So moški res pametnejši in inteligentnejši od žensk?
Danes sem potom službe dobila v branje zanimivo raziskavo o tem kako naj bi bili moški pametnejši in inteligentnejši od nas žensk. Res me zanima kako bi se večina vas, ne glede na spol, opredelila.
Jaz se žal s študijo ne morem strinjati, čeprav je že takoj na začetki navedena utemeljitev na katero se raziskava upira. Razlaga gre nekako takole; moški so pametnejši, saj zavzemajo vsa ključna mesta v gospodarstvu, politiki in družbi, medtem ko se ženske ukvarjajo z manj zahtevnimi deli, kot sta skrb za dom in vzgoja otrok … je pa tudi res, da se moški glede inteligence med seboj močneje razlikujejo kot ženske. Med moškimi se pogosteje pojavljajo geniji pa tudi posamezniki z zelo nizko inteligenco.
Meni se za začetek poraja vprašanje kako bi vendar bili moški inteligentnejši in pametnejši od žensk, saj jih na izpitu iz vsakdanjih družinskih obveznosti, velika večina pogrne na polni črti.
Sama bi z lahkoto zatrdila, da se mi zdijo moški popolni neandertalci, ženske v primerjavi z njimi pa kot jedrske znanstvenice. Se mi kakšna ali celo kakšen v mnenju pridružuje?
Ta brihtna, 05.01.2022 ob 17:21
Danes sem potom službe dobila v branje zanimivo raziskavo o tem kako naj bi bili moški pametnejši in inteligentnejši od nas žensk. Res me zanima kako bi se večina vas, ne glede na spol, opredelila.
Jaz se žal s študijo ne morem strinjati, čeprav je že takoj na začetki navedena utemeljitev na katero se raziskava upira. Razlaga gre nekako takole; moški so pametnejši, saj zavzemajo vsa ključna mesta v gospodarstvu, politiki in družbi, medtem ko se ženske ukvarjajo z manj zahtevnimi deli, kot sta skrb za dom in vzgoja otrok … je pa tudi res, da se moški glede inteligence med seboj močneje razlikujejo kot ženske. Med moškimi se pogosteje pojavljajo geniji pa tudi posamezniki z zelo nizko inteligenco.
Meni se za začetek poraja vprašanje kako bi vendar bili moški inteligentnejši in pametnejši od žensk, saj jih na izpitu iz vsakdanjih družinskih obveznosti, velika večina pogrne na polni črti.
Sama bi z lahkoto zatrdila, da se mi zdijo moški popolni neandertalci, ženske v primerjavi z njimi pa kot jedrske znanstvenice. Se mi kakšna ali celo kakšen v mnenju pridružuje?
Boli. Oj, kako bolii ……
Nasploh bi rekel da niti malo ni povezano z spolom. Imaš ženske ki so zelo pametne inteligentne in uspešne. Prav tako moški. In imaš pač Facebook ženske ki pojma nimajo kaj je celica in mislijo da je zemlja ravna, prav tako moški. Res pa je da ženske niso imele v preteklosti priložnosti zato so v bolj takšnih položajih načeloma moški. Tako da nevem zakaj v letu 2022 še vedno gledamo glede na spol.
Na faksih vodijo ženske. Kjer se pa dela denar, so definitivno boljši moški.
Med geniji so ženske in moški, med ” čudežnimi otroki” tudi.
Pri čustveni inteligenci in multitaskingu menda vodijo ženske, pri logiki in orientaciji v prostoru pa moški. Verjetno so odstopanja v eno ali drugo smer v vrstah inteligence, ali v reševanju specifičnih nalog, ampak ne toliko, da bi se res poznalo v splošni sliki.
yram, 05.01.2022 ob 19:13
V zivljenju sem spoznale tako inteligentne moske kot zenske. Spoznale sem pa tud ze glupe ene in druge. Velik ljudi je ful glupih ne glede na spol. Zal.
Se strinjam, so pa bile ženske dostikrat odrinjene, včasih že v času šolanja, nastop na delovno mesto. Če ima ženska tudi podporo nekoga ki ji lahko prepreke malo umakne se lahko postavijo v bok kar se tiče inteligence.
Kdo pa je resil prve astronavte iz Nase… ženske in to črnke!
Tako, da ne rasa ne spol nista merilo
Ohoho, 05.01.2022 ob 19:44
Se strinjam, so pa bile ženske dostikrat odrinjene, včasih že v času šolanja, nastop na delovno mesto. Če ima ženska tudi podporo nekoga ki ji lahko prepreke malo umakne se lahko postavijo v bok kar se tiče inteligence.
Kdo pa je resil prve astronavte iz Nase… ženske in to črnke!
Tako, da ne rasa ne spol nista merilo
Saj res. Kalkulatorke.
Tole seksistično “študijo” bi pa res rada prebrala.
Dejstva so nekoliko drugačna. Inteligenca je sestavljena iz več komponent. Staromodni način je bil merjenje matematično-logične inteligence, modernejši pa vključuje tudi jezikovno, glasbeno, prostorsko, telesnogibalno, medosebni, znotraj osebno in prirodoslovno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo bili v OŠ testirani in da smo bili v razredu 4 nadpovprečno inteligentni (merili so matematično-logično, jezikovno in prostorsko), od tega 3 punce in 1 fant. Tudi sicer je tako, da se intelekt razvija skozi vse življenje in da če boš nekomu preprečeval šolanje (po svetu je cca 130 Mio deklicam onemogočeno šolanje), oz ne bo živel v vzpodbudnem okolju, bo sčasoma njegova nadarjenost izzvenela. V državah, kjer imajo oboji enake možnosti, so v šolah dekleta enako, če ne bolj uspešne od moških, slabše položaje pa zasedajo, ker postavijo na prvo mesto, pred kariero, družino. To z inteligenco nima popolnoma nobene zveze.
Ženska je bolj nežna kot moški. Ženska narava je nežna. Samo inteligenco je zelo težko definirat. Recimo, kje v računalniku je skrita inteligenca, ali pa na primer internetu. Kar se pa tiče tiste raziskave je pač tako, da je zadevo nekdo skup sestavil po domače povedano. Avtor neke knjige je v vlogi boga, bralec mu je podrejen. Enkrat sem nekje bral, da je družbena hierarhija zgrajena na osnovi psihopatije. Aja, še tole dodam, kot vedno 🙂 človek je bitje vrhunske inteligence, tudi vi, ki spremljate ta tekst ste bitje vrhunske, lahko še več kot vrhunske inteligence.
Na spodnji povezavi je citiranih več raziskav na to temo in večina jih nekih razlik ni našla. Edino rahlo višjo verbalno inteligenco pri ženskah in rahlo višjo prostorsko inteligenco pri moških, sicer pa nekih pomembnejših odstopanj ni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_differences_in_intelligence
Anonimno 1250, 06.01.2022 ob 07:36
Ne, je ravno obratno. Statistika…
Odvisno kako interpretiraš statistiko. Lahko gledaš absolutno vrednost in rečeš, da je nekdo pametnejši. Ali pa vzameš mediano in narediš enako. Lahko gledaš porazdelitev in določen spol vzameš za bolj inteligenten, ali pa gledaš kdo je manj inteligenten in na podlagi tega določiš kdo je bolj. Potem pa je potrebno vedeti tudi na kakšnem vzorcu je bila raziskava narejena, ter možne kulturne posebnosti vzorca. Pa kakšno je odstopanje, da se na koncu ne kregaš zaradi statistične napake.
Forum je zaprt za komentiranje.