sobna temperatura
Poleti vklopimo klimo na 25-26 in je ok, ce bi sedela v prostoru v katerem je klima, bi si oblekla dolge rokave, v drugih prostorih sem v majci brez rokavov in kratkih hlacah.
Pozimi ogrevamo na 24 in sem v debelih nogavicah, dolgih hlacah, treh majcah in flisu.
Prav zdaj razmisljam, zakaj je temu tako?
Ze res, da je razlika dveh stopinj, ampak to ni toliko, da se moram toliko vec oblect!
idesi, 24.12.2021 ob 19:25
Pomembna je temperatura sten, veliko bolj od same temperature zraka. Če stene sevajo hlad, se to občuti. In če stene sevajo toploto, tudi.
Zna bit nekaj na tem, ampak je res to toliko, da iz tanke majcke prides na tri majce in flis? To je ogromna razlika.
lej, 24.12.2021 ob 20:05
Kdor pozimi hodi v kratkih rokavih not, je nekaj narobe. Pri nas ne kurimo veš od 20 stopinj. Zame je pregret zrak katastrofa.
PRi nas trenutno dva osebka v kratkih rokavih, hlačah od trenirke in brez nogavic. Pa tudi zakurjeno nimam. Očitno je res nekaj narobe z njima:(. Kaj predlagaš, obisk pri zdravniku?
noja13, 24.12.2021 ob 20:43
PRi nas trenutno dva osebka v kratkih rokavih, hlačah od trenirke in brez nogavic. Pa tudi zakurjeno nimam. Očitno je res nekaj narobe z njima:(. Kaj predlagaš, obisk pri zdravniku?
Evo, ne z mano, ki sem oblecena kot medved na 24, ne s tema dvema, ki ne kurita in sta lahko oblecena, nekaj ne stima.
Seveda si nismo vsi enaki in ene zebe bolj, druge manj, ampak tako v skrajnost pa ni dobra nobena stvar.
Jeba289, 24.12.2021 ob 21:35
Tako kot pravijo predhodniki. Ti z klimo ogrevas samo zrak v prostoru kar pomeni, da se stene s tem ne segrejejo veliko in je občutek hladnote večji,kateri prihaja iz sten. Ti bi z toplotno črpalko in talnim gretjem zamrznila…
Poleti hladimo s klimo, ozimi ogrevamo z radiatorji.
žabica711, 25.12.2021 ob 10:14
Razumem poanto teme. Po moje je drugače zaradi sonca in letnih časov. Telo je zagreto zaradi sonca.In ja, tudi jaz se sprašujem zakaj je temu tako, da se v enakih temperaturah oblačimo tako zelo različno in občutimo temperaturo tako različno.
Ja, tocno to!
Jasno mi je, da ko se naenkrat iz 0 ogreje na 10-12 stopinj, da nam je toplo, ceprav bi nas fajn zeblo, ce bi pa iz 20 padlo na 10-12.
Ampak zakaj neko konstantno sobno temperaturo poleti obcutimo kot toplo, pozimi pa ne?
Je Desi lepo razložil.
Centralno ogrevanje po ceveh segreva hišo/stene, ventilatorsko gretje segreva samo zrak. Toplota gre gor, proti stropu, z odpiranjem vrat (vhod) in oken v prostor spuščamo mraz, ki gre k nogam oz. metru nad tlemi, medtem ko poleti z odpiranjem spuščamo v prostor toploto, ki gre pod strop, zato hlad poleti občutimo hitreje kot toploto pozimi. Če poleti izklopiš hlajenje, v roku pol ure postane prostor segret.
Nekateri v blokih nimajo odprtih radiatorjev ravno zaradi segretih sten.
Nobeno ventilatorsko gretje ne segreje sten, razen če bi bilo konstantno vklopljeno in bi bilo v prostoru 28 stopinj.
centralna, 25.12.2021 ob 12:17
Je Desi lepo razložil.
Centralno ogrevanje po ceveh segreva hišo/stene, ventilatorsko gretje segreva samo zrak. Toplota gre gor, proti stropu, z odpiranjem vrat (vhod) in oken v prostor spuščamo mraz, ki gre k nogam oz. metru nad tlemi, medtem ko poleti z odpiranjem spuščamo v prostor toploto, ki gre pod strop, zato hlad poleti občutimo hitreje kot toploto pozimi. Če poleti izklopiš hlajenje, v roku pol ure postane prostor segret.
Nekateri v blokih nimajo odprtih radiatorjev ravno zaradi segretih sten.
Nobeno ventilatorsko gretje ne segreje sten, razen če bi bilo konstantno vklopljeno in bi bilo v prostoru 28 stopinj.
No, to s toplim in hladnim zrakom, zgoraj in spodaj ima tudi nekaj smisla, a spet ne toliko, da se pozimi obleces kot medved, poleti si pa v majcki in to na prakticno isti temperaturi.
Pozimi kurimo na centralno, ne na pihanje zraka iz klime.
Zrak je precej dober toplotni izolator. Zato merjenje temperature bivalnega prostora večinoma ni trivialno. Ti imaš nekje senzor in temperatura prostora se potem regulira s to temperaturo. Tako imaš tam kjer imaš senzor res takšno temperaturo, kot si jo nastavil, pri grelnih telesih je višja pri zidovih pa nižja. Če nimaš dobro izolirane hiše lahko ta diferenca znaša tudi 10˚C in več. Tako, da je pri teh problemih dobro vedeti kje meriš in kaj hočeš s tem doseči.
Forum je zaprt za komentiranje.