Najdi forum

Sojina omaka

Kje vse uporabljate sojino omako (npr. temno) – jaz jo npr. z rižem, a nimam idej, kje vse se še lahko uporablja oz. a so kakšni recepti z njo?
Hvala in lp, Maja

Jaz sojino omako uporabljam pri kuhanju v voku. Ponavadi je to piščanec na sečuanski način. Lahko pa namesto piščanca uporabiš, svinjino, govedino, ribe,..karkoli.

Moj recept za Piščanca na sečuanski način:

Vse sestavine naržemo na trakce:
– file piščanca
– 1 čebulo
– 1 veliko zeleno, rdečo ali rumeno papriko
– 1 paradižnik
– 1/2 konzerve pelatov
– 1-2 korenčka
– koruzo, graha (to ne narežem 🙂
– …zelenjava po želji….

Najprej opečem meso, da je hrustljavo in ga poberem ven, da se odcedi maščobe. Nato prepražim čebulo na zelo vročem voku, cca 1-2 minute, dodam korenček 2-3 minute pražim, dodam papriko 2-3 minute in nato še vse ostale sestavine: popečeno meso, paradižnik, pelate, koruzo, grah in ostalo zelenjavo, ki imamo še pripravljeno. Dodam vegeto, malo čilija, poper, in sojino omako in premešam. Vse skupaj kuham 5-10 minut, da je zelenjava še čvrsta, ko jo serviramo. Vmes po potrebi zalijem z vodo.
Zraven ponudim riž in zeleno solato.

Dober tek!

Jaz jo uporabljam precej. V juhah, omakah pa tudi na kakšni mešani solati se znajde.

Sojina omaka je skor tako kot kečap – povsod paše. U glavnem experimentirej z njo, kamorkoli jo daš po občutku in okusu seveda, mislm da ne moreš kej dost pokvarit, ker je dokaj univerzalna….

Jaz jo dam tudi v omako za sojine medaljone ali seitanove zrezke (poleg začimb).

Jaz jo najraje uporabljam za tofu. Tofu narežem na kocke, hrustljavo zapečem in prelijem s sojino omako. To je zame super prigrizek, ali dodatek različnim jedem (nudlom, juham itd.)

Večinoma kupujem DMovo sojino omako, ki nima nobenih aditivov (v nasprotju z večino ostalih sojinih omak).

V azijski kuhinji se sojina omaka uporablja namesto soli. Se pravi, da jo lahko uporabimo za vse vrste jedi (razen sladice). Neizogibno se uporablja kot dodatek k sušiju, žlikrofom, azijskim solatam, rezancem… nisem pa nikoli videl, da bi si azijci, tako kot sem to nemalokrat videl v Evropi, začinjali riž z njo. Nekaj idej dobite tukaj: http://www.svilnapot.com/recipes/recepti

Pomembno je tudi izbrati pravo sojino omako za dotično jed. v tem blogu piše vse: http://www.svilnapot.com/recipes/ocene/sojina-omaka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close