Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti solastnina in kredit

solastnina in kredit

Ali lahko solastnik nepremičnine vzame hipotekarni kredit na svojem idealnem deležu le-te? Ali mora o tem obvestiti drugega solastnika? Hvala

Spoštovani!

Solastnik lahko razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov, torej lahko obremenite svoj delež nepremičnine brez, da bi prosili za solastnikovo soglasje.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani odvetnik,

če to drži, kar pravite, zakaj potem banka zahteva, da npr. bivši mož, ki je še vedno solastnik hiše, mora podpisat hipoteko, če jaz sama vzamem hipotekarni kredit?
Zakaj ne morem jaz vpisati hipoteko na mojo polovico?

To, kar vi trdite, bi namreč meni prišlo zelo prav, ampak v praksi mi to ne rata. Vse banke, ki bi mi odobrile hipotekarni kredit, hočejo, da moj bivši mož (ki je še vedno solastnik) pride k notarju in na banko podpisat, da se strinja, da jaz obremenim hišo s kreditom, čeprav je polovica moja in tudi vrednostno bi bilo dovolj.
A je torej kaj kar jaz ne vem, banke pa to izkoriščajo? A mogoče veste, katera banka to lahko naredi v praksi?

Hvala vam za odgovor in pomoč.

lp.
L.

Pozdravljeni,

nisem prepričana, če je to kar pravite, tudi v praksi na bankah.

Sama sem namreč hotela najeti hipotekarni kredit iz ga zavarovati s hišo, ki jo imam v solastnini z bivšim možem, sicer samo mojo polovico. Banka je zahtevala, da podpiše tudi moj bivši mož in seveda je vse padlo v vodo. Čeprav bi jaz samo svojo polovico zastavila.

Če se to da naredit po zakonu, zakaj pa banke tega ne vejo? oziroma nočejo vedet.

A mogoče vi veste, da katera od naših bank to dela tudi v praksi?
Meni bi prišlo zelo prav.

Hvala za odgovor.

lp.
L.

Spoštovani!

Naš odgovor temeljni na pravilih stvarnega prava, v skladu s katerimi lahko vsak solastnik razpolaga s svojim deležem brez soglasja drugih solastnikov. Po tem takem v skladu z vašimi trditvami ne bi bila možne izvršbe na solastniški delež, ki se v praksi vsakodnevno pojavljajo.
Banke zahtevajo podpis solastnika, da lahko v primeru neplačevanja kredita vložijo izvršbo na celotno nepremičnino in jo kot tako v končni fazi prodaji tudi prodajo. Nakupa solastniškega deleža se namreč v praksi vsi izogibajo, banka pa tako ne dobi poplačila kredita. Obstaja tudi možnost, da v skladu s cenitvijo vaš delež ne predstavlja zadostnega zavarovanja za kredit.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Se da dobiti kredit s hipoteko na solastniški delež brez, da solastnik ve. Moj svak 1/4 solastnik si ga je najel na svoj idealni delež in ima sedaj rubež, ker kredita ne odplačuje. Jaz kot 3/4 solastnica o tem kreditu nisem vedela nič dokler ni prišlo do rubeža.
Je zgleda 🙂 potreben vsakodnevni vpokled v ZK. No nisem, a zdaj to počnem redno, 1x tedensko in redno 1x tedensko spremljam na straneh sodišča rubeže. Upam, da bom lahko ukrepala pravočasno, če se bo zgodila prodaja. Imam ugovor tretjega in upam na najboljše :).

Za “ja, se da dobiti hipoteko”.

Žal mi je za tvojo situacijo.

A mi mogoče lahko poveš (lahko tu na ZS) pri kateri banki je ta tvoj svak najel kredit samo na svoj delež?
Jaz sem v malo drugačni situaciji, ker moj bivši (solastnik) nagaja in iz principa ne podpiše hipoteke, čeprav moj kredit plačujem sama.

Moj delež še vedno močno presega vrednost kredita, ki bi ga najela.

hvala za info.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close