Sodba v moj prid
V pravdnem postopku zoper bivšega delodajalca sem dobila sodbo potrjeno s strani višjega sodišča v moj prid. Nisem sicer čisto zadovoljna, vendar nekaj pa bo :))))
Me je pa odvetnica obvestila, da obstaja možnost, da delodajalec vloži zahtevo za varstvo zakonitosti ( ? ) in se bo zadeva še nekoliko zavlekla. To me je zelo začudilo.Ali ni tako,da je pravnomočna sodba dokončna.
Ali je kdo imel kakšno podobno izkušnjo? Ali takšna vloga res lahko ustavi izvršitev pravnomočne sodbe?
Ojej, ne me strašiti – 15 let – brrrrr.
Tožila sem za neizplačne regrese ( 2 x) in premalo izplačne plače ( v nasprotju z pogodbo) in pa vrnitev na delovno mesto,ker me je medtem odpustil ( kljub pogodbi za nedoločen čas).
Na delovno mesto se bom vrnila,ker mi drugo ne preostane ( dokler ne najdem kaj boljšega).
V sodbi tudi piše, da me je dolžan ponovno zaposliti, ….ampak,kaj pa če stori,kot sem uvodoma zapisala in uporabi izredna pravna sredstva?
Iskala sem po netu, pa je tega tolikoooooooooo in nepregledno,da sem povprašala še tukaj.
Odvetnico sem dobila preko BPP in pravi,da me od konca postopka na višjem sodišču več ne zastopa (?), zato sem postavila vprašanje tukaj.
Hvala za vse odgovore
jah, naj je ne moti – če bo revizija uspešna, bo morala vse vrnit.
Če je ‘pravica na njeni strani’, ji seveda privoščim, da vse dobi, kar ji pripada, samo reči ji, da ‘naj je ne moti vložena revizija’, je pa do skrajnosti mimo.
že res, da je zadeva po pravnomočnosti (ko sodbo potrdi drugostopenjsko sodišče) izvršljiva, samo revizija lahko vse obrne. Kaj, bo potem vračala?
Seveda se revizijo lahko vloži le pod določenimi pogoji, tožbeni zahtevek mora biti dovolj visok, itd. za vsako figo se pač ne more iti na vrhovno sodišče.
Jaz sem imela tak primer, ko sem jaz vlagala revizijo. In sem točno na reviziji vse dobila, ker je vrhovno sodišče razveljavilo vse prejšnje odločitve. Tožena sem bila jaz, tožeča stranka je šla takoj po pravnomočnosti v izvršbo in mi vse zasegla – potem pa mi vse vračala, z obrestmi.
Samo res je, da je šlo v mojem primeru za katastrofalne napake s strani sodišča, očitne na prvi pogled. Žal, imamo tako butasto sodstvo, da je bilo treba take banalnosti dokazovat z revizijo, itak brez komentarja glede sposobnosti našega sodstva.
Skratka, revizija lahko stvari spremeni, samo načeloma najbrž avtorica posta že ve, ali ima utemeljen zahtevek ali ne. Če je stvar po zakonu in stoji, bo najbrž revizija brezpredmetna, kar tako pavšalno pa se tega pač ne more reči.
Pozdravljeni,
če imate pravnomočno in izvršljivo sodbo ter tožena stranka s sodbo naložene obveznosti ne bo izpolnila prostovoljno, vsekakor podajte predlog za dovolitev izvršbe; sam izvršilni postopek je relativno enostaven ter brez stroškov za vas (ker gre za izvršbo terjatve iz delovnega razmerja).
Forum je zaprt za komentiranje.