Najdi forum

SOLATA

KAJ SESTAVLJA VAŠA NAJLJUBŠA SOLATA?

Solato polijem z malo olivnega olja in malo bučnega olja, jo premešam, dodam nato sesekljan česen ter prelijem solato z mešanico soljenega kisa, kateremu sem dodala ščepec sladkorja.

Poskusite, morda vam bo všeč.
LP

Primorci smo znani po tem,da pojemo skoraj vse,kar je zeleno!
Najbolj sem pogresala solato,ko sem bila kot au pair dekle v Londonu.Na vsakem sendvicu je bil listic solate,sklede s solato pa nikjer!
V nasi druzini pojemo veliko solate,od radica,motovilca,rukole,raznih solat do kuhane zelenjave.Pri meni je pravilo,da mesam in kombiniram.Recimo :solata in rdec radic z dodatkom naribanega korencka,gomolja koromaca-finokjo,nasekljane rdece redkvice,rukole,malo bazilike(paradiznik),cesna,mlade cebulice z listi vred,zlicke hrena Maestro ,kapre,olive …To prilagajam glede na to,kaj imam doma in po sezoni.Zabelim z olivnim oljem in jabolcnim ali balzamicnim kisom.Mi jemo solato vedno kot predjed.Ce pa dodam se fetko ali mocarelo,,jajcek,vcasih kuhan krompir,fizol,cicerko,leco,sojo…je kar samostojen obrok.
Tezko je nastevati,saj ne zmecem vse to v eno solato,pac kombiniram.S paradiznikom prija tuna in mocarela z baziliko itd.V Franciji so me naucili,da k belgijskemu radicu(recejo sicer endivia)dodajo kockice popecenega kruha,ocvirke-hrustljave in nasekljane orehe.Moznosti je veliko.Poskusi hren.Moji takoj ugotovijo,ce ga ni.Solato naredi zelo osvezujoco.Moja nona naredi regrat s popeceno panceto.
Bucno olje smo Primorci prevzeli kasneje.Sama ga uporabljam za topel kuhan fizol s crno redkvijo ali krompirjevo solato.Zase naredim za solatni preliv tudi jogurt s soljo,poprom in limonco.Kupljenih dresingov pa nimam rada.Nikoli ne vem,kaj spackajo skupaj.Dober domac dresing je kisla smetana,,jogurt,limona…
Ne vem,kaj bi bilo tebi vsec.Poskusiti je pac treba in ugotoviti.Tu velja pravilo fantazije. Kako pa ti delas? Poglavje zase je pa kuhana zelenjava v solati.Velik izbor.
Lep pozdrav Manca

Najraje imam (seveda sem se spomnil nanjo, ker prihaja njen čas) regratovo solato s krompirjem in trdo kuhano jajčko (včasih dodam še malo leče ali rjavega fižola). O pripravi te solate ne bi razglabljal, saj veste sol, olje, kis (jaz vedno uporabljam le olivno olje in naravni jabolčni kis, dobra kombinacija, poizkusite), malo popra, in kanček šetraja, da dobi malo mediteranskega privdiha…

Drugače pa imam najraje solato iz morskih sadežev, sipe, hobotnice… Le-ta vzame malo dalj časa, vendar je trud zagotovo poplačan…

Se strinjam s Tekačem.

Regratova solata s krompirjem ali fižolom je zakon. Mljask, mljask ! ! !
Sicer pa jaz uporabljam za solate bučno olje.

Joj, kako se veselim pomladi.

tuna, paprika, paradiznik, koruza, kuhano jajce po zelji. malo majoneze, razredcene s kisom, sol, poper, pikica vegete. zraven pa svez kruh. njami!!!

Pripravi regratovo solato tako,da spustiš zaseko,da se naredijo ocvirki,previdno,ko se malo ohladi doliješ kis in nato zavreš in VROČE poliješ po regratu,premešaš in uuuuužžžžiiivvvaaaššš!

Škoda, ker ne maram ocvirkov! Regratovo solato pripravim raje z olivnim oljem, mi bolj paše!

jaz majonezo izpustim, dodam raje navadni jogurt in kislo smetano, lahko tudi zeleno solato, pa kumarico, pa nariban korenček… njami, njami…

Tudi jaz komaj čakam pomladi in regraaaaaaaaaaaaat.

Dober tek vsem.

Pozimi: motovilec, zabeljen s česnom, bučnim oljem, kisom, soljo in posut z naribano trdo kuhano jajčko;
Spomladi:solata “šnitka”-tako ji vsaj rečemo pri nas!?, bučno olje, jabolčni kis, sol in vmes narezane sveže redkvice!

-Paradižnik, kumarice, kisla smetana, malce zenfa, sol… +zraven koruzni kruh za pomakanje na koncu.
-Zelena solata z bučnim oljem.
-Regrat z popečenim špehom in kislo smetano.
-Šobska solata.
-navadna ledenka z jajci
-motovilc (ali je motovivc)
-pečene paprike s česnom
-tzatziki (aja to je namaz)
-mlade koruzice v zeleni solati
a lahko tudi ne solate? vse kar gre na špagete. Hm, ena omaka je dobra z radičem… Pa z grahom, smetano pa gobicami. Pa tista ribja omaka s smetano, pa paradižnikova omaka z papriko, pa pa pa….LASAGNA (mesna, zelenjavna whatever)!!!! Pa vse vrste musak. Pa govej juha. Pa filani lignji z šunko in sirom… Pa plošča miramare pr Botru na Vrhniki (špageti z buzaro). Pa palačinke s skuto. Pa pečen pršut, notr pa zaviti šparglji. Pa česnov kruh….U prekleto sem lačna,saj zato pa sem se spravila na ta forum. grem raje jest.

kaji

motovilec je

t

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close