Najdi forum

sonce

Pozdravljeni,

bi pisali sonce z veliko ali z malo v povedi:
Orientiral se je po soncu.?

Hvala!
K.

Z malo.

Iz SP:

sónce -a s (ọ)

1. ~ sije; gledati v ~; obračati se za ~em; toplo, žareče ~; pesn. rumeno, zlato ~; lepa kot ~; neknj. pog. ~ gre gor vzhaja;
poud. ~ se poslavlja |zahaja|

Odvisno od tega, v kakšen pomenu uporabljaš besedo. Če se en fizik orientira po soncu in meri neke žarke itd., potem ga bo zanimalo Sonce. Če pa bereš bolj poljudno besedilo in se nekdo ozira/orientira po soncu (npr, kot nasprotje senci), bi pa lahko zdržala mala začetnica.

V poljudnejši rabi bo sonce zagotovo pogosteje z malo začetnico, v strokovnih besedilih pa je treba biti previdnejši. Vsekakor pa v nobenem primeru ne more Sonce svetiti skozi okno, ne glede na vrsto besedila.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Saj, možno je, da tekst govori o medplanetarnem potovanju Drejčka Marsovčka, ki pravkar mimo Lune leti desno od Venere in mu lega Sonca pove za pravo bližnjico do Marsa. Povsem verjetno, da je tako. Ma ne, zihr je to to.

:)))

Kaj pa takole:

Kasneje, ko so bile opravljene geodetske meritve, pa je postalo jasno tudi, da je celoten kompleks orientiran astronomsko, namreč proti Sončevemu vzhodu ob zimskem solsticiju in Sončevemu zahodu ob poletnem solsticiju.

Sončevemu?
Ali sončnemu (vzhodu in zahodu)?

Hvala!
K.

V tem primeru, ko je sonce jasno opredeljeno kot nebesno telo, je po moje pravilno tako, kos si navedel, torej Sončevemu.

Kadar govoriš o soncu v astronomskem pomenu, torej v smislu astrologije, mora biti z veliko, ker gre navadno vedno za planet.

Pri tem se mi poraja pomislek glede vzhajanja in zahajanja planeta. Po pravici povedano, ne vem, ali o vzhajanju in zahajanju govorimo v smislu splošnega poimenovanja gibanja sonca ali lahko o tem govorimo v zvezi s planetom.

Poznamo na primer Sončev mrk – torej gibanje planeta pod takimi in takimi pogoji. Ali lahko Sonce vzhaja in zahaja ali pa to vežemo samo na sonce, bodo pa morali pomagati fiziki in/ali astronomi.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Glede na to, kar sem sama prebrala o soncu v zvezi s pravopisom, se mi zdi, da z veliko začetnico pišemo sonce le takrat, ko bi predenj lahko dali besedo planet.
Sončev mrk bi pisala z malo, še raje pa bi rekla sončni mrk.
Sončni mrk je dogodek, ki je vezan le na našo perspektivo. Vzhajanje in zahajanje sonca tudi, zato sem v tem primeru prav tako za malo začetnico.

Od kdaj je pa Sonce planet? :)))

OK, ampak moramo vedeti tudi, da Sonce NI planet. Bo treba mal pogledat Kopernika in Galiea.

Tudi še nismo omenili možnosti ‘vzhoda/zahoda sonca’.

Ja, prav imaš, mislila sem na druge stvari in sem rekla neumnost. Sicer pa Kopernik in Galileo Galiei nimata nič s tem.

Nimata, ker se lahko samo obračata v grobu.

Lahko pa še komentiraš moj drugi odstavek.

Tudi še nismo omenili možnosti ‘vzhoda/zahoda sonca’.

Če misliš na tega, bi ravno tako uporabila malo začetnico. Sonce z veliko začetnico namreč ne vzhaja in zahaja (vzhod in zahod sta izglagolska samostalnika, tako da gre za enako stvar). To, kar mi zaznamo kot vzhod in zahod sonca, je posledica rotacije Zemlje okoli Sonca (Kopernik :-)).

Oz. okoli svoje osi. Ups …

Zakaj se na tem forumu ne da brisat postov? Grrr…

Zato, da je enim zabavno brat :))

Brisanje je možno, vendar le ob močnem sončnem vzhajanju.

New Report

Close