Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Smoothi ali smuti

Smoothi ali smuti

Živjo,

kako je prav: smoothie ali smuti? Zasledila sem tudi zmešanček

Lp

hehehehe….lihkar eno svojo staro temo na račun kokic berem….prosim ne izzivaj 😉

drži se : zmiksano sadje pa bo 🙂

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Tega ne vem, samo vedno sem si želela pripomniti, da v primeru, da zadevo slovenimo, raje recimo in pišimo “smudi” (in ne “smuti”), ker se tako tudi izgovori.
Smuti mi je zato čuden. Pa saj niti smudi ni dosti boljši, ampak če že moramo … 😀

Mislim, da je smuti boljši slovenski približek izgovora besede smoothie kot pa smudi. Angleškega th seveda zlepa ne znamo pravilno izgovoriti, menda je nekaj vmesnega med t in s (oziroma skupaj izgovorjena t in s :).

Morda bo še kakšen anglist kaj razložil.

In morda zgoraj niti nimam prav, vendar – meni je pa smudi čuden 😉

Poleg tega pa se je smuti že kolikor toliko uveljavil – in nenazadnje, pri ponašenju nismo dolžni povsem slediti zahtevam originalnega jezika. Morda se bom spomnil kakšnega primera …

Če smo že pri izgovorjavi, angleški th se ne izgovarja niti kot t niti kot d, zato se na to ne moremo kaj dosti opirati. Ker gre v tem primeru za zveneči th, je seveda po izgovorjavi bližji zvenečemu d kot nezvenečemu t. Meni osebno je ljubši zapis smuti, ker mi je že po zapisu besede jasno, da gre za smoothie. Tako da bi se jaz tukaj opirala bolj na zapis kot na izgovorjavo angleške besede. Nekega pravila pa najbrž ni. Pogleda se pogostost rabe enega in drugega zapisa ter se presodi, kateri je bolj uveljavljen.

New Report

Close