solidarni porok pri kreditu
Prosila bi en nasvet. S partnerjem sva v postopku reprogramiranja kredita. Zaradi drugačne bančne politike in drugih okoliščin bi sedaj bila situacija drugačna kot doslej, ko sva imela vsak svoj kredit. Kredit bi vzel partner, jaz pa bi mu nakazovala znesek preko trajnika na njegov račun. Solastnika sva oba. Vseskozi tudi jaz plačujem večji znesek kredita in bi tako ostalo tudi naprej.
Taka situacija me vdaja z določenim strahom. Se moram kakorkoli zaščititi, je kakšna zanka, če bi kdaj prišlo do spora?
Zavaruj se le toliko, da če pride do razpada zveze med vama – imej dokaze, da si mu nakazovala nazaj obroke kredita; shranjaj plačila v pdfih na nekem zunanjem disku, USB ključu, karkoli….ker banka hrani kakršnakoli dokazila o transkacijah samo 10 let
Namen nakazila navaj: obrok kredita števika ( če gre noter, navedi številko kredita)
Če je naprimer 60 obrokov- vsak mesec navedi obrok od preostanka, npr. 3/60, 4/60, ipd….)
je to shranjevanje pologov več ali manj brez veze. Ker v zakonu je vse skupno ne glede kdo plačuje.
Z bivšo ženo sva imela oba kredit za skupno neprimičnino. Jaz sem svojega predčasno poplačal, ker ona je pač več rabila za kozmetiko, cunje….ampak to nobenega ob ločitvi ne briga.
Pri notarju ob razdelitvi premoženja je ona SVOJ kredit prevzela nase, ker v zakonu je pač tako, da je njen kredit tudi MOJ in je morala še enkrat potrditi, da je to samo njena obveznost.
Me je pa notar opozoril, da bi banka še vedno lahko terjala njen kredit od mene, ker je bila banka v času sklepanja njenega kredita seznajnjena da sva poročena.
1. je to shranjevanje pologov več ali manj brez veze. Ker v zakonu je vse skupno ne glede kdo plačuje.
2. Z bivšo ženo sva imela oba kredit za skupno neprimičnino. Jaz sem svojega predčasno poplačal, ker ona je pač več rabila za kozmetiko, cunje….ampak to nobenega ob ločitvi ne briga.
3.Pri notarju ob razdelitvi premoženja je ona SVOJ kredit prevzela nase, ker v zakonu je pač tako, da je njen kredit tudi MOJ in je morala še enkrat potrditi, da je to samo njena obveznost.
4. Me je pa notar opozoril, da bi banka še vedno lahko terjala njen kredit od mene, ker je bila banka v času sklepanja njenega kredita seznajnjena da sva poročena.
Ad1 ) Jah ne ravno vedno – če gre za zakon med “Gregorjem in Mojco”, ki se smatrata za povprečna državljana, nepomembna . Če pa gre za razvezo zakona med “Gregorjem in Mojc”; kjer Grgor sedi na kakšnem pomembnem in vplivnem stolčku in je koristem določenemu delu družbe, se pa zgodba precej “priredi in obrne” že pred samo obravnavno na sodišču. Ker zna Gregor dobro podmazat, da bo njemu ugodeno v njegovo korist.
Zato ja – vse spravit – jaz celo račune izpred 10ih, 15ih let iz nakupovanja, po tujini tudi za oblačila, kozmetiko, obutev, ker je tudi tako kot ti trdil, da sem zapravljala jaz ka “kozmetiko in cunje2, pa sploh ni bilo tako – je on odredil, koliko lahko, vedno, pravi izkoriščevalski psihopatski “žid” je bil kar se tega tiče…..lagal, da sem imela in imam po tisoče evrov v omarah s čevlji in kozmetiko, pa za potovanja – da sem jaz zapravljala – pa so računi še kako drugače potrdili; nekaj etiket na oblačilih je še ostalo – po smešno nizkih cenah, po 50 eur znižano z 800 eur ja, ne pa dejansko po 800, kot je on lagal, brez dokazov. Ko je treba dat pa bančne izpiske pa promet na bančnih računih na plan, se pa tako ali tako vse pokaže, pa še kaj prikritega tudi – realna slika.
Avtorica – vse spravit. Nikoli ne veš, kdaj ti v današnjih časih pride prav, ob eventuelnem razpadu zveze. Na določenih sodiščih 1. stopnje v teh zadevah pa dostikrat ni “poštene” pravične obravnave, jih moraš krepko opozorit in podkrepit z dokazi. Sploh, če so obravnave zaprte za javnost.
Ad4 ) nepoučena in neuka je bila, da ni na banki sprožila tega postopka, ja.
Hvala vsem za odgovore. Saj ravno previdnost je tista, ki me ovira. V zakou sem že dovolj dolgo, da na svet ne gledam več skozi rožnata očala.
Med drugim bom tudi jaz plačevala večji del kredita, čeprav bo nosilec kredita on…
Definitivno zaupam le in zgolj sebi – tudi na podlagi ne ravno lepih izkušenj, zato pa tudi sprašujem. Torej, razen tega, da skrbno evidentiram in shranjujem, še kak nasvet?
Zakaj pa ne obrneta zadevo in ontebi nakazuje obrok?
Verjetno ti mora biti jasno, da gre tudi za njegovo preračunljivost. Beri: avtorica je napisala, da ne gleda v zvezi več skozi rožnata očala. Po ene 20ih letih je velikokrat treba zaupati prej in bolj sebi, kot partnerju, ki ga imaš ob sebi – ker se dostikrat vsi zelo zprmenimo; eni postanejo preračunljivci, drugi ne več naivci; se počaci nekateri pripravljajo morda na odhod, na spremembe, pa si direktno ne upajo priti na dan s pošteno ponudbo, ja se vsi spreminjamo koneckoncev :). Za dostojno življenje in finančno varnost na starost pa moraš poskrbeti nekje po toliko letih zakona. Ženske pa še posebno, ko moški v zakonu začnejo finančno manipulirati.
Forum je zaprt za komentiranje.