Solidarnostna pomoč
Pozdravljeni,
zanima me ali mi pripada solidarnostna pomoč (delam 4 ure, 4 ure sem začasno upokojena), če sem na bolniški preko 3 mesece in v tem času je moj neto dohodek (plača + ZPIZ) nižji od minimalne plače. V primeru, da bi bila zaposlena 8 ur bi bila moja plača nekoliko nad minimalno, torej mi solidarnostna pomoč ne bi pripadala – moj položaj pa je takšen, da so dohodki zaradi zneska ZPIZa nižji od minimalnih dohodkov – ali bo delodajalec izračunal koliko BI dobila za 8 ur ali dejansko stanje – torej za 4 ure? Upam, da sem bila dovolj jasna.
Za odgovor se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
v ZUJFu sem prebrala še nekaj kar me je zmotilo – bolezen mora trajati 6 mesecev? Jaz sem invalid III.stopnje že dlje časa in delam po 4 ure – ali bi morala biti vsaj 6 mesecev na bolniški, da mi solidarnostna pomoč pripada?
kopija iz ZUJFa:
178. člen
(solidarnostna pomoč)
(1) Delodajalec je dolžan izplačati zaposlenemu solidarnostno pomoč v primerih oziroma ob izpolnitvi pogojev, določenih s tem zakonom.
(2) Do izplačila solidarnostne pomoči je upravičen zaposleni v primeru, ko njegova osnovna plača v mesecu, ko se je zgodil primer iz tretjega odstavka tega člena, ne presega oziroma ne bi presegala višine minimalne plače.
(3) Zaposlenemu pripada solidarnostna pomoč v višini 577,51 eurov v naslednjih primerih:
– ob smrti ožjega družinskega člana (ožji družinski člani so zakonec, zunajzakonski partner, partner v času trajanja registrirane istospolne partnerske skupnosti, otroci ter posvojenci, ki jih je zaposleni po zakonu dolžan preživljati in jih je tudi dejansko preživljal),
– ob ugotovitvi invalidnosti II. in III. kategorije, ugotovljene na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju,
]- zaradi bolezni, ki traja šest mesecev ali več, ne glede na to, ali je zaposleni zaradi bolezni, ki v koledarskem letu traja šest mesecev ali več, odsoten z dela ali pa dela po štiri ure dnevno,
– naravne nesreče, kot jih določajo predpisi o zaščiti in reševanju, ali požara, ki huje prizadeneta premoženje zaposlenega.
(4) V primeru iz četrte alineje prejšnjega odstavka je zaposleni do izplačila solidarnostne pomoči upravičen ne glede na določbo drugega odstavka tega člena.
(5) Izplačilo solidarnostne pomoči na podlagi primerov iz tretjega odstavka tega člena se med seboj ne izključuje.
(6) Zaposleni je dolžan ob izpolnitvi pogojev za izplačilo solidarnostne pomoči predložiti ustrezna dokazila.
(7) V primeru smrti zaposlenega se solidarnostna pomoč izplača njegovi družini.
(8) Solidarnostna pomoč ne pripada zaposlenemu, ki je odsoten zaradi poškodbe pri delu.
(9) Zaposleni lahko vloži zahtevo za izplačilo solidarnostne pomoči v roku 60 dni po nastanku primera iz tretjega odstavka tega člena.
Tukaj pa spet piše, da pripada po treh mesecih bolovanja – ne razmem nič več:
Zanimivo. Se pravi, praviš, da velja zate Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.
Če si član sindikata, podpisnika aneksa, je stvar še bolj ugodna, glej 6. člen
Drugače pa se gleda osnovna plača, ki mora biti nižja od minimalne plače oz. po zgoraj omenjenem členu nižja od
130% minimalne plače.
Se pravi, če bi bila tvoja plača malce nad minimalno plačo, potem je zelo verjetno osnovna plača pod minimalno plačo, to pomeni, da bi bila upravičena do solidarnostne pomoči.
V vsakem primeru pa velja, podaj zahtevo za izplačilo solidarnostne pomoči, če ti jo zavrnejo, se pa obrni nekam po pravno pomoč.
Forum je zaprt za komentiranje.