Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika šola zdrave prehrane

šola zdrave prehrane

kam naj se obrnem Ptuj z okolico do MB

oz dobra knjiga ne bi bila odveč

Na trgu je toliko knjig s to tematiko, da se je kar težko znajti. Poskusi z Dražigostom Pokornom – meni se zdijo njegovi pogledi na prehrano dosti realistični in zmerni.

LP Astra

Hmmm… Kaj pametnega odgovora zal ne morem dati, po moje bi ti pa osebni zdravnik moral dalje pomagati oz. ti dati brosurice z navodili za zdravo prehrano.

Sicer pa velja… Cim manj “belih” izdelkov: bele moke, belih testenin, tudi belega sladkorja. Raje polnozrnato oz. povredno (vem, je zelo drago). Namesto svinjskega mesa raje purana in piscanca. Trikrat na teden bi naj jedli ribe. Vsak dan sadje in zelenjeva (zelenjave ne vedno kuhat). Z mascobo varcno, kjer se le da, prav tako ne pretiravat s soljo. Kolikor vem, tudi mlecni izdelki ne rabijo biti vsak dan na jedilniku. Sladice? Lahke (doma pripravljene s pusto skuto npr.), raje manj kot prevec. Pa sokove, kavo in tudi caj raje z navadno vodo zamenjat. Sicer pa: doma pripravljena hrana bo najbrz se vseeno boljsa kot ze pripravljena.

No, malo smernic, ki jih lahko preberes vsepovsod. Pa saj ni tezko, ce imas voljo in denar za zdravo prehrano ;). Upam, da bo vsaj malo v pomoc.

Lp, mishika

Pa se kak link, ki bi znal biti zanimiv…

In se kopiram…

Zdrava prehrana mora vsebovati:

– čimveč žit in žitnih izdelkov (40 %), torej črnega kruha, testenin, riža, kašnatih jedi;
– sadje in zelenjavo (35 %), najmanj ena tretjina naj bo svežega sadja in svežih solat (300 do 400 g na dan);
-mlečne izdelke, ribe, jajca, perutnino, meso klavnih živali itd. (20 % oz. ne več kot 100 g pustega mesa na dan ali ustreznih zamenjav)
– čim manj slaščic, maščob in sladkorjev (največ 5 % na dan).

To je to, kar vsetujejo zdravniki.

Lp, mishika

Ministrstvo za zdravje Slovenije, v Beltincih s pomočjo CINDI-ja izvaja program “Živimo zdravo”. Poišči – v zdr. domu bi to morali vedeti. Ga. dr. Belovič sodeluje v njem. Upam, da sem ti pomagala. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close