šola fotografije?
alo!
mene pa fotografija ful zanima, slikanje obožujem (kar pomeni, da toliko manj rada stojim pred objektivom:)) ampak je en manjši problem in sicer ta, da fotoaparata sploh nimam. za fotografiranje torej uporabljam bratovo minolto, analogen,”trotlzihr” ali pa fantov digitalec, ki je tudi precej simpl ima pa celo nekaj funkcij za določanje barve, nočno slikanje, premikanje… in problem je…? ta, da bi si rada kupila digitalni fotoaprat za cca 200k, mislim, da za ta denar lahko dobim že nekaj solidnega,a vendar o fotografiji vem zelo malo in me zanima kam se lahko obrnem – tečaj digitalne fotografije torej. seveda pa za neko zmerno ceno, študentje pač!
in tisti, ki se že dlje časa ukvarjate s fotografijo pa naj si bo amatersko ali bolj profesionalno – kje ste se naučili “delat” dobre fotografije?
že vnaprej hvala za vse odgovore, lp
Pred mnogimi leti sem bil v enakem položaju kot ti. Bila je možnost vpisati se v foto tečaj, ki je bil organiziran v internatu. Obiskal sem ga vsega skupaj 4x, potem pa spoznal da predavatelj pojma nima o dobri fotografiji, edino o čemer kaj ve je denar, ki ga s tem predavanjem zasluži. Pač pa sem takrat videl, iz katere knjige poskuša “plonkati” predavanja. Torej sem šel v knjigarno, si kupil tisto knjigo… in še danes po mnogo letih jo večkrat odprem.
Dobra fotografija je umetnost. Pozna neskončno trikov, kako prelisičiti oko in iz pustega objekta narediti lepo sliko. Igre svetlobe, senc, posatvitve, barve… Področje je tako široko, da si ga ne moreš preprosto vtisniti v spomin za vse primere, ki te zanimajo. Tako pa imaš v knjigi vse lepo razloženo, narisano, pa še končni izdelek vidiš. Torej si zapomniš nekaj osnovnih napotkov (recimo o globinski ostrini, rezih, osvetlitvi), ostalo pa nadgrajuješ sproti. Knjigo torej počasi študiraš in osvajaš temo za temo nekaj let. V tistih nekaj urah ki so na voljo ti sicer lahko predavatelj zdrdra vso umetnost tega sveta, ampak 2 dni po predavanju ti bo iz glave ušla večina slišanega.
Torej moj nasvet. Če res ne veš nič o fotografiji, pojdi na kakšen začetniški tečaj. Obenem pa najdi kakšno debelo knjigo z veliko shemami in slikami. To bo odslej tvoja foto biblija…….. vedno na voljo takrat, ko jo rabiš….
dodaj še 20 tisoč in kupi EOS 300d, pa še dobre, velike in hitre kartice prodajajo za cca 33.000,00. Ena od prodajaln je Foto Grad na Miklošičevi. Tudi Beseničar ima isto ceno fotkičov in te kartice za 1Giga. Jaz si bom naslednji mesec kupila še to kartico, fotkič pa imam in sem zelo zadovoljna. Ne bo ti žal denarja, je dorba naložba, sploh če resno misliš dat tak denar. LP
tole je pa iz oktobra 2004, sem jaz postavila? Upam da ti bo kaj pomagalo, pa lep dancek zelim vsem ,papap!!
Avtor: natty
Datum: 20-09-04 11:42
Stara sem 22 let in me zanima ce obstaja mogoče kakšna večerna šola za fotografijo? Zanima me kje bi se lahko naučila več stvari o tem?
Z fotografijo se ukvarjam bolj kot hobi. Bila sem včlanjena tudi v nekem foto klubu, a moram priznat da so me razocarali, zato bi rada sama nardila nekaj na tem, da bi znala res dobro fotograferat! Nekaj svojih fotk sem tudi ze posiljala na foto natecaje, a zal ni bilo nic srece, opa zaenkrat.
Odgovorite na to sporočilo
Oblikuj sporočilo
Re: Fotografska šola?
Avtor: sieff
Datum: 03-10-04 10:49
Hoj…
Glede sole ti lahko povem, da imas v LJ.,
ce si od tu, SREDNJO SOLO ZA OBLIKOVANJE IN FOTOGRAFIJO. Imajo tudi svojo internetno stran kjer lahko izves nekaj osnovnih podatkov glede del.casa, vpisov, uradnih ur….. Imas nekaj moznosti glede izobrazevanja odraslih ob delu. Obstaja program “Fotografski tehnik” katerega lahko opravljas kot samoizobrazevalec, kar pomeni, da placas 50.000 sit za vpis in potem vsak izpit in konzultacijo posebej. Izpit moras placati 1 teden v naprej, preden ga mislis opravljati.
Je pa tudi varianta ob delu pri kateri pa placas latnik s predavanji. V tem primeru je cena letnika okrog 270.000 in to je to….
Me pa zanima v katerem klubu si bila, ker jaz tudi nimam pretirano briljantnih izkusenj….:-)
LP – Sieff
Avtor: *majam*
Datum: 06-10-04 19:12
Živjo!
Naj ti napišem, da sem sama končala srednješolsko izobraževanje prav na tej smeri – in sem tako rečeno fotografski tehnik… sicer študija nisem nadaljevala naprej v tej smeri, ker je izpbraževanje možno samo v tujini (HR – Zagreb, Praga, München…) torej najprej zagrabi srednje izobraževanje tako kot ti je napisal/a sieff, ali pa direktno v tujino…
je pa svetsko… najti povem, da sem se naučila gledati in opazovati stvari okrog sebe… svet postane lepši in zanimivejši… aja pa pedagoški kader na sredni oblikovni šoli (kratica je SŠOF) je strkovno zelo uspesobljen… mislim, da imajo sedaj tudi že digitalno fotografijo in se seznaniš tudi s tem.
Avtor: sieff
Datum: 07-10-04 10:07
Pozdrav se enkrat…
Res je kot je napisala *majam*, da ni pretirano veliko moznosti za nadaljevanje studija… Se mi pa zdi (slisal sem tako), da tudi pri nas pocasi prihajajo na to, da je fotografija zelo obsezno in pomembno podrocje nasega zivljenja. Ravno zaradi tega (baje) naj bi bila cez leto ali dve odprta visja ali visoka sola za fotografijo v Sezani. Jipi!!! Torej bo tudi pri nas mozno, KONCNO, dostudirati s podrocja fotografije….
Majam, upam, da se vidimo tam, cez leto ali dve….:-)))
LP – S.
Avtor: natty
Datum: 12-10-04 14:36
Hvala vama za odgovor, upam da bo mogoce priletel se kaksen.
Glede tega v katerm klubu sem bila pa bom zaenkrat se tiho, psss 🙂
Lep pozdravcek, papap!
Oblikuj sporočilo
Avtor: lučka
Datum: 27-10-04 20:28
Ojla!
Tudi sama sem ljubitelj fotografije! Nimam sicer pojma o fotografski tehniki, ampak sem iz samega veselja, ko mi je uspel dober posnetek nadaljevala in ob pomoči “znalcev” mi je uspelo ujeti vedno boljši posnetek. Tudi sama sem tako začela pošiljati fotke okoli, pa nikoli ni bilo nič. To je trajalo nekako tri leta mojega bolj rednega pošiljanja na razne natečaje. Lani pa se je nekako odprlo in sprejeli so mi prvo fotko, letošnje leto je pa prav uspešno, uspelo mi je celo na mednarodnem natečaju. Sedaj pa mi le še malo manjka do prvega fotografskega naslova. Torej, ne obupaj in videla boš, enkrat pa boš neki žiriji všeč. pa dobro luč!!!
Vse o fotografiji:
Brezplačno učenje fotografije
http://www.osfoto.si/sola.html
Bi radi fotografirali ljudi, slapove, nočne posnetke, …?
Oglejte si stran s preprostimi recepti:
http://www.osfoto.si/recepti.html
Bi si želeli naučiti uporabiti bliskavico:
http://www.osfoto.si/bliskavica.html
Intervjuji:
http://www.osfoto.si/intervju.html