Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sodišče Evropske skupnosti

Sodišče Evropske skupnosti

Prosila bi, če mi lahko pojasnite, kako pravilno ravnati v naslednjem primeru. V besedilu večkrat omenjam Sodišče Evropske skupnosti in da bi se ognila ponavljanju celega izraza in se odločim, da v nadaljevanju zapisujem samo sodišče – moram le-to pisati z veliko ali malo začetnico? Kakšno je pravilo? Zanima me tudi na splošno za take primere (npr. zakone), ko skrajšaš originalno poimenovanje, ali zapis z veliko ali z malo. Najlepša hvala za odgovor.

Pravzaprav Sodišče Evropske skupnosti ne obstaja, v resnici je Sodišče Evropskih skupnosti!

Za take primere priporočam

Tam piše takole:
Evropsko sodišče
UsageLabel pogovorno
Note neuradni naziv
TermRef Bela knjiga, Priloga, str. 167
See also IATE

SL
SES
See also IATE – najdi.si/PONS – SSKJ

SL
Sodišče
Note V pogodbah in pravnih aktih EU se najpogosteje uporablja samo Sodišče, pisano z veliko začetnico, da ga ločimo od sodišč držav članic.
See also IATE – najdi.si/PONS – SSKJ

SL
Sodišče Evropskih skupnosti
Note Zaradi pogoste zamenjave z Evropskim sodiščem za človekove pravice (European Court of Human Rights), za katerega se tudi pogosto uporablja skrajšano ime Evropsko sodišče, je priporočljiva raba celotnega imena.
Definition Sodišče Evropskih skupnosti ima dve glavni nalogi: preverja skladnost pravnih aktov evropskih institucij in vlad s pogodbami EU ter na predlog nacionalnih sodišč odloča o razlagi ali veljavnosti določb prava Skupnosti.

Hvala, Zvedavec! Tudi za link in popravek mojega površnega pisanja.

Kot je povedal Zvedavec, gre za Sodišče Evropskih skupnosti (ker je pristojno le za zadeve iz t. i. prvega stebra EU).
A bodi pozorna, kajti Lizbonska pogodba bo uveljavila ime Sodišče Evropske unije.

V skrajšani obliki bi Sodišče pisala z veliko (podobno tudi Komisija, če je jasno, da gre za Evropsko komisijo).

New Report

Close