Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Solastništvo, dedovanje

Solastništvo, dedovanje

Spoštovani,

oče in mati sta pred 15 leti z darilno pogodbo (overjeno in spisano pri notarju) podarila sinu ¼ svoje dvostanovanjske hiše (zgornjo neizdelano etažno stanovanje). Sin (moj mož) mi je takrat podaril polovico svojega solastniškega deleža – ene četrtine stanovanjske hiše. Vsak od naju je solastnik 1/8 deleža hiše, starša pa vsak po 3/8. Mož ima še sestro.
Z možem sva v 15 letih izdelala zgornje stanovanje za vselitev, naredila prizidek s katerim sva pokrila stopnišče, ki vodi v najino stanovanje v drugem nadstropju, izdelala klet in stopnice, ter postavila nadstrešnico za dva avtomobila.
Ker nimam otok mož pravi, da bo našel novo žensko, ki mu bo rodila otroke. Stara sem 48 let.
S starši od moža se ne zastopim najbolje.

Solastništvo in ločitev:

1. v primeru ločitve – ali mi 1/8 deleža nepremičnine pripada (slišala sem, da lahko mož vzame nazaj kar mi je podaril in oče tudi sinu)?
2. kako sodišče odloči v primeru, da ob ločitvi nimam kam iti (stanovanje, nepremičnina)?
3. prebrala sem, da je pametno čimprej izpeljati etažno razdelitev stanovanjske hiše glede na dejansko stanje, da je v primeru ločitve jasno kaj je moje (vložek, lastništvo) in moževo in gre na sodišču potem za avtomatizem in manj stroškov? V zvezi s tem me tudi zanima ali se ob etažni razdelitve stanovanjske hiše in da se želim ločiti – mož (in njegov oče) ne more več vzeti nazaj kar mi je podaril? Ali dobim nazaj samo kar sem vložila v stanovanje in vrednost polovice stanovanja?
4. če ne bo možno izpeljati etažno razdelitev stanovanjske hiše, kako dokazujem svojo solastništvo (1/8), vložek v nepremičnino in izplačilo 1/8 deleža in vseh vložkov in koliko to dokazovanje stane in traja?
5. kako se izpelje etažno razdelitev stanovanjske hiše, kakšna je cena, če ne pridobim soglasja vseh lastnikov nepremičnine?

Dedovanje:

1. moj oče in mati sta zgradila enostanovanjsko hišo. Mati je sedaj lastnica te hiše. Imam še mlajšo sestro. Vsi skupaj se ne razumemo najbolje. Sestra ima sina. Je preskrbljena. Oče pravi, da bo hišo napisal na vnuka. Zanima me kako je z mojim nujnim deležem, kakšen je in kdaj in kako ga uveljavljam. Zanima me tudi v primeru ločitve (ne bom imela kam iti) ali se ta situacija pri nujnem deležu na sodišču upošteva?

Kaj svetujete glede na zgoraj navedeno situacijo in da bom imela čim manj stroškov ?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Lp
Tina

Spoštovani,

V vsakem primeru vam pripada polovica tistega (lahko dokazujete, da tudi več)kar sta z možem ustvarila v času trajanja zakonske zveze. Res je, da lahko mož zahteva darilo nazaj, ker je odpadla pravna podlaga (prenehanje zakonske zveze). Z možem morata torej skleniti pogodbo o razdružitvi skupne lastnine (lahko sedaj, lahko po ločitvi, lahko tudi v sodnem postopku), kjer vam bo mož ta delež ponovno priznal (to bo namreč najhitreje in tudi najceneje). Če ne bo želel, boste morali vlagati tožbo. Tako boste vi tudi dokončno lastnica 1/8 hiše. Nato pa je smiselna delitev solastnine ali etažiranje.
Nujni delež lahko zahtevate šele po smrti staršev. Pri tem vas moramo opozoriti, da v primeru, da bo vaša mama (lastnica hiše) z vnukom sklenila pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali preužitno pogodbo, do nujnega deleža ne boste upravičeni. Pri tem vaša ločitev ne predstavlja nobene olajševalne okoliščine.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close