Sojina omaka
Jaz sojino omako uporabljam pri kuhanju v voku. Ponavadi je to piščanec na sečuanski način. Lahko pa namesto piščanca uporabiš, svinjino, govedino, ribe,..karkoli.
Moj recept za Piščanca na sečuanski način:
Vse sestavine naržemo na trakce:
– file piščanca
– 1 čebulo
– 1 veliko zeleno, rdečo ali rumeno papriko
– 1 paradižnik
– 1/2 konzerve pelatov
– 1-2 korenčka
– koruzo, graha (to ne narežem 🙂
– …zelenjava po želji….
Najprej opečem meso, da je hrustljavo in ga poberem ven, da se odcedi maščobe. Nato prepražim čebulo na zelo vročem voku, cca 1-2 minute, dodam korenček 2-3 minute pražim, dodam papriko 2-3 minute in nato še vse ostale sestavine: popečeno meso, paradižnik, pelate, koruzo, grah in ostalo zelenjavo, ki imamo še pripravljeno. Dodam vegeto, malo čilija, poper, in sojino omako in premešam. Vse skupaj kuham 5-10 minut, da je zelenjava še čvrsta, ko jo serviramo. Vmes po potrebi zalijem z vodo.
Zraven ponudim riž in zeleno solato.
Dober tek!
V azijski kuhinji se sojina omaka uporablja namesto soli. Se pravi, da jo lahko uporabimo za vse vrste jedi (razen sladice). Neizogibno se uporablja kot dodatek k sušiju, žlikrofom, azijskim solatam, rezancem… nisem pa nikoli videl, da bi si azijci, tako kot sem to nemalokrat videl v Evropi, začinjali riž z njo. Nekaj idej dobite tukaj: http://www.svilnapot.com/recipes/recepti
Pomembno je tudi izbrati pravo sojino omako za dotično jed. v tem blogu piše vse: http://www.svilnapot.com/recipes/ocene/sojina-omaka
Forum je zaprt za komentiranje.