Najdi forum

Odlično! Slučajno sem opazila, da imamo nov forum, ker ponavadi kar podzavestno zdrsnem na tistega, kjer sem najpogosteje.

Zanima me vaše mnenje o soji, predvsem kar se tiče gensko spremenjene soje, označevanja tega in podobno.
Če prav razumem zakon, v Sloveniji prodaja takšnih izdelkov sicer je dovoljena, a ker morajo biti izrecno označeni in ljudje tega potem ne bi kupovali, se v praksi niti ne prodajajo. Dejansko še nisem našla izdelka iz soje z opozorilom, da gre za GSO.
Kot drugo pa je menda kot bio pridelane soje certificirane precej več, kot je prijavljenih površin, torej gre po domače povedano za nategovanje in pod bio prodajajo navadno sojo. Ob tem se mi poraja pomislek, ali je enako tudi glede prodaje genske spremenjene soje (torej da ni označena).

Pozdravljeni,

hvala za vaše (prvo) vprašanje in dobrodošla na naš forum! 🙂

V Sloveniji in na celotnem območju EU morajo biti živila, ki vsebujejo ali so proizvedena iz gensko spremenjenih organizmov (GSO), označena z besedami »gensko spremenjen« oz. »proizveden iz gensko spremenjenega (ime organizma)«. Označevanje ni potrebno za živila, ki vsebujejo največ 0,9 % dovoljenega gensko spremenjenega organizma, pod pogojem, da je njegova prisotnost v izdelku naključna in tehnično neizogibna, kar mora proizvajalec tudi dokazati (več o tem si lahko preberete na http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/115-gensko-spremenjena-hrana.html).

Vendar takšno označevanje ne velja pri posredni uporabi, torej ko gre za krmo živali. Če so bile živali krmljene z gensko spremenjeno hrano, tega na oznakah mesa, mleka, jajc, rib in drugih izdelkov živalskega izvora ni potrebno navajati. Večina GSO soje, ki je pridelana na svetu, se namenja za krmo živali (in te naj bi bile kar v 90 % krmljene z GSO krmo!).

Če torej kupite sojin izdelek, ki ima certifikat ekološke pridelave oz. je označen kot brez GSO (kar velja za večino od njih), naj bi bil izdelek genetsko neoporečen. Ali temu verjamete, je vaša osebna odločitev, vendar pa ker glede soje na splošno kroži veliko kontradiktornih informacij, ki pogosto niso znanstveno osnovane, je možno, da je tudi podatek o površinah za ekološko pridelavo soje, ki ga navajate, eden od njih in bi bilo potrebno zadevo podrobneje preučiti, da bi ugotovili, ali je utemeljen. Če navedbam na embalaži ne zaupate, vendar bi vseeno radi uživali sojo in izdelke iz nje, pa jo lahko pridelate tudi sami doma, če imate to možnost. Sicer pa obstajajo tudi druge stročnice, ki so prav tako koristne za zdravje in jih lahko (bolj) brez skrbi uživate, npr. čičerika, fižol, leča, grah itd.

Srečno in lep pozdrav,
ekipa vegan.si

Lep pozdrav, ekipa vegan.si

Dodajamo še povezavo na članek, ki pojasnjuje nekaj mitov in zmot o soji:
http://vegan.si/clanki/miti-zmote-o-soji/.

Lep pozdrav, ekipa vegan.si

Enkrat sem gledala oddajo, da ima v ZDA monopol neka firma, ki goji sojo in je ta gensko spremenjena, tako da imajo ostali bolj malo možnosti, ne vem kako je pri nas, edino to je res, da če ima izdelke certifikat o ekološki pridelavi, da ne bi smel bit problem, to je dokaj strogo.

Pogledala članek.

Hvala.

Rahel dvom sicer še vedno ostaja, ker vem, da nas hecajo in zastrupljajo na vsakem koraku, vendar sem se odločila zaupati uradnim oznakam (če nič drugega, verjetno konkurenca nadzira izdelke drugih firm in bi takoj zagnala halo, če bi odkrila kaj prepovedanega) in dejstvom, ki govorijo soji v prid. Meni tekne, jo uporabljam, ne sicer vsakodnevno, ampak včasih pa prav paše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close