snemanja videa na DVD
Mam digitalno kamero miniDV in bi želel posnetke zapeči na DVD (povezava kamera – računalnik je s kablom IEEE1394). Zanima me s katerim programom se da najboljše zajemat video iz kamere in kako se to pol zapeče na DVD. Če mi kdo lahko bolj podrobno opiše postopek, bom zelo vesel.
Hvala vsem ki mi boste kaj svetovali.
Lp
OK, zadeva poteka nekako takole (to je najbolj preprost postopek primeren za totalne amaterje):
1. Kamero in računalno, ju povežeš s FireWire kablom in z ustreno programsko opremo (navadno je priložena kameri, kakšen oskubljen Ulead) ali pa kar z MS Movie Makerjem (nisem probal, vendar baje gre) lepo shraniš video na disk. To traja tako odolgo kot je dolga kaseta. Navadno dobiš nek .avi filmček blazne velikosti (fino je imet dovolj prostora na disku, saj je ena ura ripa dolga več kot 16 Gb). Aja lahko ripaš kar iz NeroVision Express-a – glej pod točko 3.
2. Zdaj lahko to zadevo monitraš, brišeš nezanimive dele, itd in potem napraviš čist posnetek – tega ne mislim opisovat, ker ni nujno potrebno. To delo je zamudno in zahteva kar nekaj znanja – kupi si kako knjigo ali pa pojdi v tečaj (baje ima Canon) neke take tečaje, za kupce njihovi kamer.
Eden dobrih programo za videomontažo je Adobe Premiere, vendar stane kakih 600$, kar je meni too much, zato kar tisti Ulead uporabim, da pobrišem ven prizore, ki niso aktualni, drugače pa dovolj chapterjev napravim, da lahko hitro preskoočim kaj (glej pod točko 3).
3. Sledi kodiranje v DVD format (mpeg2) in zapis na DVD medij. Za to sam uporabljam kar Nero in sicer program NeroVision Express, ki je del paketa. Opozarjam, da je priporočljivo imeti legalno verzijo (upgrade iz OEM stane okrog 40 EUR), ker razni cracki znajo delat probleme in pri kodiranju javljao errorje.
Tam potem izbereš datoteko z ripom, lahko določi chapterje in izdelaš menuje in potem izdelaš sliko (image) diska ali pa kar direktno zapečeš na DVD. Kodiranje traja kar nekaj časa, odvisno od hitrosti računalnika, vendar je faktor nekje 2-3 kratnik dolžine fimal na P4 2GHz oz. ekvivalentnem AMD-ju. Tako izdelan DVD potem daš v HiFi komponento in voila.
Lahko pa kodiraš tudi v DivX (poglej si Dr.DivX), če imaš HiFi komponento, ki predvaja DivX-e.
Možnosti in poti je dosti, opisana je ena od enostavnejših,.
Priporočam, da si nabaviš NeroVision Expres in potem bo šlo b.p., prej sem poiskušal vse živo, saj mi je ratalo, samo se navadno krvavi pot potil, ker je mpeg-2 kodek avtorsko zaščiten in so bile potem s plug-ini težave pa ni hotelo kodirat, pa napake. Ta kombinacija mi pa dela.
LP, Dir
Ko je posnetek na računalniku v digitalni obliki je v fomratu MiniDV in kot tak ni primeren za snemanje na DVD (ne bo delalo v HiFi komponenti).
Potrebno ga je “prekodirat” v mpeg2 ali pa v kak drug format npr. DivX.
Podrobnosti si prečitaj malo na netu (išči po ključnih besedah npr.: MiniDV to DVD, digital camera to DVD, …), drugače pa kot sem opisal z NeroVision Express bi moralo iti brez težav.
To je to. Če hočeš DivX-e delat pa je enostavno orodje Dr.DivX., poglej si na http://www.divx.com.
Direktno iz kamere lahko pečeš samo na HiFi pekač DVD (ta prekodira v realnem času), za računalniški DVD pa boš moral po korakih.
LP, Dir
Forum je zaprt za komentiranje.