upaš, da se tebi tudi pamet povrne?

V to pa ne upam več, glede na to, koliko si je ti pobral.

Cena elektrarne 14k

2k subvencije

1200 prihranim na elektriki letno (400m2 hiša – 2 komplet gospodinjstvi + delavnica)

caa 1000 na kurjavi

kupili smo edino električno peč za 800 eur – ostalo ni bilo potrebno

Se vidi, da smo v Sloveniji, ne manjka debilov.

Vakuumski solarni kolektorji: 60% izkoristek, strošek vgradnje 5.000 €.

Ampak ne… hišo bomo ogrevali s 15.000 € vrednimi solarnimi celicami, ki ženejo 15.000 € vredno tolotno črpalko. Izkoristek 15% x ogrevno število 4 = 60%.

Iskren, 16.03.2023 ob 14:12

Se vidi, da smo v Sloveniji, ne manjka debilov.

Vakuumski solarni kolektorji: 60% izkoristek, strošek vgradnje 5.000 €.

Ampak ne… hišo bomo ogrevali s 15.000 € vrednimi solarnimi celicami, ki ženejo 15.000 € vredno tolotno črpalko. Izkoristek 15% x ogrevno število 4 = 60%.

od 15.000 vredne elektrarne jih samo 5.000 gre za ogrevanje, ostalo porabijo drugi porabniki in avto

realno je tako, 16.03.2023 ob 13:28

Sončna se povrne v 7 letih, domačega hitrega polnilnika ne rabiš, navaden polnilnik je 700 Eur, električni avto pa v največ primerih ni bolj ugoden kot navaden avto.

V bistvu jaz iščem prenosni hitri polnilnik in ne stacionarnega za doma.

Moj avto namreč fila 7 kW AC ali 70 kW DC. Rabim torej škatlo, ki jo bom priključil na 22 kW AC (teh je veliko) in filal v avto z 22 kW DC, da ne bom omejen na 7 kW. Če bi še doma prišlo prav pri elektrarni, pa toliko bolje.

Nepravilno dimenzioniranje

V poletnem času je poraba energije najmanjša, osončenost pa najvišja. Zato se črpal­ke solarnih siste­mov zaustavijo, ko je voda v zalogovniku toplote doseže nastavljeno temperaturo. Če so površine kolektorjev prevelike, so te zaustavitve pogoste, zaradi česar temperatura v ploščatih kolektorjih lahko doseže 180°C, v vakuumskih pa lahko preseže 250°C. Posledice pregrevanja so pospešeno staranje materi­alov in tesnil, kemični razpad protizmrzovalnih dodatkov in poškodbe zaradi toplotnega raztezanja in krčenja. K najhujšim posledicam temperaturnega raztezanja lahko štejemo še »izgubo« vakuuma in »izgubo« stika med materiali na mestih, kjer prihaja do prenosa energije. Vse našteto pa ima lahko ključni vpliv na življenjsko dobo solarnega sistema. Zato se investicija glede na razmerje med ceno, učinkovitostjo in življenjsko dobo, nagiba v prid kvalitetnega panelnega sončnega sprejemnika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close