Solastnica nepremičnine pod hipoteko ter nov hipotekarni kredit za novogradnjo
Lep pozdrav!
Imam eno veliko težavo in nujno potrebujem odgovor. Sem namreč ¼ lastnica hiše ( ni etažno urejena) in je sedaj pod hipoteko. Oče je namreč pred 2 leti vzel hipotekarni kredit na 25 let za adaptacijo celotne hiše v znesku 45.000 €, vrnil pa ga bo cca 80.000 €. Skupna vrednost nepremičnine je minimalno 120.000 €. Za kredit smo morali podpisati vsi štirje lastniki- oče ( kreditojemalec in zastavitelj), mati ( kreditojemalka in zastaviteljica), brat ( zanj je podpisal center za socialno delo, ker še ni polnoleten in je zastavitelj) in jaz kot zastaviteljica. Trenutno sama ne prebivam v tej nepremičnini, z fantom sva namreč v podnajemniškem stanovanju. Vendar pa si tako kot vsak par močno želiva, da bi tudi sama imela svojo hišo. Vendar brez kredita seveda ne gre. In me zanima naslednje:
1.) Za brata in mene je bil ob podpisu kupoprodajne pogodbe zastopnik dedek. Zanima me, ali je ta del nepremičnine dedkov do njegove smrti, ali samo do dopolnjene polnoletnosti? -Brat je še mladoleten, jaz pa sem že polnoletna.
2.) Ali sploh lahko dobim kredit za najino »bodočo« hišo ( ki bi jo v kratkem rada gradila), če sem zastaviteljica, ali me očetov kredit bremeni? Oče namreč pravi, da se ta kredit nikjer » ne vidi«, saj ga mesečno hodi osebno plačevati na banko preko položnic.
3.) Je kakšna možnost, da se svojemu deležu odpovem, kljub temu, da je celotna hiša že pod hipoteko?
4.) Zakaj je za brata, ki je še resda mladoleten, podpisala socialna in ne starši oziroma dedek kot njegov zastopnik ( gledano po kupoprodajni pogodbi)?
5.) V primeru, da starša ne bi zmogla odplačevat kredita, ali bi ga morala jaz? Ali se lahko v tem primeru lahko rubi najina »bodoča« nepremičnina oziroma moj del ( vsak bi namreč bil polovični lastnik), ki bi v bistvu bila prav tako pod hipotekarnim kreditom, vendar ( verjetno) pri drugi banki?? – Kaj pa v primeru jemanja kredita pri isti banki? Zanima me tudi, če se v primeru nezmožnosti plačevanja najprej rubi hiša, katere sem že ¼ lastnik, ali se lahko najprej rubi najina »bodoča« nepremičnina?
6.) Razlaga nadhipoteke prosim ( na mojem primeru)!?!?
Upam, da Vas nisem preveč »zasipala« z vprašanji, ampak resnično bi se rada prej pozanimala kako in kaj se da rešiti v tem primeru. Ker ne bi rada odplačevala dveh kreditov, da bi ostala pod streho.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovore in nasvete!
LP
Spoštovani,
nepremičnina je vajina, vendar, ker ob nakupu nepremičnine nista bila poslovno sposobna, je moral za vaju podpisati zakoniti zastopnik- v primeru, ko pride do nasprotja med interesi staršev in otrok, mora takšen pravni posel odobriti CSD oziroma je v takem primeru CDS zakoniti zastopnik otroka.
Hipotekarni kredit na bodočo nepremičnino boste lahko dobili (seveda ob izpolnjevanju pogojev banke), ne glede na navedeno situacijo.
V primeru, da starša ne bi mogla odplačevati hipoteke, lahko banka zaseže celotno nepremičnino, ne pomeni pa to, da bi kredit morali odplačevati vi. Odplačevati bi ga morali le, če bi bili porok.
Če boste kredit zavarovali z bodočo nepremičnino, vam bodo v primeru neplačevanja, zasegli to nemremičnino, s katero boste zavarovali kredit.
Nadhipoteka je zastavna pravica na terjatvi, zavarovani s hipoteko.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.