Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sojini kosmiči

Sojini kosmiči

Zanima me, če ima mogoče kdo podatek o kalorični vrednosti. Za sojo vem, za kosmiče pa nisem zasledila INFO. Čeprav se mi zdijo kosmiči le valjana sojina semena, tako da je najbrž kar isto!? Ve mogoče kdo bolj natančno?

LP, Staša

Stasa,pozdravljena
Dobro,da imam to svojo kuharico,kajti tudi sama pogresam informacije na ovitkih.Niti NATURA jih nima.Da bi vidala v Angliji,kako so glede tega natancni.
Na skatlah s piskoti pise: Pazite,lahko vsebujejo minimalne kolicine raznih jedrc.

Evo podatke na 100g ovsenih kosmicev

kalorije B-g M-g OH-g CA-mg FE-mg B1-mg B2-mg C-mg A -ie(medn.enota)
390 14,2 7,4 64,1 53 4,5 0,60 0,14 – –

Upam,da sem ti pomagala.Lep soncen dan babi

Stasa,se opravicujem,napisala sem ti vrednosti za ovsene kosmice namesto sojinih. Imam samo vrednosti za sojino moko-srednje mastna 264 kal
polnomastna 347
Za kosmice nisem nasla..Ce kje najdem,dobis. Lp babi

Babi, vseeno hvala, podatek za sojino moko in celo sojo imam, ne najdem pa za kosmiče. Če te zanima, ti prilagam eno povezavo, kjer najdeš ponavadi skoraj vsa živila in podatke o njih:

http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl

Lahko noč.

LP, Staša

Staša, a te zanima to za teksturirano sojo, ki jo uporabljaš kot nadomestek mesa?
LP Barb

Kolikor vem, se za nadomestek mesa uporablja “sojino meso” oz. “sojini koščki”, kot piše na embalaži, jaz pa imam “sojine kosmiče”, ki so drugačni kot prej omenjena izdelka. Te kosmiče proizvaja biotop in izkledajo kot sploščena sojina semena, tisto meso oz. koščki pa so bolj “puhasti”.

Upam, da sem dovolj dobro opisala 😉

LP, Staša

Hmmm, tale Biotop ga sračka s temi kosmiči:)))
Kolikor vem, se take zadeve pripravljajo s kuhanjem semen, stiskanjem in sušenjem. Bom mal prelistala in ti sporočim kasneje.
LP Barb

Misliš, da bi to bilo lahko tole, specifikacija za proizvod Toasted soya flakes:

Product SOYA TOASTED HYPRO FLAKES
Protein 48- 51 %
Moisture 6- 10 %
Fibre 2.5 % – 4 %
Fat Max. 1.5 %
Sand & Silica Max. 0.5 %
Urease Activity 0.05 – 0.20 mgn/g/min at 30 o C

Kaj meniš?
LP Barb

Hm, ne vem… zdi se mi malo maščobe. Razen če jo s predelavo odstranijo (kar tudi ne bi bilo slabo 😉 Cela soja ima okoli 20% M, 35% OH in 40 % B.

Biotop ga sračka tudi pri drugih proizvoduh – glede na to, da gre za varovalna in kvalitetna živila, mislim, da bi res morali imeti popolnejše podatke.

Sicer pa sem se sedaj spomnila, da imam od Biotopa sojino moko, kosmiče pa od Nature, ki pa je še večja katastrofa, kar se podatkov tiče.

LP, Staša

Uf, čisto sem že zmešana, en mejl sem ti po pomoti prilepila pod kokosov puding.
Še eno sestavo sem našla, ampak očitno bo to to, ker je zelo podobna, ne obstaja pa noben podoben proizvod:

Hypro Soya Flakes
Top quality Soyabeans are cracked, steam heated, flaked
and toasted to get high quality soya flakes. Its main application is for the poultry industry as hatchery feed. It is also used in pharmaceutical, shrimp feed and sauce making.

Physical Properties
Colour Cream or Light Yellow
Odour Fresh, Typical of the product
Taste Bland
Texture Homogenous
Bulk Density 0.55 – 0.65 gm / cc
Screen Analysis 95% passing through 6 mesh
Typical Analyis
Moisture (Max) 9.0%
Fat (Max) 1.5%
Protein (N x 6.25) (Max) 50%
Ash (Max) 6.5%
Sand & Silica (Max) 0.3%
Fibre (Max) 3.5%
PDI 20-30%
Metabolic Energy Value 340 K.Cal / 100 gm
Safety
Aflotoxin (Max) 10 Micro mg / kg
Residual Solvent (Max) 170 ppm

Se pravi si iz tega lahko pripraviš omakco:)))
LP Barb

Staša, pojdi na
http://www.gymsnv.sk/¨¨vaskova/soja/soya.htm
Tiste tri pikice bi morale biti vijugica zgoraj, pa nisem našla tega znaka:((
LP Barb

http://www.gymsnv.sk/~vaskova/soja/soya.htm

…sem še enkrat prilepila, če koga zanima o soji.

Kolikor sem videla, so osnovni kosmiči “full fat”, šele z odstranitvijo olja dobimo fatless kosmiče. Najbrž so ti Naturini kar full fat.

Kaj meniš ti?

LP, Staša

Kdo bi vedel. Jim bom poslala emajl pa naj oni povejo. Ti sporočim:)
LP Barb

OK, pa okregaj jih, ker imajo nepopolne podatke :))

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close