Sodelavka z OŠ izobrazbo je napredovala
Jaz z višjo izobrazbo pa ne, 21.01.2022 ob 11:39
Kot kaže, dandanes izobrazba ne pomeni praktično nič. Vsaj v gospodarstvu. Sodelavka z OŠ izobrazbo je prilezla na višji položaj, kot jaz s faksom. Bila sem tudi ena izmed kandidatk za ta položaj, ampak to, da pa “zmaga” nižje izobražena delavka, je pa absurd. Zanjo sem bila sigurna, da bo odpadla. Na koncu pa ta šok.
Katastrofa, kam smo prišli.
Uf, vse kar to pomeni je to, da je sodelovka z OŠ bolj sposobna od tebe…..
Mushroom, 21.01.2022 ob 14:13
Odvisno od vrsta dela, za določena moraš imeti pravo izobeazbo, elektičarji, strojniki, vodovodarji, zdravniki, arhitekti, gradbeniki itd, se pa da priučiti in narediti npk
Hehe… Poznam tudi človeka z magisterijem iz strojništva… Po propadu podjetja pri katerem je bil zaposlen, je šel na svoje in je danes priznan in zelo dober varilec. Živi pa bolje, kot je živel prej.
BTDT nepr., 21.01.2022 ob 14:17
Hehe… Poznam tudi človeka z magisterijem iz strojništva… Po propadu podjetja pri katerem je bil zaposlen, je šel na svoje in je danes priznan in zelo dober varilec. Živi pa bolje, kot je živel prej.
očitno je imel dobrega mentorja in slabe profesorje …
wam, 21.01.2022 ob 13:30
BTDT nepr., 21.01.2022 ob 13:08
wam, 21.01.2022 ob 12:05
BTDT nepr., 21.01.2022 ob 11:41
Heh… Tudi jaz v svoji firmi nisem gleda na izobrazbo posameznika, ampak na njegov doprinos.
Pri meni se je zelo izkazal programer s končano srednjo strojno šolo in je močno prekašal oba, tako magistra s FNT in magistra s FER.
kljub vsemu obstajajo zakoni in pravne podlage in sistemizacije delovnih mest v podjetjih – za to še niste slišali? če ti za neko delovno mesto od nekoga zahtevaš recimo 5. stopnjo, potem ne moreš enega drugega zaposliti na to isto mesto z osnovno šolo.
Se strinjaš,da je to diskriminacija… če zahtevaš določena znanja na izobrazbeni ravni – potem jih moraš za vse enako ane… če pa ta znanja za to delovno mesto niso potrebna, potem pa od vseh zahtevaj osnovno šolo…
če izobrazba ne bi bila nič – potem ne vem zakaj imamo šole… je res, da še zdaleč ni vse, ampak nekaj pa zagotovo je, neka znanja ti pa da vsaj v osnovnih okvirih…
ker če trdiš,da izobrazba ni nič… potem si mnenja tudi,da ti lahko jaz zvežem elektriko, čeprav praga šole za električarja nisem niti prestopila… in ti rečem, da me je naučil družinski znanec električar… ti bo ok, boš zaupal in verjel?
je pa res,da so ljudje različni – tudi tisti z enakimi izobrazbami – eni nimajo interesa in niso zadevni za delo in spremljanje širine okolice znanja splošnega…
jaz ti povem,da sem v določenem delu imela več znanj kot naša direktorica in mi je dala napačno navodilo, ki bi pomenilo hude sankcije, če bi mu sledila in bi prišla inšpekcija… ampak ona o tem ni imela pojma… sem morala diplomatsko povedati nekako, ne da se tega ne sme – ampak z vprašanjem gospa direktorica pa a se sploh sme to narediti, če gre za drugi poslovni subjekt… jaz nisem ravno prepričana,da lahko… tak naokoli – da ravno direktorju ne rečeš da nima pojma in da ti je dal narobno navodilo… pa sem bila kreeeepko nižje od nje na delovnem mestu – po izobrazbi pač ne…
pa to moje znanje ni bilo stvar same gole izobrazbe tudi ne, ampak zavzetosti za delo, spremljanje vsega okoli, z delom povezanega, tudi splošnega in logičnega znanja, poslovanja…
Tako,da znanje in učinkovitost nekoga so skupek vsega – tako šole kot uradne formalne podlage, kot njegove osebnosti organiziranosti, zavzetosti za delo, kot tudi splošne razgledanosti, itd… vse skupaj… ne moremo samo eno stvar izločiti… in vsekakor šola da neka vsaj temeljna znanja in okvire – ob predpostavki, da jo je človek sam delal, da ji plonkal in plagiatov zganjal ane.
Tole kar trdiš, velja predvsem za velike organizacije, JU in banke.
V takih organizacijah je pač težko delat drugače kot po nekih pravilih. Sistemizacija je vedno interni akt organizacije in služi le in samo vzpostavljaju reda. Red pa lahko vzpostaviš tudi drugače, a je za to potrebno precej več energije in dela.
Jaz sem imel samo v Sloveniji zaposlenih 50+ ljudi in sem za vse vedel česa so zmožni, kaj od njih lahko pričakujem in koliko jih moram plačat, da bodo zadovoljni. Če bi se ravnal strogo po neki sistemizaciji, bi mi res talentirani kadri zbežali drugam. Ko delaš v gospodarstvu, je pomemben učinek posameznika, njegov doprinos, ne sistemizacija.
glej pa bom sedaj napisala pogovarjaš se z mag. znanosti s področja managementa… zato to napišem, da nekaj pa le vem o organizacijskem managementu, sploh pripadnosti, zadovoljstvu, organiziranju zaposlenih tako da so visoko učinkoviti in zraven tudi zadovoljni…
sem se o tem tudi praktično izobraževala v firmi, ki se je iz roba banktota postavila na noge nazaj zelo uspešno samo s spremembo te mislenosti in ustroja managementa… v tujini to
naslavljaš red – red mora biti povsod – tudi v gospodarstvu… je res,da je v JS rigidnost in birogracija in popolna neodzivnost na aktualen izziv, ker to onemogočajo hudi birokratski postopki in rigidnost… samo to še ne pomeni, da v gospodarstvu ni reda in da ni sistemizacije – vsaj v nekih okvirih red mora biti in dober gospodarstvenik ga tudi ima – konec koncev s tem izražaš tudi spoštovanje do zaposlenih,d asi do vseh pravičen… ker če ni nekega temeljnega reda, potem je anarhija in se hitro kdo počuti prikrajšanega…
pa sem delala tudi v gospodarstvu – tako v mali privat firmi, kot tudi veliki zelo veliki…
in če smo pri rigidnosti in temu kdo si kaj domišlja – ker se navadno ljudi z izobrazbo tako slabšalno označuje… bom jaz tukaj naslovila prav zaposlovalce delodajalce – tako kot se napihne nekdo, ki je direktor pri nas – pa ni važno ali v gospodarstvu ali JS – vse isto – to se nosijo kot druga kasta, nedostopni, kot da so nekaj več… zaščiteni kot kočevski medvedi v kontakt z njim ne moreš…
v tujini je to nekaj čisto drugega – tam je direktor predsednik uprave, človek, ki je dostopen tudi malemu navadnemu človeku – pa naj ima izobrazbo ta mali človek ali ne – ni na poziciji nobeni pomembni, ampak mu je član uprave dostopen z njim se lahko pogovarja, sooča ideje, izzive, itd… povem iz izkušenj…
ne pa tako kot pri nas… tudi to je potem odraz kulture nekega podjetja in poslovanja, delovanja, učinkovitosti, ki se v njem oblikuje in odraža na poslovnem uspehu
iz komunikacije tukaj se prav vidi – da ljudje, ki ste direktorji nastopate kot nekaj več z viška do ostalih zaposlenih…
jaz nikogar ne ocenjujem in dojemam tako … niti po položaju , niti po izobrazbi ne ločim ljudi – na delovnih mestih sem se ne glede na svojo izobrazbo izjemno razumela tudi z navadnimi čistilkami…
malo dvolični ste ane- po izobrazbi zaničujete ljudi z izobrazbo ker papir je ničvreden, sebe pa poveličujete glede na pozicijo delovnega mesta… e v mojih očeh niste prav nič drugačni od tistih, ki se napihujejo zgolj in samo zaradi papirja, v ozadju tega pa ravnanj – torej dela, ki bi papir upravičil ni… pa kako ironično te slednje kritizirate, sami sebe pa ne vidite…
zaposleni in njegova vrednost – konkurenčna prednost pred drugim zaposlenim – je skupek celote in dober zaposlovalec, delodajalec to ve, nikoli ne bo dajal v nič izobrazbe.. … jaz cenim ljudi kot celoto osebnosti – z znanjem, dejanji, delom, lastnostmi, itd. – izobrazba ni ključna je res, ampak ni pa tudi ničvredna in lahko pa marsikaj tudi pove o človeku posamezniku.
in še kot p.s.: zanimivo je kako pišete da je papir kot izobrazba ničvreden – ko vam pa človek pove tudi, da se je izobraževal sam in poiskal priložnosti za pridobivanje neformalnih znanj in izkušenj – pa dobim nazaj – ja ampak to ni redno delo… saj redno delo definira samo papir – ki ureja zdr. in pokojninsko zavarovanje in plačo – z znanjem in izkušnjami nima nič – nekako dvolično ane… v tem primeru pa sami poveličujete papir – to je pogodbo… čeprav ta vsebine znanja in dela in izkušenj ne odraža in ne daje
Lepo napisano, se kar strinjam.
Kar se pa komentarja glede napak pri pisanju tiče, mislim da smo oa počasi že ugotovili da gre za “čvekaški” forum in je izražanje pogovorno.
Jaz sem ekonomistka pa delam kot ing.. Zanimivo ne. Nimam niti približno prave izobrazbe. Mojim šefom dol visi. Imajo dovolj pameti da vidijo čez papir.
Meni osebno je ekstra patetično da mi 30+ star človek pride na razgovor, ima magisterij, delal kot receptor ipd par let in to je to od delovnih izkušenj….ampak ima magisterij, bi bil manager :). Kaj naj si pomagamo s takim? Ego na višku. Nobene samokritičnosti več. Ne vem kje delate, ampak mi ne dobimo plačano zato ker mahamo pri strankah s papirji kako izobražen kader imamo, ampak zato ker jim nudimo dobre storitve.
Anonimno 11234, 21.01.2022 ob 22:47
za wam.
v kakšni to?
za tistega, ki omenja napake slovnične – smo na forumu prostočasnem – nisem čekirala teksta in tudi zdaj ga ne bom – tudi vi ne pišete slovnično pravilno, v kratkem zapisu so napake… to mi je najbolj nagnusno, da nekdo nekomu meče ali omeni naprej napake – če jih tudi sam dela…
in je hinavsko napisano – kao ne kot metanje naprej, ampak smo ugotovili,da smo na prostočasnem forumu… tisti, ki začne napake omenjat potem naj tudi sam poskrbi, da jih sam ne dela… pa pri vašem zapisu to ravno ne drži.
sicer pa btdt – očitek,da jaz precenjujem izobrazbo – zavračam z argumentom – da sem jasno napisala,da je pomembna celota pri zaposlenem – niti tudi ne samo izobrazba – jasno sem to zapisala… očitno ste površni pri branju oz. razumevanju ali pa vam to povzroča težave… težko očitaš nekomu poveličevanje nečesa, če ti že sam prej napiše,da ta stvar ni vse, ampak eden izmed faktorjev..
za anonimneža – ne vem kaj mi hočeš dokazati, jaz stojim za svojimi izkušnjami in napisanim
in še: res zanimivo da si bil v firmi 25 let, če trdiš da je tak šodr … dolgo si rabil, potem je očitno s teboj nekaj narobe, ali pa si izmišljujejš samo da kontriraš… v glavnem tvoj zapis se sam po sebi dovolj poveden…
če je nekomu taka firma zanič in vse gnilo in slabo, potem ne delaš 25 let v njej in šele potem daš odpoved zato, ker je že 25 let gnila… potem si čuden ti sorry
Forum je zaprt za komentiranje.