solarij
evo. samo za vas ljubiteljice solarija:
http://www.rr-vel.si/turista/owa/it_infotocke?stev=338&jez=1
slikca za hude dni..ce vam je pa tolk vsec, si ga pa lahko v harvey normanu za 800.000 sit tudi kupite:)
Tanchy…res mal pretiravaš…sej vsi ljudje niso taki, kot omenjaš ti ženske ki so čist zapečene…nekateri hodijo dvakrat trikrat na teden in so prav lepo rjavi. če je tvoj oče tak strokovnjak za kožnega raka, bi lahko dal kakšen nasvet, koliko je po njegovem dobro biti na soncu ali v solariju, da je tveganja čimmanj. al mormo hoditi med poletjem v puloverjih in v dolgih hlačah. sam vprašam.
jest pa vsem tistim k so proti solariju samo povem, da je veliko bolj zdrav kot sonce. fajn je da hodite kar čez celo leto v solarij, npr. spomladi, da pripravite kožo za poletje, potem poleti, da se ni treba cmart na soncu in biti ves rdeč, opečen…., jeseni da pač podaljšate poletje, pozimi pa izboljšuje razpoloženje, pospešuje zdravje…
lepše porjaviš (če ne pretiravaš), manj je gub, povsod ti znajo svetovati glede na tvojo polt in ostale zadeve kako in koliko se sončaj, v posameznih salonih zraven prodfajajo tudi kreme Australian Gold, ki so sicer mal dražje, ampak pomagajo pri vzdrževanju temne polti, varujejo kožo, zdravniki celo priporočajo solarij za zdravljenje osteoporoze. veliko ljudi odkrije da sončanje v solarijih ppomaga pri bolečinah v mišicah, pri simptomih revme…sončanje ima tudi pozitivni učinek na prebavo, krvni pritisk in raven holesterola. naredi nas bolj vesele, energične, in je odličen v boju proti stresu.
vsaka stvar pa je seveda za nekaj dobra, za nekaj slaba (solarij samo v primeru, da pretiravamo)…
zdej se pa nehejte pričkat…
kdor hoče nej gre v solarij, tisti ki pa pač nočte pa ne…
živimo v svobodni državi:)
s-mejte se
EEeeej ustavte konje !
Ja kwa pa klobasate budalštine, K’r neki sam, da smo IN.
Otroci v 7. razredu osnove šole se pa po tleh valjajo od smeha, ja halooooooooo.
Govorite o solariju, soncu, gama žarkih UV zarkih, pa vse v en kufer.
En norc je celo napisal, da ga porjavela kože ščiti pred GAMA žarki. Matr je hud frajer, rad bi ga videl.
Ena baba govori o afa in beta žarkih, OK nima veze, je za osnovno šolo!!!!
Babe samo zato, da boste vedele bom v grobem razložil zadevo:
(Dvomim, da bo kaj pomagalo)
Sonce izžareva precej razlicnih žarkov oz elekromagnetnih sevanj, od visokoenergetskih npr. gama ž. nato je tu kos protonov, nevtronov etc. ,radijskih valov……
UV žarki, ki jih delimo glede na frekvenco: UVA, UVB. UVC !!! Teh zarkov naše oko ne zazna, mogoče tam mal ćist,čist čist mal ko bajagi
V solariju jih definitivno ne vidite, da ne bo katera rekla, ja je zdej čisto drug, UV sem vidla ???? (ja francita v gatah)
Vidna svetloba je to kar z učom vidite ( npr francitovega)
Infra rdeča svetloba Te ne vidite, mogoče, čist, čist, čist mal
Vračam se na UV Žarke , Večino ustavi ozračje, Ozon in kisik in drugi plini.
UVC – sploh ne pride skozi
UVA- so malo prodornejši
UVB- Pa priletjo skozi, pri slabi ozonski zaščiti Ti so nevarni
Ustavi jih pa zaščitni faktor v kremah, ki mora biti vsaj 15.
Ustavi jih navadno steklo.
Zoprni so tudi infrardeci zarki, ki segrevajo kožo, teh je pa v solariju mnogo, mnogo manj!
Sonce bo tako grelo vaše telo, če niste prevelike bajse v Maju z 250 Wati,
v Juliju pa kar s 300 do 325 W/m2, ki je kar lepa kurjava !!!
Ja še za tistega, ki je bluzil o gama žarkih, teh nas obrani magnetno polje zemlje, kot tudi ostalih visoko energetskih izpljunkov ljubega sončka. Ja vbčasih pa vseeno kaj tudi do nas prileti. O tem pa na posebno željo pričujočih.
V priklonu
JOHANUS
Kaj so pa UVA.UVB in UVC žarki naredili alfa,beta in gama žarkom???
Slabo se ti spoznaš na sonce in njegovo fiziko in kemijo. Plast ozona je pa na nekaterih mestih tako tanek,da prodre skozenj kar cca. 25% preveč UVC žarkov. Zaščitme kreme pa ščitijo le pred UVA in UVB žarki. In noben tukaj ni rekel,da porjavelost kože ščiti pred gama žarčenjem ampak je jasno napisano,da mielin (kožno barvilo) ščiti pred poškodmami ali opeklinami povrhnjico kože.
P.S. S takim pisanjem in izražanjem si potrdil precej nizko stopnjo človeške intelegence.
Pa lep sončen pozdrav,mateja
hmm, posluste malo vi – izobrazenci, spremljam ta fantasticen forum – avtorju vse cestitke – in ko ste nekov pisali kaksne izobrazbe imate – magisterije, doktorate, faxe, visoke šole…..IZ ČESA ?? verjetno iz čvekanja in obiranja, ker kaj drugega ne more biti; en dijak v 1. letniku sredje šole se zna lepše in bolj strokovno izražati kot vi tukaj….tu in tam se resnicno najde kaksna pametna glavca, kar se takoj vidi po post-ih, ampak skoda, da je taksnih bore malo.
Človek v dobri veri odpre temo, ker mogoče resnično potrebuje nasvet, vi pa ga tukaj popljuvate kot najstniki na zadnji strani antene. Svetujem vam, da si nabavite žepni bonton in ga preberete….
Glede solarija pa takole, veliko bolj zdrav je dandanes kot sonce, POD POGOJEM, da se žarnice redno menjujejo. v nasprotnem primeru pa raje grem ven, da me opeče naša zvezda, kot pa žarnica….zdravniki pa tako ali tako ne vejo več, kaj bi si zmislili, vsako leto delajo po drugi doktrini. Zanimivo je, da so ugotovili na nekem področju, da je zdravljene neke bolezni dejansko najboljše po metodi, ki so jo uporabljali pred 10. leti….vmes pa je bilo 1000 in en drugačen način ….
samo poglejte TOP SHOP, vsaka stvar je REVOLUCIONARNA…pa cez 14 dni to isto stvar popljuvajo in je takrat aktualna stvar REVOLUCIONARNA….itn.
Vse v življenu je logično, vsa narava je samo fizika, kemija in matematika ter popolnoma nič drugega. Edino kaj nam vsem manjka, je razumevanje te logike…
Za začetnike priporočam literaturo z naslovom ” kako deluje …” , da si malo odprete obzorja in napišete kakšen pameten post….
” pa naj vam sonce malo posije na tisto vrvico v glavi…..mogoče bodo zrastli možgani, kaj pa vem, upam ! ”
hrabri misek
Matejči čitaj kartu, pitaj seljaka!
Jest sem definitivno butast, kot noč. Mam pa tud tebe rad!
Pa poskusiva tole še enkrat prečitat sem ti skopiral!
Avtor: matejas
Datum: 22-04-04 08:49
Svetujem vam;skafander za sprehode po soncu,doma zaviti v vato pa boste pri 100 letih,kot dvajset letnice.
Petkratni obisk solarija na leto ne škodi nobenmu,saj te le zaščiti pred sončnimi žarki,ker koža proizvaja mielin (kožno barvilo),ki ni posledica poškodbe kože ampak te zaščiti pred škodljivim sevanjem gama žarkov.
Kar povprašaj atekaa
A piše GAMA ŽARKI ?????
Matr sem zaje mojo inteligenco, no pa vseeno sam da je IQ vredu!!
;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
V priklonu JOHANUS
(velikokrat uradno izprašan pa ne samo v kemiji in fiziki) tud’ elektronko obvladam (Oprosti to je bil ego trip, sem že ful zadet)
Matejči hitr učit !!!
Sad idi lepo iz gešefta kući, lepo pozdravi majku, uzmi knjigu i uči se, da u životu ne budeš ***** postal :o))))))))))))))))))))
O UV žarkih pa premalo veš, lahko ti pa kakšno preprosto literaturo svetujem 🙂
ej tanchy,
ignoreri, midve bova čez deset let lepe na kavo hodile, une bojo pa botulin pr super dobrih plastičnih estetskih kirurgih v organizem brizgale. sej veš eni vodo pijemo drugi bojo pa botulin, za zajterk kosilo in malico. pa dober tek
ja teb je “atek” povedu, veš unim atekom je pa za une afne vseeno sam da jih tamale pr kavsu s sosedovo ne zalotjo.
electricity,
oprost k sm najprej odgovorila tanchy, čeprav si vpršanje postavila ti, sam pr takih odgovorih človk res ne ve kva nej.
ja in sonce in solarij sta škodljiva, samo da pr solariju dobiš kar nekajkrat večjo dozo teh žarkov, dobro je pa vedeti da se doze sevanja v telesu nabirajo in nabirajo in ne eno sončenje pa pol to izgine iz telesa pa pol spet mal itd, potem izbruhne, tko da je glede na to še vedno bolj zdravo naravno sonce-mati narava. poleg tega ne nasedaj marketingu in zaščitnim faktorjem nad 20, nimajo takega efekta kot govorijo oz. je enak SPF20. aja, mogoče še to, jest sem rada na morju in se sončim, vendar vsako leto vsaj en mesec prej začnem terapijo z Bronz plus kapsulami. Pozanimaj se po spletu preden se odločiš, pa ne popusti komentarjem češ da tanchy pa zdej še jest, moriva s takimi izjavami, saj si vprašala in verjetno pričakovala tak in drugačen odgovor, vse pa je na tebi.
je pa res da varnega sončenja ni več, sploh
p.s. veste jest pa nimam očeta dohtarja, tko da se na ta račun iz mene ne morte norca delat, ha ha ha
xtrm, se mi zdi, da si napisala enkrat da si bolj bele polti. Jaz tudi. zato me pa zanima kolikokrat moraš it v solarij, da se ti sploh kaj pozna. Jaz bi sicer po eni strani šla, ker mi je pač lepše, če si malo zagorel, po drugi strani pa mi je malo škoda denarja, pa na kolegici, ki hodi skozi celo leto v solarij(sicer ne glih tisto full pogosto, a vseeno), da ima na obrazu kar malo starikavo kožo, kljub temu, da bo letos stara 23 let in je leto mlajša od mene. Starikave kože od solarija si pa niti malo ne želim. No povej malo svoje izkušnje.
Ko sem hodila pozimi, sem najprej šla ene petkrat po deset minut v zelo močnega. Je pa bilo mal pretiravanja, ker bi mogla imet malo več pavze vmes, ker to sem šla petkrat v desetih dneh, 4. in 5. celo sam en dan premora in me je opeklo, tako da je blo hudo ene pet dni. Tako da se mi je koža oluščila, in ni bilo potem takega efekta. Bil je pa vseen.
No potem sem pa hodila vsakih 14 dni po 15 minut in sem imela prav lepo barvo, potem ko nisem hodila, je držala še vsaj mesec in pol in ti povem, še nikol v življenju nisem imela tako lepo rjavih nog :)) In kože na obrazu, čeprav nimam problemov z mozolji, sam je pa bila res super (upoštevala nasvet kozmetičarke).
Sedaj po ene treh mesecih se ne pozna več nič, itak. Moram spet it, sam bom šla prvi paket dvakrat na teden en mesec, potem pa vsakih 14 dni za približno 15 minut. Pa enkrat sem uporabila ono kremo za porjavitev, ko jo dobiš v solarijih, zelo draga, ampak ker je bil ravno osmi marec, pa je bil zastonj solarij (tam v centru LJ, ne vem kk se reče), in rezulteti so bili uau. Sicer je krema draga, jaz sem vzela tester in sem si ga dala samo na obraz, kjer me manj prime. Komur ni problem denar, priporočam.
Solarij da, vendar le un, pri katerem res redno menjajo zarnice, takih pa je malo in ce ze so, niso poceni. Ne sparaj pri tem, ker to skoduje zdravju, verjemi. In ce si poleti kaj dosti na soncu, potem sploh odsvetujejo solarij, na leto smo lahko le doloceno stevilo ur na soncu, pozabila sme koliko, a vem da je tega zelo malo. Napisala sem svoje mnenje, ti pa ze ves kako in kaj.
Zdravo Iskrica !
Ozon je kemijska formula O3, kar pomeni, da so trije kisikovi atomi povezani v MOLEKULO.
Kisik s kemijsko formulo O. je pa tezje samostojen, zato se poveze s še enim atomom kisika v O2.
Med kisikom in ozonom so tudi fizikalne razlike, Draga Iskrica !
A zdej ti bom pa domače naloge reševal, al kaj.
No, no. saj se gremo igrice, a ne.
V priklonu
JOHANUS
Vodka,hahaha. Pravi nick imaš,saj si verjetno precej pijana,da lahko pišeš take neumnosti.
Pojdi se vleži na sonce za cel dan in kaj bo sonce naredilo tvoji koži.
Sama sem enkrat zaspala na junijskem soncu za 45 minut in iskala pomoč v Izolski bolnici…,pri 15 min v solariju se pa sploh poznalo ni,da sem se sončila. Za 15 min sončenje v solariju sem se odločila komaj pri šestem obisku,prej sem pa imela nastavljenega na 5-10min.
lp,mateja
Forum je zaprt za komentiranje.