Sodelovka
Nikoli si nisem mislila,da bo tudi pri nas prišlo tako daleč do hinavščine v službi,da mi bo nekdo za hrbtom zabijal nož v hrbet in to na zelo diplomatski način najhujše pa je to,da mi to dela študentka,ki je pri nas zaposlena in še edina je, kajti vsi smo redno zaposleni. Sebe zahrbtno dviguje v višave mene pa na hinavski način tlači. Govori da ona vse dela, čeprav nima veliko dela. V očeh vseh se dela revco,kako je brez denarja itd….Vsi ji nasedajo in to zato ker delave obe v moškem kolektivu. Da ne govorim o njenem osladnem prilizovanju, ki mi gre tako na jetra,kajti jaz nisem niti slučajno tak tip človeka, da bi nekomu lezla po domače povedano v rit…Je zelo ambicijozno dekle in za uspeh bi naredila vse…Ja za razliko sem jaz drugačna nič ne ovinkarim in povem svoje, čeprav včasih preveč dirktno, kajti ne znam biti slinasta pač tako so me doma naučili in se ne mislim spreminjati, kajti držim se načela,da se hinavščina vedno povrne…Ne vem več kaj naj naredim, kajti njeno obnašanje me obremenjuje z dneva v dan in sploh je bila danes pika na i, ker sem ji rekla naj ne hodi več na moj računalnik, ker ima svojega in večkrat ko sem prišla sem videla,da mi je prebrala maile, čeprav se je danes na glas drla,pred vsemi,da kaj jo obtožujem….. ja halo pa saj se jasno vidi,da je mail prebran….punce prosila bi vas, če mi lahko svetujeta kaj naj naredim, ker že ko vam to pišem mi gre kar na jok,hvala in lep dan še naprej….
Ja zoprna reč, jaz samo upam da se bo kmalu ujela v svoje štrene
in zaključila svojo “kariero” metanja polen pod noge.
Nimam nasveta zate, če si ti pridna in delaš že dalj časa v firmi
mislim da se ti ni treba bati da bi te ona spodrinila. Najbrž je ljubosumna
nate in na tvoj status redno zaposlene. Ignoriraj jo, če ne bo šlo, se pogovori z njo, če pa tudi to ne zaleže jo pa zatoži šefu(samo pazi da sebe ne potunkaš in ne ispadeš tožibaba, imeti moraš dokaze).
Ignoranca ji lahko v njeni glavi da zeleno luč za “razraščanje”, ker si bo mislila, da te je unesla.
moj nasvet je, da ji jasno poveš:
Punca, saj vem, da si ljubosumna, da si ne zaupaš, da še ne obvladaš stvari in si nesamozavestna. Ampak ljubica, nikar ne delaj proti meni, ker tole je moje stalno delavno mesto, ki sem ga zasedala že preden si prišla ti in to uspešno. Nadrejeni to dobro vedo. Jaz se z malenkostmi in banalnostmi, trači in podtikanji ne ukvarjam, zato te opozarjam, da bomo take stvari reševali pri nadrejenih, kar pa mislim da zate ne bo prijetno. Bolje je, da sodelujeva. Premisli in se odloči, ker ko je vse ok, sem dobra kot kruh.
No, nekaj v tem stilu. Pomembno je, da ji pokažeš, da glede na situacijo, te ni spodnesla, da si trdna in se zavedaš kaj se dogaja. In tole z nadrejenimi ji lahko da misliti, da se igra z ognjem. Pošteno? Mislim da!
Poročaj!
Ne sekiraj se zaradi študentke, ne zapletaj se v konflikte z njo, spremeni geslo na računalniku in vsakič, ko greš od mize, računalnik zakleni……
njeno priliznjenost pa opazijo tudi ostali,ne misli, da ne, sta pač različna karakterja. Svoje delo opravljaj vestno, pazi le, da si ne more lastii zaslug za tvoje delo. Za službene zadeve, kjer bi lahko nastopila situacija, kdo je kriv, da kaj ni narejeno, pa imej pisni dokaz, kdo bi moral kaj narediti – njej pošiljaj zadolžitev po mailu, da boš kasneje imela dokaz.
Pozdravljena!
Ne morem verjet,da nisem edina.Jaz sem zaposlena v zenskem kolektivu,kjer je hinavscine itak vec kot prevec.Tudi mi imamo eno studentko,ful podobno tvoji.Na zacetku sem mislila,da pise kaka moja sodelovka.
Jaz sem se pol leta trudila,stopiti v kontakt z njo.Pri nas je pomembno teamsko delo.In ko sem bila sama z njo je bil ziv hudic.A vse je bilo zaman.Delala se je ful pametno in pridno.Ko je sefica v blizini ji tako leze v rit,da me je groza.Pogovorila sem se z njo,a ni pomagalo.(sicer sem ji povedala,na diplomatski nacin,kaj ji gre).Sla sem do sefice in ji povedala.A kap me je skoraj,ko sem slisala njene besede.Ves ELLA ona je pac taka.Saj je ful pridna,(ja pred sefico).ona ne zna drugace.Tudi ona bi rada videla,da je drugacna…Odlocila sem se,da je enostavno zacnem ignorirati(ceprav to ni v moji navadi)ampak z enimi drugace ne gre.Pri sefici sem dosegla,da naju ne pise vec skupaj.Sedaj je vse O.K.Ona pa odhaja,ker je enostavno prevec konfliktna.
Čao!
Lahko si naštimaš ohranjevalnik zaslona da se ti po ekranu kej izpisuje npr. : “ne šari po mojem računalniku ko me ni!?” ( neki v tem smislu) to pa lahko prekineš samo z geslom – ki ga samo ti poznaš!! (upam da znaš to naštimat!)
Drgač pa upam da bodo ostali sodelavci kmalu “ugotovil” kera kura je!!
Lp…in veliko sreče!
ja sam zdej je pa tko izpadl k da smo vsa študentska delovna sila en podn pa k da smo večinoma v napoto. Jaz zase lahk rečem le da kjerkol sm delala sem dala vse od sebe, nadomeščala tud po 3 naenkrat (dopusti in bolniške) in delala tud nadure samo takrat ko je blo potrbno (ponavd na konc mesca zarad obračunavanja ddv in tega). Tist pa kar me je motl pa je da sm mogla nekomu neki “ukazat” k šefica ni mogla iz pisarne
(tok telefonov in vsega) in pol me je poklicala da sem včas sam komu naročila komu kaj ji more priskrbet za ene podatke in take stvari so mi ble po en stran grozne (študent pa ukazuje sam si mogu po drug stran pa je bil znak zaupanja kar mi je velik pomenilo) in pa mot me tud to da nekdo pričakuje od mene vse natančno opravljeno (niti najmanjše pomanjkljivosti ni smel bit) sam pa je delal take napake da sem jih mogla sama jaz popravljat, čeprov je bil grozn občutek ker sem vedla da sem sam študentka in včas sem rekla ja jest sm sam študentka in ne vem če smem in prosila druge naj pomagajo pa niso glih si upale pustit svojga dela. Pa se nism vsiljevala v delo pogodbeno zaposlene osebe ampak ker same niso znale sem pa jaz rešila, vem pa tud da sem marskeri tud rit rešila da jih ni poslušala. Sam tko mal da smo nekateri študentji mogoče koristni in nam je do tega da delamo. Ko sem mela pri njih “razgovor” so me vprašal kaj mislm da bom delala oz. kaj pričakujem pa sem jim rekla da nikakor ne želim samo kavice po pisarnah raznašat in bit “natakrca” ampak sm pršla DELAT tisto ta pravo delo za katerga so mel ponudbo (k ponekod se eni študenti res sam prekladajo pa skrivajo cele dni pa nč ne delajo, sm tud s takimi delala sam njim sem zaradi enakega položaja povedala da to pa ni prav in zarad takih smo vsi pol oblateni).Moje mnenje če dela npr. v podjetju 10 študentov, pa je eden od njih lenuh in smotan in so z njim sodelavci nezadovoljni, potem slabo senco vrže na ostalih 9 pridnih.Sej izkušnje nabereš, ampak moj največji problem bo zdele, k mam aprila obvezno prakso in ker študiram en čist mim faks vem da bom mela probleme dobit to prakso k mamo končni naziv tko glup da ni res pa mi to da rada delam ne pride nč prav k mam tok mim naziv po pridobljeni izobrazbi.Tm kjer sem delala nazadnje, so bli zlo zadovolji vsaj rekli so tko (ne vem če sm ravnala prav sam sem nadrejeni in ostalim povedala da želim da pridejo direkt do mene če bom kaj narobe nardila in ne da vsi ostali prej zvejo za mojim hrbtom pa smo pol skup pogledal vzroke zakaj je tko k je in ko sm odhajala zarad faksa so mi rekli da naj računam na njih tud naslednjič da bi me z veseljem vzel ampak ker imajo neke težave in so pod vprašanjem vsi zaposleni sumim da me ne bojo vzel. Mam pa z njimi še stike, tud s šefico, sam vseen mi to ne bo dost pomagal.Tud ta pridni in pošteni obstajamo. Je pa res da sm se zavedala da sem sam študentka in da mi lahk vsak reče da naj delam in pomagam njemu če glih nimam kej za delat (tko so ponavad rekl) in vedno sem rekla da če stvar ni nujna bom najprej končala to delo ki mi je bilo naloženo potem pa lahko pomagam. So me hotl zmer vsi ponucat pa še zmer ne vem a zato ker sm študentka (so včas mislil da kr v luft gledam pred računalnikom in so kakšno spustil, pol k sm povedala da morm delat neki za direktorje in neki preračunavat jim je blo pa nerodn, sam včas morš neki delat zaupno in ne morš kr po pisarni vpit zdele morm pa tole delat a ste vsi slišal kaj morm delat, to pa tud ni prov a ne). Joj sem naložila, sam sm dobila tak občutek joj te študenke k da smo vse za v isti koš. Mal v našo obrambo. Žal pa je res in se strinjam da so nekatere domišljave in mislijo da vse znajo tuki pa se strinjam. morš se znat prov obnašat in prav trenutek izbrat da nekomu neki poveš da ne izpadeš tko k ste ve opisale.Sm tud jaz slišala da nč ne delam, sam sem jim povedala da ko sm prišla k njim so bile za 30 dni nazaj z delom in čez 2 mesca (sm večinoma sama delala, uvajanja pa je blo približno tri dni, pol je šla pa v bolniško k je mela ene probleme, da se vse naučiš) (1 je bla v bolniški 3 mesce, druga skoz na dopustih, tretja pa se s tem delom ni smela več ukvarjat ampak z drugim) zrihtala tok stvari da so sproti lahko rihtale stvari (npr. dobiš papir danes in je čez uro že v računalniku vnešen, ) . Včas pa tud ne morš bit tih. No pa še to povem. Me pokliče en od glavnih in reče da naj tej pa tej osebi naročim kaj mora drugim naložit za delo, pa rečem da tega pa pomoje jest ne smem delat da ni primerno in se mi ne zdi prav, pa je reku da naj kar to naprej tej osebi sporočim. In pridem do te osebe, dam listek in povem kdo in kaj ji sporoča in ona kaj se jaz vtikam in kaj se grem, da sem jaz nič, da on more njo poklicat ne pa mene in to pred vsemi. Men je blo hudo pa ko sem pršla nazaj v svojo pisarno (k sm čist drugje delala sam k je mela tel. zaseden pa se je mudil) pa sem eni zaupala kaj je blo pa je rekla da naj se ne sekiram da pač ta oseba je taka. Tud študente prizadaneš.
Tjaška, dobila si nekaj zelo pametnih nasvetov in verjamem, da ti bodo pomagali.
Barbi je pa hotela povedati, da tudi “študentska” ni lahka. Sama sem pet let redno zaposlena, ves študij pa sem delala preko študenta. Ne pretiravam, če rečem, da sem v enem delovnem dnevu naredila več, kot dve redni v tistem kolektivu, pa še tiho sem bila, ko sta si lastili zasluge…
Samo, da se nisem kateri zamerila in so me obdržali v službi. Zaslužila sem malo, ampak denar sem nujno potrebovala. Prevoza in hrane seveda nisem imela plačanih.
Malo razmisli, kako se ti lahko zgodi, da govori da ona vse dela? Si ji poturila preveč svojega dela? Njeno delo imej pod kontrolo, saj je vendar navadna študentka.
Zdrži , bodi hladna kot špricer in ji daj vedeti , da jo imaš za malo “omejeno”, kar tudi je , sodeč po njenem obnašanju.
Kaj pa Šef?? Je tudi njega očarala? No, najbrž je blond in luštna, očarala vaš moški kolektiv in sedaj ji je zrasel greben………..
Skratka , ne preostane Ti drugega, kot , da počakaš, da jo bo spregledal še kdo drug. Kar pa se tiče tvojega računalnika ji daj takoj vedeti, da nima kaj brskati po njem!
Za tolažbo: v kolektivu, kjer sem delala honorarno, je bilo malce podobno – tiste ta glasne in spogledljive so dosegle marsikaj, ta pridne in “resnejše” pa malo manj, ena od njih je, ker se ni odzvala na šefovske čare, celo precej nastradala, na srečo je bil capo di tutti capi (direktor) človek, kot se šika, in je ob njeni pritožbi končno naredil vsaj malo reda. Ampak kljub vsemu je bila sošefica ženska, ki si je to zaslužila zaradi sposobnosti, delavnosti, itd, ne pa zaradi spletkarjenja in bleferstva. Je pa zoprno delati v takšnem vzdušju.
Ampak veš kaj, na koncu koncev bi bil svet zelo nezanimiv, če bi bili vsi pošteni in delavni in če ne bi bilo takšnih čebelic, kot je tvoja sodelavka. Včasih jim finte uspevajo, ampak včasih se pa tudi opečejo, tako kot vsem ostalim. Delaj po svoji vesti, pa bo.
barbi 2 zelo težko se te je bralo, preberi svoj post, pa me zanima če se boš razumela, pisala si v ljubljanščini pa še vse si nakup nametala
nič nimam proti študentom in njihovemu delu, hvalabogu da so saj marsikdaj rešijo gužvo na firmi, pa tudi sama sem delala veliko kot študentka
dosedaj so bili vsi OK , vsak človek je pač drugačen, moram pa priznati , da smo tudi dobili eno cvetko na prakso , samo za dva tedna , hvalabogu, ki je prav tako hodila na naše računalnike in uporabljala in komandirala kakor se ji je zdelo,
enkrat je lepo šla na moj računalnik in vzela kar je pač rabila npr. slušalke, brez da bi vprašala če lahko ipd. potem si je nadela slušalke in med delom na glas pela, mi smo se pa trudili poleg delati, moški so bili seveda navdušeni nad dolgonogo grdo babo, pa kaj morem
problem je bil tudi, da si jo je moja nadrejena vzela kot svojo in me je še zafrkavala, kako bosta onidve delali to in ono, jaz sem bila takrat še na začetku in sem bila bolj tiho
se opravičujem za ljubljanščino (pač sem blizu mesta LJ doma) samo če bi vam pa v narečju pisala potem bi pa spet pripombe padale. Pač tako je. Moje pisanje je predolgo to vem, nisem zmogla s prenehanjem pisanja, hotela sem vse povedati tako da bi razumeli da smo tudi pridni in pošteni študenti. Samo ne sedaj razviti debate okoli ljubljanščine ker teh je bilo navsezadnje na teh forumih preveč. Zrasteš v nekem okolju kjer tako govorijo in se je tega težko kar odvadit(pa čeprav je pri nas drugačna govorica ko v Lj), če nimaš nekoga v bližini ki je iz druge narečne skupine. In ja jaz vse razumem kaj sem napisala, samo je premalo odstavkov zato je sledljivost težja. Se opravičujem
Forum je zaprt za komentiranje.