solidarnostna pomoč
Jaz sem jim poslala prošnjo za solidarno pomoč po 6 mesecih bolezni(velja za trgovino) pa so mi prišli na dan z nekim členom ne vem kakšnim ,da jim ni obvezno dati solidarne pomoči,da se pač oni odločijo komu jo dajo komu pa ne.
Potem sem pa našla dve kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine in v eni piše ,da ti zakonsko pripada v eni pa da oni odločijo tako da še danes ne vem kaj je prav in kaj ne,me pa res zanima.
Vglavnem jaz je nisem dobila.
V Kolektivni pgoodbi za dejavnost trgovine piše:
3. Solidarnostna pomoč
(1) Solidarnostna pomoč se lahko izplača:
– v primeru smrti delavca ali njegovega ožjega družinskega člana, ki ga je delavec preživljal,
– v primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delavca ter elementarne nesreče ali požara, ki prizadene delavca,
– in drugih primerih, o katerih odloča delodajalec.
(2) Višina solidarnostnih pomoči se lahko izplača do zgornje višine zneska, ki ni obremenjen z davki in prispevki za socialno varnost.
(3) Predlog za dodelitev solidarnostne pomoči lahko poda sindikalni zaupnik ali katerikoli drugi delavec. O upravičenosti predloga in višini odobrene pomoči odloči delodajalec na podlagi okoliščin posameznega primera
Po zgoraj kopiranem sodeč, se delodajalec sam odloči, ali pa ima v pravilniku organizacije točno določena merila.
Sami od sebe jo sigurno ne bodo dali, boš morala zaprositi zanjo. Prej pa še preveri, katera kolektivna pogodba velja pri vas v službi. Saj to morate imeti točno določeno, da veste kaj vam po njej pripada.
SOLIDARNA POMOČ
1. SOLIDARNA POMOČ SE LAHKO IZPLAČA:
-v primeru smrti delavca ali njegovega ožjega družinskega člana,ki ga je delavec preživljal
– v primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delavca ter elementarne nesreče ali požara ,ki prizadane delavca
2.višina solidarnih pomoči se lahko izplača do zgornje višine zneska,ki ni obremenjen z davki in prispevki za socialno varnost.
3.predlog za dodelitev solidarne pomoči lahko poda sindikalni zaupnik ali katerikoli drugi delavec.O upravičenosti predloga in višini odobrene pomoči odloči delodajalec na podlagi okoliščin posameznega primera.
Forum je zaprt za komentiranje.