sok iz grozdja
Jaz tudi ne znam narediti soka iz grozdja in me zelo zanima, kako to delajo drugi. Mi imamo v starem vinogradu kar precej šmarnice, ki bi jo predelala v sok ( cca 150 l) in bi ta sok spravila v cisterno. Ampak to je prevelika količina za kuhanje. Sem slišala, da obstaja neka kemija, ali kaj vem kaj, ki prepreči vretje. Če pa obstaja za to naraven način, še boljše!
Ali kdo ve kaj o tem?
V naši družini smo trije pivci sokov ( ne vina) in vsi vam bomo hvaležni za kakršenkoli nasvet.
Mi ga delamo. Grozdje sprešamo. Ga nalijemo v sodček. Sosed ima keramični grelec, ki ga potopimo v sod. Vsake toliko časa pomešamo in pogledamo temperaturo na termometru pomočenem v soku. Ko je tam nekje na 90 stopinjah, vse lepo odstranimo, nalijemo čez parafinsko olje in pokrijemo sodček. Ko se ohladi, je krasen za pitje.
Forum je zaprt za komentiranje.