Solata iz koromača
V Nemčiji sem jedla solato iz koromača, prelito s prelivom oranžne barve.
Solata je imela nekoliko sladek okus; enkrat so bile med koromač zmešane rozine, drugič pa orehova jedrca. Glede na barvo bi rekla, da je bila anrejena iz pomarančnega soka in mogoče kisle smetane, zaradi sladkega okusa pa mislim,d a je bilo zraven naribano še jaboljo.
Če ima kdo recept za to solato, bi prosila, če ga napiše. Sem že iskala z iskalnikom, pa nisem nič našla.
Pa še tole; v isti restavraciji smo za desert dobili kremo oz. nekakšno čežano iz češpelj. Če ima kdo še recept za to, bi tudi prosila 🙂
lp in hvala že vnaprej!
Hej, Kresnica!
Vidim, da si se imela v Provansi krasno!
Bila sem v tvojem koncu, ampak bolj po samotnih poteh – dalec od ponorelega sveta.
Solato iz koromaca velikokrat delam, se zlasti pozimi. Samo jaz jo zabelim z olivnim oljem, malo balzamicnega kisa in poper. Je res dobro tudi z jedrci orehov, z rozinami pa mi verjetno ne bi bilo prevec vsec, ker je koromac ze sam po sebi sladak. Severnejsa kuhinja se ravno v teh prelivih krepko razlikuje od italijanske, na katero sem najbolj navajena. Poskusi narediti kot si opisala, verjetno ne bo slabo.
Cespljeva cezana? Jaz delam redno nekaksno cezano ali omakco k cespljevim cmokom, ker nam je samo tisto v cmoku premalo. Naucila sem se prav v oddaji, ki je bila pred leti na TV( z avstrijske), kjer je francoski kuhar
pripravljal enkrat na teden cel obrok ( od predjedi do sladice). No, namesto cesplje v cmok, je napravil zraven to cezano.Ostalo vse kot mi: maslo, drobtinice…
Je silno preprosto( sicer ne vem, ce si to jedla):
V posodico dam nekaj razkoscicenih cespelj( v gazo zavijem kaskno stolceno koscico in dam zraven- neverjetno aromaticno), prilijem zlico vina, dodam sladkor , n. zbice, kardamom, cimet, limonino lupinico, malo lim. soka in pocasi pokrito dusim, da se cesplje zdusijo- barva rdeckasta, ne rjava. Ne sme nastati marmelada!!
Ce ni prav isto, kot si ti jedla, dobro pa je. Lep pozdrav Babi
Babi, mislim, da bo to kar to (kar se tiče češpelj) :). To je bila namreč ena od sladic v neki negetarijanski restavraciji in res je bila odlična. Tudi ostale jedi (pretežno solate) so bile božanske. Delajo jih namreč sproti, nič na zalogo, zato je temu primeren tudi okus. Tudi tisto iz koromača sem jedla tam. Hvala ti za recept! Danes sem namrevala kupit nekaj sliv, da preizkusim recept, pa niso bile nič lepe tam na policah. Moram počakat, da bodo od kakšnega soseda zrele, pa da jih potem malo poizkušam dobit da preizkusim recept 🙂
Drugače pa, ja… Provansa je še vedno enkratna. Prav v tem času je dozorel mandelj in ena vrsta fig in res je bilo užitek obirati sadje in ga takoj nato pojesti 🙂 Bilo je tudi zelo toplo; vroče, če sem natančna 🙂 Bazen ob hiši je res dobro služil, vseeno pa je bila vročina prevelika za jahanje.
Hej, Kresnica! Me veseli, da ti je vsec! Pametno, da si sladkor izpustila; saj kar nisem mogla verjeti, da sem ga napisala in sem sla gledat!Sama ga nikoli ne dam; k jabolkam tudi ne.
Ves, jaz vcasih se v visnjev ali jabolcni zavitek pozabim dati sladkor, ceprav je pripravljen na mizi.Hudo je, ce so gostje – potem pa po vrhu trosim sladkor v prahu. Tu sem ga napisala zaradi tistih, ki brez njega ne morejo.Saj itak izpustimo iz recepta, kar nam ne prija!))
Dodam samo malo rjavega, ko je vnuk pri nas.Ima rad sladko:)) Pozdravcek
Forum je zaprt za komentiranje.