smorn
Jaz pa prosim za podroben potek peke. Namreč v osnovni šoli smo ga velikokrat jedli. Všeč so mi bili manjši in lepo zapečeni koščki. Meni to ne uspe. Sem poskusila tudi speči kot malo debelejšo palačinko, jo raztrgala in zapekla na ponvi oz. tudi v pečici. Malo bolje, pa vendar ne tako kot iz šolske kuhinje. Dvomim, da so se kuharice toliko zamujale s peko in vsako palačinko rezale in to za celo šolo otrok (550 + učitelji).
Jaz sem polnozrnato moko dodajala beli in je bilo čisto ok, po moje bi tudi samo iz polnozrnate bilo v redu.
Dolgo, dolgo sem se ukvarjala s skrivnostjo šmorna, namreč tisti drobni, lepo zapečeni koščki, kakršnega smo dobivali v šoli. Tisti daljni šoli, ko so kuharice v šolski kuhinji lepo kuhale po domače, nič pakirano in po haccepu ali-kako-se-že-temu-reče. Tudi prababica je znala tak šmorn…
Na Kulinariki sem že pred leti spraševala in “odkrila” skrivnost. Na začetku dam malo olja in na malem ognju pustim, da se spodnja plast srednje rjavo zapeče. Pri prababici me je motilo, da je njen šmorn plaval v olju, četudi je bil na koncu zelo dober. Potem šmorn (če kot celo debelo palačinko) obrnem in nekoliko zapečem še spodaj. Potem ga nasekljam s kuhalnico, obračam. Če to narediš prehitro, se sprime v kepo. Vendar kakorkoli sem delala, tile kosi so bili samo natrgani kosi, nikakor tiste drobne lepe kepice. Potem so mi razložili, da moram v tej fazi dodati nekaj kosmov masla. Narežem ga kar po vrhu, da se enakomerno stopi, pomešam. Nato počasi enakomerno mešam, drobim, počasi, da se vmes tudi malo zapeče od spodaj. Na ta način nekako kar sam razpada, sploh ni treba zares trgati.
Tako, skrivnost je bila torej v dodani maščobi, preveč sem škrtarila z njo. Verjetno je tudi bistveno, da se doda takrat, ko se meša, ne na začetku. Ne vem, če mora biti ravno maslo, vendar še nisem poskusila z ničemer drugim. Prababica ga gotovo ni imela, tudi v naši stari šoli vprašanje.
Me pa zanima, kako pride rahel šmorn v pečici in koliko časa traja?
LP Mimi
Nama z bratom je v otroštvu oče pekel “ponarejen” šmorn. V skodelici je zmešal star kruh mleko, jajca, nekaj rozin in sladkor. To je potem vse skupaj spekel v ponvi, na koncu so bili na krožniku krasni dišeči rumeni koščki. Še vedno mu kdaj rečem naj mi naredi to za zajtrk – kljub temu, da sem že “velika punca” še vedno tako lepo diši po času otroštva…
Če si spečem sama, ni niti pol tako dobro :))
LP
Moja stara mama je šmorn vedno pekla v pečici.
Dolgo časa sem mislila, da je samo to pravi šmorn. Ko sem nekoč videla šmorn nekje drugje sem komaj verjela da si tisti koščki šmorn.
Kako ga je delala in pekla ne vem. Ko je vzela iz pekača je to narezala na koščke, nič drobila. Bilo je dobro.
Tudi jaz čakam na recept od Babi.
Lep pozdrav, Marija
Jaz ga tudi pečem v pečici. Naredim boljše testo (točnih količin sedaj ne vem, iz beljakov stepem sneg) iz ene prastare knjige, kjer piše ‘boljši carski praženec’. Maso dam v namaščen pekač in v pečico. Ko je pečeno, vzamem ven in z vilicama raztrgam na koščke in dam še malo nazaj v pečico, da se koščki popečejo.
lp n.
Hojla, tale šmoren v pečici bi pa tudi mene zanimal….
Mimi, skrivnost je res v dodani maščobi in prav imaš da nisi poskusila drugega kot samo maslo – to da pravo aromo in okus! Res je zelo dober tisti “ta pravi” šmoren z dovolj masla (ponavadi kar precej) a jaz se temu izogibam….za to pa so posebne priložnosti :)))
LP
Hej, hej!
Se zgodi tudi pri najboljsih druzinah:)))
Ko sem zacela odgovarjati, je pri prvem stavku brez opozorila racunalnik
” mrknil”:((
Se dobro, da sem lahko Soncu voscila in vnuku napisala mail!
Ker je danes serviser samo za minutko odnesel PC v sosednji prostor in rekel: Zdaj je OK …in nic drugega, sploh ne vem, kaj mu je falilo. No, tudi racunal ni nic, sem mu prinesla kavo:)
Jaz bi pa le rada vedela, da bi drugic kar sama to uredila. Saj sem neke finte ze pogruntala.
Tako, zdaj pa ka prazencu ali smornu. Saj ni nic posebnega, ampak tako meni uspe rahel, nic masten in ta pravi. Na plosci je pa vedno nekaj nagajalo; ali premasten, ce sem dala malo mascobe, se je nekako smodil…
Potem pa najdem v knjigi:)
Recepti v knjigi so za lepo stevilo ljudi, zato so kolicine nekoliko velike; za osnovo vzamem pac sorazmerno manj. Ce dodam skuto, ravnam enako.
Boljsi ali carski prazenec
6 rumenjakov, 6 dag sladkorja, sol, 1/2 l mleka, 30 dag moke, sol, sneg iz vseh beljakov; 12 dag surovega masla.
Rumenjake, sladkor, del mleka, malo soli zmesamo v gldko maso, prilijemo temu ostali del mleka in pridenemo trd sneg.
Testo vlijemo v pekacek ali kastrolo na surovo maslo, ki ga lepo razmazemo
in postavimo v pecico. Ko je testo lepo rumeno, ga raztrgamo z vilicami in do kraja prepecemo.
Navadni : 40 dag moke, 3 jajca, 1/2 l mleka, sol, in alternativno sladkor. mascoba
Ravnamo kot zgoraj – na koncu sneg.
Lahko pecemo tudi na plosci, toda vedno pokritega – v pecici pa odkritega.
Nekateri recepti so tudi s pecilnim praskom; sama delam po receptu, ki ga nima.
Gobov prazenec
1/2 kg gob, zelen petersilj, 12 dag mascobe, 1/3 l mleka, 35 dag moke, 4 rumenjaki, sneg iz 4 beljakov
Na mascobi preprazimo ociscene in na listke zrezane gobice s sesekljanim zelenim petersiljem. Ko se gobov sok povre, prilijemo testo za prazenec,
ki smo ga naredili poprej iz mleka, moke, soli, razzvrkljanih rumenjakov in na koncu prav narahlo umesamo se sneg.
Ko prazenec spodaj lepo porrumeni, ga z lopatico obrnemo, ga v vecjih kosih zapecemo se po teh strani in ga nazadnje se z vilicami raztrgamo v manjse kose.
Tega sem tudi raje v pecici pekla.
Borovnicev pecenjak; pecenjaki so v enem kosu…prazenci pa nadrobljeni.
35 dag moke, 6 dag sladkorja, sol, 4 jajca, 3/4 l mleka, 3/4 l borovnic, sladkor po potrebi, 6 dag mascobe
Mleko, sladkor, jajca, sol, moko razzvrkljaamo, testo vlijemo na vroco mascobo, potresemo z dobro odcejenimi borovnicami, osladimo in pecemo v peceici pol ure. Ko je pecenjak pecen, ga raztrgamo na vecje kose, se mallo popecemo in serviramo.
Temperatura pecice za prazence:
190 – 210 stopinj C ; pol ure; na drugem grelu ( vse malo priblizno).
Lep pozdrav
Tinci, tudi to je napisano v knjigi:))
Pecenjak iz zemelj
10 zemljic ali kruha ( dan star), 3/4 l mleka, 5 jajck, sol, moke po potrebi – sicer ne vem zakaj; 6 dag rozin, 12 dag masla
Iz zgornjih setavin naredimo testo, ki ga polijemo po narezanih zemljah. Dobro namoceno da mo na vroco mascobo, potresemo z rozinami, malo pomesamo in specemo.
Tinci, kaj ni krasno se pocrkljati pri ocetu? Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.