solata tuna – makaroni
Če potrebuješ res hitro. Ohlajeni, nerazkuhani (!) makaroni (mogoče še vroče takoj po odcejanju malo poškropiš z oljčnim oljem in premešaš, da se ne sprimejo).
Potem zmešaš, kar vam je všeč in kar imaš doma. Osnova so makaroni, tuna iz konzerve (lahko z ojem vred, sploh če je tuna v oljčnem olju; lahko brez olja, če bo še majoneza in druge mastne reči), solatni preliv. Preliv je lahko samo malo olja, kis (ni nujno), lahko je še majoneza, gorčica, za lažjo varianto namesto tega jogurt.
Potem zelo prav pride kakšen zelenjavni dodatek, npr. kuhana koruza iz konzerve praktično vedno paše. Sploh sedaj, ko je veliko sveže zelenjave, lahko na kockice narezan paradižnik ali kaj od takšne zelenjave, ki jo marate. Lahko dodaš nasekljano ali naribano trdo kuhano jajce.
Bolj kot začimba je lahko naribana kisla kumarica ali na drobno sesekljan slani filet.
Od klasičnih začimb sigurno sol in poper, naprej zopet po želji oz. ostalih sestavinah, peteršilj in drobnjak gotovo vedno pašeta.
Narediš nekoliko sočno, zelenjavne sestavine ala paradižnik že same dajo nekaj soka, za bolj kisle variante doliješ kar malo kisa s kislih kumaric ali kaper, za majonezne variante “redčiš” z jogurtom. Tudi kisla smetana skoraj povsod paše.
Tako da… sem te bolj zmedla. Kar pogumno za desko na kuhinjskem pultu in sekljaj, sproti poskušaj, pa bo. In še skrivnost – te solate praktično vedno uspejo in vsakič so drugačne.
LP Mimi
tudi jaz le dodajam 🙂 včasih ob čiščenju hladilnika v taki solati pristane tudi na kockice narezan sir in korenček ali pa na kolobarčke narezan por.
Meni skoraj vedno ostanejo testenine pri pripravi kosila, zato jih takoj po končanem kuhanju splaknem pod mrzlo vodo, da se ne razpackajo.. zvečer pa dodajam, kar je v hladilniku in je tako na hitro pripravljena malica za naslednji dan.
Pa dober tek
Forum je zaprt za komentiranje.