Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo solidarnostna pomoc

solidarnostna pomoc

Spostovani
Upam,da mi boste znali pomagati, ker kljub brskanju po netu nisem nasla odgovora, ki ga iscem, v podjetju, kjer sem zaposlena pa nebi rada sprasevala, kako je s tem, saj veste kaksni casi so…
V bolniski sem skoraj 3 mesece in zato me zanima, kaksen pogoj mora biti izpolnjen za izplacilo solidarnostne pomoci, je to 90 dni bolniskega staleza, 3 koledarske mesece ali kaj tretjega?
Tisockrat hvala
Marija

Preverite, v katero panožno pogodbo spada vaše podjetje; vse namreč nimajo predpisane solidarnostne pomoči v primeru bolezni, nekatere imajo 90 dni, nekatere 6 mesecev, pri nekaterih mora zahtevek vložiti sindikat…

Prek strank GZS-ja pa potem poiščite vašo kolektivno pogodbo, bo zapisano, kako in kaj velja za vas.

LP!

Spostovani
Hvala za odgovor, sem poiskusila, kot ste svetovali, a zal nisem nasla nic uporabnega.Najbrz ne znam prav poiskati.

Kot sem slisala so nekateri zaposleni pri nas ze dobili izplacano to pomoc, se pravi neka moznost obstaja, a nikogar od njih ne poznam tako dobro, da bi lahko povprasala kako in kaj je s tem.

Kaksni so casovni roki me zanima zato, ker imam od zdravniske komisije odlocbo za koncanje bolniske po kateri mi v primeru 90 dni ta pomoc pripade, v primeru 3 mesecev pa ne – gre pa le za 3 dni, zato je tudi ta malenkost pomembna.

Zaposlena sem v komunalnem podjetju.
Mi lahko kdo kaj vec pomaga. Prosim.
Hvala

Verjetno za vas velja kolektiva pogodba za komunalne dejavnosti

51. člen

Solidarnostne pomoči

(1) V primeru smrti delavca pripada družini delavca solidarnostna pomoč v višini 80% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece.
(2) Delavcu pripada solidarnostna pomoč v višini 50% povprečne plače v Republike Slovenije za pretekle tri mesece in sicer v naslednjih primerih:
– smrt ožjega družinskega člana (zakonec, izvenzakonski partner, otroci – zakonski in izvenzakonski in posvojenci),
– elementarne nesreče ali požar,
– zaradi invalidnosti (II. ali III. kategorija),
– odsotnost zaradi bolezni nepretrgano nad 90 dni.
(3) Solidarnostno pomoč, ki pripada delavcu zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni v nepretrganem trajanju nad 90 koledarskih dni, predlaga reprezentativen sindikat v organizaciji oziroma pri delodajalcu, po vnaprej določenih pravilih, ki se opredelijo v podjetniški kolektivni pogodbi ali drugem pisnem dogovoru med reprezentativnim sindikatom in delodajalcem. Ta solidarnostna pomoč pripada delavcu največ enkrat letno.

R A Z L A G E H K O L E K T I V N I
P O G O D B I
komunalnih dejavnosti

I. V zvezi z izvajanjem 51. člena Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti:
1. Solidarnostna pomoč v primeru odsotnosti zaradi bolezni – četrta alinea drugega odstavka 51. člena
Četrta alinea drugega odstavka 51. člena določa, da pripada delavcu solidarnostna pomoč v primeru o odsotnosti z dela zaradi bolezni, nepretrgano nad 90 dni. Ta primer je treba razlagati tako, da vključuje vse primere opravičene odsotnosti z dela iz zdravstvenih razlogov, zaradi katerih se je delavec znašel v težjem socialnem položaju, pri čemer se kot primarni kriterij upošteva nižje nadomestilo plače od plače, ki bi jo sicer prejemal, če bi delal.
2. Solidarnostna pomoč v primeru odsotnosti zaradi bolezni, ki je krajša od polnega delovnega časa – četrta alinea drugega odstavka 51. člena
To določilo je treba razlagati tako, da v primeru odsotnosti z dela zaradi bolezni, ki je krajša od polnega delovnega časa (na primer 4 ure dnevno dela, 4 ure pa je odsoten z dela), pripada delavcu solidarnostna pomoč v višini, ki je v sorazmerju z njegovo odsotnostjo z dela.
3. Solidarnostna pomoč v primeru odsotnosti zaradi bolezni – zadnji stavek tretjega odstavka 51. člena
Tretji odstavek 51. člena določa pogoje, pod katerimi pripada delavcu solidarnostna pomoč v primeru odsotnosti z dela zaradi bolezni, nepretrgano nad 90 dni. Enega od pogojev določa zadnji stavek tretjega odstavka tega člena, in sicer, da solidarnostna pomoč v takem primeru pripada delavcu enkrat letno. Ta pogoj je treba razlagati tako, da je delavec upravičen do solidarnostne pomoči v tem primeru pod pogojem, da je preteklo najmanj eno leto, ne glede na to, ali gre za enako ali drugo bolezen, šteto od dne, ko je delavec zadnjič pridobil pravico do izplačila solidarnostne pomoči – to je od 91. dne začasne zadržanosti z dela.
II. V zvezi z izvajanjem 48. člena kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti:
4. Nadomestilo plače v primeru vpoklica na delo na dan praznika ali dela prostega dne po zakonu – četrti odstavek 48. člena
Četrti odstavek 48. člena določa, da v primeru vpoklica na delo na dan praznika ali dela prostega dne po zakonu, delavcu pripada poleg nadomestila plače za praznik tudi plačilo za opravljene ure z dodatkom za delo preko polnega delovnega časa in dodatkom za delo na praznik. To določilo je treba razlagati tako, da se nanaša samo na tiste primere, ko delavcu po njegovem delovnem razporedu, sicer ne bi bilo treba delati na tak dan, iz česar izhaja njegova pravica do nadomestila plače na tak dan, je pa bil delavec, na podlagi predhodne odreditve o pripravljenosti na domu, tudi dejansko vpoklican na delo na tak dan. Četrti odstavek 48. člena se torej ne nanaša na primere, ko mora delavec opravljati delo na dan praznika ali dela prostega dne po zakonu na podlagi redne razporeditve delovnega časa, po kateri se za posameznega delavca tak dan šteje kot delovni dan.

Spostovana ga. Barca

Tisockrat hvala za cenjeni in izcrpni odgovor. Ocitno se na te zadeve dobro spoznate. Ker je v zgoraj navedenem ves cas govora le o bolezni me zanima ali menite da meni ta pomoc potem sploh pripada, saj sem na bolniski zaradi poskodbe na delavnem mestu in dobivam 100 % bolnisko z izjemo malice in prevoza.
Pa se nekaj, pogoj 91 dni izpolnim na nedeljo (cez vikend pri nas ne delamo). Ce mi komisija zakljuci bolnisk stalez na petek, pogoj 91 dni pa izpolnim na nedeljo ali to potem velja kot 91 dni odsotnosti, ali bodo steli, da sem bila odsotna do petka. Vem- malenkosti, a v tem primeru tako pomembne, ker vsak tolar tako prav pride, pa se Miklavz bo kmalu tu…

Se enkrat hvala

Neprekinjeno 90 dni je 90 dni, ne glede na to, kdaj so nedelje. Če vam bo pisalo, da se bolniška konča v nedeljo, boste izpolnili pogoj, torej 90 dni.

Spostovana ga. radovedna

Tezava je v tem, da se bo meni najbrz bolniska koncala v petek- 89 dan- (po odlocbi) doma bom pa do nedelje oz. delati bom zacela v ponedeljek, saj mi cez vikend ne delamo. V bistvu me skrbi oz. – ne zamerite- se mi zdi skoda, da te pomoci nebi dobila zaradi 1 ali 2 dni, ker se ponavadi, ko je treba kaj dati vsi radi izgovarjajo na to in ono.
Upam, da me razumete
Hvala

Razumem. Zato pa bi morda na ta vaš problem opozorili komisijo. Kaj sploh lahko izgubite? Bolniška se vam mora končati v nedeljo, da bi bili upravičeni do solidarnostne pomoči. Sicer bi pa jaz na vašem mestu v vsakem primeru dala vlogo za solidarnostno pomoč, morda pa vam naklonijo kakšen manjši %.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close