So prispevki strošek?
Prebrala sem ogromno tem v tem forumu in drugih forumih, ne najdem pa podatka o tem ali so plačani prispevki strošek ali ne? Če sem prav razumela, se dobiček dobi tako, da se prihodke odšteje od odhodkov . Da si izračunaš, v kateri razred prispevkov boš padel naslednje leto, moraš dobičku prišteti plačane prispevke preteklega leta (to meni nikakor ni logično).
Torej, ali so plačani prispevki vsak mesec strošek? Na racunovodja.com najdem nekaj zame zanimivih tem le na forumih, nikjer drugje. Me pa to zelo zanima, ker mislim na začetku sama vodit računovodstvo (razen bilance).
Če si s.p., je tvoj bruto dohodek = dobiček + prispevki.
Tudi pri zaposlenih so v bruto všteti prispevki, saj se neto izračuna tako:
(bruto + dodatek na minulo delo) – prispevki = davčna osnova
davčna osnova – olajšave = osnova za davčni odtegljaj
davčni odtegljaj = 16% (…27% …41%) od osnove za davčni odtegljaj
neto = davčna osnova – davčni odtegljaj
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Če imaš d.o.o., si obračunaš plačo, ki gre kompletna (bruto) v stroške d.o.o., čeprav na svoj osebni TRR dobiš samo neto, ki ga lahko zapraviš po svoji volji.
Če si s.p., je vse, kar imaš v podjetju, tvoja osebna last. Tvoj TRR je hkrati TRR tvoje firme, tvoja davčna številka je hkrati davčna številka tvoje firme… Torej je tudi dobiček, ki ga lahko zapraviš po svoji volji, tvoja last. Torej je dobiček tvoja neto plača. Drži?
Da si izračunaš, v kateri razred prispevkov boš padel naslednje leto, moraš podati podatek, koliko je tvoj bruto dohodek. Zato je treba dobičku, ki je tvoja neto plača, prišteti plačane prispevke preteklega leta, da dobiš tvoj bruto dohodek.
Ali drugače povedano:
Je že res, da je dobiček razlika med prihodki in odhodki. Vendar pa dobiček ni tvoja kompletna (bruto) plača. Kjerkoli te sprašujejo po bruto plači, moraš navesti kot bruto dobiček + prispevke.
Mogoče si lahko poiščeš po netu razlago, kaj je poslovni izid in kaj je bilanca stanja, ker se mi zdi, da te ti pojmi malo mešajo.
Poslovni izid je rezultat, ki si ga dosegel v nekem obdobju od tega do tega datuma s tem, ko si nekaj vložil v posel in nekaj dobil od posla – torej je rezultat stroškov, odhodkov in prihodkov, ki so nastali v tem obdobju.
Bilanca stanja pa je stanje sredstev in virov sredstev na določen dan. Vsi stroški (tudi prispevki) in dobiček so na isti strani bilance, in sicer na pasivi (med viri), torej spadajo skupaj. Med sredstvi (torej na aktivi) pa je vse imetje: osnovna sredstva, stroji, oprema, zaloge…
Je težko to tukaj pojasniti. Če te res zanima, si najdi kako literaturo o osnovah računovodstva.
No, ti jaz po kmečko razložim:
Dobiček, od katerega se ti obračuna dohodnina, je čisti dobiček – prispevki se odštejejo.
Za razred za prispevke se pa prispevki upoštevajo: torej čisti dobiček plus prispevki in vidiš, v katerem razredu si. Enako za otr. dodatek, vrtec in podobno. Upoštevajo tudi prispevke, ki si jih plačala.
In če si mejni primer, da padeš v višje prispevke, imaš zaradi sto evrov več dobička lahko naslednje leto za dva jurja več stroškov s prispevki – in seveda precej nižji neto. Samo tega nikogar ne zanima in nikogar ne skrbi.
Forum je zaprt za komentiranje.