So v vaših časih učitelji tepli?
Ko ste hodili v šolo, so učitelji kdaj koga natepli?
Jaz sem hodila v OŠ konec 80ih, začetek 90ih. Torej, ko je bilo že prepovedano, da učitelji tepejo učence.
Ampak so vseeno kdaj pa kdaj koga nabunkali. Dejstvo pa je, da jih je dobil le tistih, ki je res totalno požrl živce učiteljici. Totano taki nevzgojeni, zgage. Ena se spomnim, da je sošolca odpeljala v kabinet in ga tam zrihtala. Ni upal več niti pisniti. Pa ena se spomnim, da metala ključe. Pa tretja je prijela dva za lase in ju treščila z glavami skupaj. Drugače pa je bil en in isti sošolec večkrat tepen, od različnih učiteljic. Je pa bi totalna zgaga.
Tako, da se je zgodilo res redko, da je kateri učiteljici totalno odneslo pokrov. Šlo je pa vedno za nemogoče primerke.
Je pa ena učiteljica lasala mojo kolegico. Zakaj? Ker je punca v prvem razredu govorila v drugem dialektu. Se je priselila iz drugega konca Slovenije in govorila pač v tistem dialektu in zato jo je učiteljica lasala.
V času moje mame, so pa pogosto tepli tudi tiste, ki niso znali. Pa šiba, palica, ravnilo … so bili redno v uporabi. V mojem času, vsaj tisto, kar sem videla, je bilo zelo redko pa ja, sami taki, ki so si res zaslužili. Je pa bil način včasih čuden oz za moj okus celo nevaren. Recimo butnila mulota z glavo v steno.
V veržeju so kr klofal…
V planini sm pa kr zazgal uciteljci lase… a nism hotu… igral sem se ji za hrbtom z vzigalnikom pa sm mal prislonu in je kr slo… je kr zajokala…?? faaak…
Isto u planini… neki me je en ucitelj hotu… za roko me je… in sm meu kuli v roki in sm ga parkrat picu v roko… zilo sm mu zadel… ful velka bula se mu je naenkrat nardila… isto kri tekla…
Aja-jaj…
Pa z jogurtom sm polil enga…
samo 1x je ena vrgla šop klučev v glavo in sošolcu razbila čelo … se ne spomnim posledic, ampak kasneje ženske dolgo nismo videli. Pa tistim ki so žvečili so nekateri čigumi v lase zalimali … primitivni kot so bili. Zanimivo da najboljši učitelji v razredu nikdar niso imeli problemov ne z disciplino, ne z našim znanjem… je bilo pa takih res samo za vzorec.
1963-1971 LJ
Na nasi soli niso nikogar tepli, lasali in podobno. Niti takrat, ko sta dva ucenca uciteljici v predal nastavila 2 misi. Ko je predal odprla, sta misi pobegnili ven, ona pa na stol in vrescala. Ko je prsla k sebi, je sla k ravnateljici, nas pa zaklenila v razred. Eden od gavnarjev je do prihoda ravnateljice skocil z okna – prvo nadstropje in pristal v grmovju, a si je vseeno zlomil nogo. Njega nismo vec videli, uciteljica je sla na bolnisko zaradi zivcev, ta drugi gavnar je pa normalno naprej hodil v solo, samo ker ni imel vec svojega pajdasa, se je obnasal normalno. Sicer nista motila pouka ali bila nasilna, samo ta hec z uciteljico sta si privoscila. Sta pa bila oba cvekarja, tisti z zlomljeno nogo ponavljalec.
Se pa spomnim, da smo se v nižjih razredih zelo bali hišnika. Pa niti ne vem zakaj. Očitno se je legenda širila od ust do ust. Prepričani smo bili, da nas bo zaprl v temno klet. Pa ne vem ali je res kdaj kaj takega nareidl. Samo očitno je že delal nek red tako, da si ni upal nihče neumnsoti delat, če je bil hišnik blizu.
bozomon, 17.10.2023 ob 18:59
V veržeju so kr klofal…
V planini sm pa kr zazgal uciteljci lase… a nism hotu… igral sem se ji za hrbtom z vzigalnikom pa sm mal prislonu in je kr slo… je kr zajokala…?? faaak…
Isto u planini… neki me je en ucitelj hotu… za roko me je… in sm meu kuli v roki in sm ga parkrat picu v roko… zilo sm mu zadel… ful velka bula se mu je naenkrat nardila… isto kri tekla…
Aja-jaj…
Pa z jogurtom sm polil enga…
Pol si bil pa res vzoren fantek, da si končal v skoraj vseh poboljševalnicah.
A je bila takrat v Planini že sedanja direktorica? Zanimiva ženska.
bozomon, 17.10.2023 ob 19:12
Leognida… tko smo jo klical.
Pust ti njo. Predstava za javnost.
Sem te reku da se ona z nami ni ukvarjala.
Ona je isto bla v višnji gori.
Eh. Ce že pišeš, se vsaj toliko potrudi, da te bo kdo razumel ksj bi rad povedal, Če seveda sploh sam veš.?
80ta90ta, 17.10.2023 ob 19:21
Jaz vem, Božo razlaga, da je bil že kot otrok navaden kriminalc. Vsaj tako jaz razumem, kar piše.
?????????
Začetek 80ih. Tepli niso, je pa ena učiteljica privezovala tiste, ki niso bili na miru, na stol. Pa eden je metal ključe in krede pa pošilja stat ob steno. Najbolj se pa spomnim nareka poštevanke v 3 razredu. Pisali smo ga par krat tedensko. Narekoval je 25 računov. Morali smo pisati le rezultate. 1 napaka še 5, 2 napaki 4, 3 napake 3, 4 napake 2, ostalo cvek. Iz tega je potem naredil 2 oceni ki jih je vpisal v redovalnico.
Pa spraševali so vsak dan za +, – in o.
Čisto nepredstavljivo za današnje razmere.
Forum je zaprt za komentiranje.