Socialna pomoč in nadomestilo za brezposelnost
Če ti pripada nadomestilo, se ga drži, ker socialna pomoč ni nujno, da ti pripada, pa še nižja je od nadomestila in jo bo treba vrniti.
Glede na to, da živiš pri starših, ki najbrž imata svoje dohodke (ti se štejejo kot dohodki družine, ki se jih deli na število članov), ti socialna pomoč niti ne pripada. Tudi če bi ti pripadala, je vseeno slabša od nadomestila, saj pri socialni podpori gre za posojilo države, ki ga bojo morali tvoji dediči vrniti, če bojo kaj dedovali po tebi. Nadomestilo pa je tvoj dohodek (vsaj zaenkrat še), pa še pokojninska doba ti teče, dokler ga prejemaš.
Spoštovani,
za nedoločen čas sem bila zaposlena 10 let in sicer v gostinskem lokalu.Sedaj je moj dosedanji delodajalec ‘zaprl’ obratovanje in me prijavil na zavod za zaposlovanje.S tem mi pripada nadomestilo za brezposelnost za 9 mesecev-kot aktivni iskalki zaposlitve.V tem času sem zanosila.Zanima me, do kdaj mi po zakonu in kakšen znesek mi pripada-ali je to za čas 9 mesecev, ali tudi za čas porodniškega dopusta?Sem v veliki stiski in vas iskreno prosim za odgovor.Lahko tudi na mail:vstopprepovedan@gmail.com Hvala!
Do porodniške boš dobivala nadomestilo za brezposelnost. Ko ti ginekolog določi začetek porodniške, pojdi s tem papirjem na CSD, da ti povejo, kako pridobiti starševski dodatek, ki je nekakšno nadomestilo za porodniško. Z Zavoda za zaposlovanje se ne odjaviš, ampak jim samo javiš, kdaj nastopiš porodniško, da te za ta čas dajo med neaktivne iskalce.
V času porodniške ti teče tudi delovna doba, kar urediš na ZPIZ-u. Po porodniški pa greš na Zavod za zaposlovanje javit, da se ti je porodniška iztekla. Tam te bojo spet vključili med aktivne iskalce zaposlitve, in v kolikor do začetka porodniške še ne boš izrabila celotne pravice do nadomestila za brezposelnost (9 mesecev), jo boš po porodniški prejemala naprej – vsega skupaj (pred in po porodniški) torej 9 mesecev.
Forum je zaprt za komentiranje.