smetanove karamele
Jaz sem kar na Najdi.si vpisala “karamele” in mi je kot prvega vrglo ven recept za “medene karamele”, prav tako iz Kulinarike. Držala sem se (skoraj) postopka – nisem dodala mandljevega likerja, ker ga nimam, pa dala sem samo lešnike – pražene in sicer zmlete. Ostalo vse kot piše. So dobre. Če jo vzameš iz hladilnika, je precej trda, bolj za lizat, ker se lahko sicer kar takoj naročiš pri zobozdravniku:)), če je nekaj časa na sobni temparaturi, se pa lepo stopi in kar “razleze” v ustih…
Evo, recept iz letošnje božične Lise.
Karamelni rombi
300 g sladkorja
50 g medu
pomarančna lupinica
250 ml sladke smetane
50 g surovega masla
Sladkor, med in 5 žlic vode zavrite v kozici in pustite, da močno vre 2 do 3 minute. Nato vmešajte pomarančno lupinico.
Zavrite smetano, dodajte karamel in med stalnim mešanjem pustite vreti tako dolgo, dokler ne nastane rjava zmes, kar traja približno 15 minut.
Če je karamel dovolj kuhan, se prepričajte tako, da kanete kapljico na hladno površino. Če se ta strdi, potem ima zmes želeno čvrstost. Za konec vmešajte še maslo.
Zmes vlijte v oglat pekač, obložen s peki papirjem. Z naoljenim nožem jo razrežite na rombe.
Hej, Kresnica!
To je vnukom med vojno delala nona. Sicer se ne spomnim, ce je dala tudi smetano. Na Goriskem smo jim rekli ” cedele” in kar nismo mogli docakati, da se je strdilo. Vlila jih je v steklen nizek pladenjcek, da je hitreje bilo za v usta. Takooo smo bili neucakani!
Kot otrok sem si predstavljala, da ime zato, ker se ti lahko iz ust malo cedi:)
Saj se je res! Lp
Forum je zaprt za komentiranje.