Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sobotno nedelo-potice

Sobotno nedelo-potice

Hej!
Ali ste videle v zadnjem Nedelu reportazo o tecaju,kjer so pekli potice?
Zelo zanimivo,marsikaj cisto drugace kot dosedanji nauki.Kuharski mojster Andrej Goljat,ki je vodil,ima svoja pravila in marsikaj novega.

Za vzhajanje uporablja solnokvasno emulzijo: 4 dag kvasa,2 dag soli in 2 dl vode.To emulzijo pustimo pocivati pri 16 stopinjah najmanj 5 ur,lahko pa tudi dva dni.
Razlaga: Sol pobije glivice,encimi pa bodo ostali in vzhajali testo,ki bo tako
mehkejse,luknjice enakomernejse in izdelek se bo pocasneje staral in susil.

Clanek je zelo poucen in zanimiv.Mogoce bi katera to vnesla . Splaca se pogledati. Jaz imam ze izrezano in prilepljeno v mapi. Lp Babi

G. Babi, ali je ta količina za 1 kg moke?

Hej!
Seveda sem napisal naslov napacno.Ker sem prebirala danes se Sobotno prilogo,sem napisala sobotno nedelo namesto samo Nedelo.Me je kar vrglo in sem hotela popraviti.No,pa je tvoj post ze tu.
Se zgodi! Se opravicujem.

V clanku ni recepta,samo nova spoznanja; tudi stepanja ni vec in pokrito je najbolje z alufolijo,da zadrzi vlago. iN mesenje je boljse v plasticni posodi kot v kovinski,ker zadrzuje toploto…Je veliko tega in je treba vse prebrati.

Glede na razmerje ,bi dejala,da je kvasa za 1kg moke. V moji kuharici je za 1/2 kg dovolj 2 dag kvasa.

Lahko noc Babi

g. Babi hvala, opravičilo je nepotrebno. Vsakemu se kdaj zgodi.
Lepo noč in lepe sanje.

Babi, živjo. Me veseli, da si opazila “našega” mojstra Goljata. Poznam ga osebno, saj je iz Škofje Loke. Prireja tečaje kuhanja z različnimi temami, odvisno od termina izvajanja: peka kruha, zelenjavne jedi, vampi, bograč itd, wok, piškotki in še kaj bi se našlo, pa na pamet ne vem. Do sedaj še nisem uspela zbrat toliko časa, da bi se udeležila tečaja. Zanima me wok in zelenjavne jedi, pa tudi vampi so zanimivi, ker jih imava z Lukom zelo rada.
Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Hej! tisto pokrivanje z alufolijo pomeni,ko testo vzhaja. Res je revolucionaren ta “tvoj” Goljat.Saj sam pravi,da bi se babice obracale v grobu ob njegovih nasvetih. Mica,pri nas imamo hladno kot na Gorenjskem.
Clovek bi pomislil,da pricakujemo Bozic in ne Velike noci. Lp

Babi, hej. Danes smo pri DU imeli v programu izlet v Slovensko Istro z ogledom Tonine hiše in v Piranu ogled pomorskega muzeja. “Žal” je odpadlo, ker je bilo premalo prijav. Jaz vsa jezna do danes, ko se mi je zopet potrdilo, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Mi je pa žal, ker nisem mogla od doma na morje. Pa kdaj drugič. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Babi, sem prav vesela, ko tole berem, je zelo zanimivo. In vesela zato, ker so vedno pravili, da kvašeno testo “ne mara” teh plastičnih in modernih materialov, ampak naravne. Pa sem se vedno nelagodno počutila, ko sem delala potico, ker sem ugotovila, da mi vedno najbolje vzhaja v plastični posodi – že sam kvasec, pa tudi testo. In sem se spraševala, kako čudno, pa vedno pravijo, naj bodo naravni materiali….
no, toliko.
lp!

Hej!
Meni tudi kvaseno testo najlepse vzhaja v tisti plasticni posodi s pokrovom,ki se s pokom odpre,ko je testo dovolj vzhajano.:))Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close