Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Solastništvo in parcelacija-pomoč

Solastništvo in parcelacija-pomoč

Pozdravljeni…

Imam eno konkretno vprašanje. Moji starši imajo hišo, kjer so solastniki še z eno gospo- (sosedo). Etažne lastnine in parcelacije do sedaj ni bilo urejene. Že 40 let živijo tako, dejansko so solastniki hiše in vrtov. Sami so si že pred 40 leti razdelili (fizično), kje bo kdo imel vrt, kje bo kdo imel garaže (lesene-te niso vrisane v parcelo).
Ta teden smo imeli uradno razmeritev mej, parcelacijo s strani podjetja, katerega je najela soseda. To podjetje bo sedaj v roku enega tedna naredilo parcelacijo in to poslala sosedi in mojim staršem, da vidijo predlog in pridejo podpisat (do sedaj moja starša nista podpisala nobenega dokumenta). Parcelacijo je naložila soseda, torej nosi stroške ona.

Soseda želi prodati hišo in menim, da je bila primorana narediti parcelacijo in predvidevam, da v bododče tudi ureditev etažne lastnine. Ali se mogoče motim? Starše in sosede je uradno povabila na ureditev meje in parcelacijo in podala rešitev, katero si je zamislila. Naj omenim, da odnosi med starši in sosedo niso dobri in da gospa že celo življenje izsiljuje in si prireja pravila. Skregana je že s celo sosesko. Moja starša sta obupana, kajti nova parcelacija pomeni, da si bosta morala na novo postavljat garaže, ali da bosta ostala brez vrta. Skratka, starša se strinjata s tem, da vse ostane tako, kot so se zmenili pred 40 leti, le da se sedaj to zapiše. Soseda pa grozi s tožbo, češ naj se odločijo za eno zadevo. Kaj lahko naredita moja starša v takem primeru, nista za tožbe in stresne situacije, a vseeno nočeta sprejeti neke nove rešitve, ki za sabo potegne večje finančne stroške.
1. Ali lahko idejo sosede od parcelacije ne podpišeta?
2. Kaj se zgodi v primeru, da ju bo soseda tožila, češ, da nočeta sprejeti nove rešitve? Ali sploh lahko toži svojega solastnika?

Skratka, prosim vas za eno razumno rešitev….če imate kakšne podobne težave.

Hvala…

Monsika pozdravljeni,

V kolikor obstaja pisni dogovor, ki je star 40 let in ste se ga vseskozi držali vsi držali je problem lahko samo še velikost solastniškega deleža. V kolikor ste posedovali nepremičnine v skladu s svojim solastniškim deležom potem lahko poskušajte sosedi dopovedati, da glede na velikost solastniškega deleža in posedovanje nepremičnine, kot ste se dogovoirli predlagate, da se naredi parcelacija glede na stanje, kot je sedaj. Se pravi tako, da vam pripada tisto, kar že sedaj uporabljate, sosedi pa tudi pripada tisto, kar že sedaj uporablja.

V nasprotnem primeru ji povejte, da ne podpišete parcelacije in naj kar gre v tožbo. Vsak solastnik s tožbo lahko vedno zahteva delitev stvari. Stvari se v nepravdnem ali pravdnem postopku delijo sporazumno glede na voljo solastnikov, če ni sporazuma se delijo glede na to, da solastniki dobijo v naravi tisti del nepremičnine za katerega izkažejo upravičen interes in morebitnim izplačilom če nekdo dobi več nepremičnine v posest.

Glede na vaše navedbe, da imate sklenjen sporazum, ki je star 40 let in da dejansko tako opravljate tudi posest nepremičnine, menim, da bi soseda s tožbo težko uspela, da se poseže na vaše nepremičnine. Uspela bi lahko le v toliko, da v kolikor posedujete večji del nepremičnine, kot je solastniški delež, da bi jo morali izplačati.

Vsekakor pa vam svetujem, da se poskušate dogovoriti po mirni poti in jo prepričati, da se parcelacija naredi na trenutno posest nepremičnine.

V kolikor imate dodatna vprašanja sem vam prijazno na voljo.

Lp,

Gregor Verbajs, univ. dipl. prav. 041 865 448 info@ius-optima.com www.ius-optima.com

1000 x vam hvala za tako hiter in konkreten odgovor. Bom takoj poklicala starše, da jih malo potolažim. Saj iščem zakone, mnenja, da bi jim pomagala, a se mi velikokrat zatakne :)))

Napisanega nimajo nič, imajo kupoprodajno pogodbo in so dejansko solastniki, se pravi (gre za dve parcelni številki);
– moja mama in oče inata polovico hiše in polovico vrta in
– soseda ima polovico istega….
Torej gre za dogovor, ustni dogovor, vsekakor pa je naravno stanje odraz, kdo je kateri del zemljišča uporabljal

Mislim, da so si dokaj pravično razdelili parcelo in hišo, soseda ima nekaj malega več, a v to se starša ne bosta vtikala. Tudi jaz sem predlagala, da zadevo rešita po mirni poti, a menim, da če soseda ne bo dosegla svoje, da bo šla v tožbo….

In moje razmišljanje in predpostavka….
Če je že 40 let tako, dejansko ima vsak svoje lesene garaže, vsak svoj vrt,…naj bo tudi tako zapisano. Res, da bo veliko parcelnih številk in ni lih pametno imet tu garažo, malo naprej vrt, seveda pa vmes potrebuješ skupno zemljišče….po drugi strani pa je res, da z novo parcelacijo nekaj izgubiš in zakaj bi se odrekal garažam ali vrtu. Dejansko stanje odraža po novi parcelaciji, da eden dobi samo garaže, betonirane greznice, drugi pa samo vrt.
Torej bosta moja starša vztrajala, da se vse zapiše tako, kot je bilo do sedaj, podpisala parcelacije ne bosta, če pa bo soseda šla v tožbo, pa si bosta najela zagovornika, ker sama tega nista sposobna izpeljati. A menim, da če misliš prodati nepremičnino, da dejansko sam sebe zezaš z tožbami, ker je čas potem tvoj sovražnik?!

Hvala še enkrat za vse, bom sproti javljala kaj in kako se zadeva odvija….

Pozdravljeni,

me veseli, da sem vam lahko pomagal. V kolikor pa boste potrebovali zagovornika sem vam prijazno na voljo, saj sem trenutno zaposlen, kot odvetniški pripravnik.

Prav tako pa se vedno lahko s kakršnimkoli vprašanjem obrnete name.

Lp,

Gregor Verbajs, univ. dipl. prav. 041 865 448 info@ius-optima.com www.ius-optima.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close