smetana za kuhanje
Zanima me za kaj vse uporabljate smetano za kuhanje?
Recimo za zrezke v omaki, jo dodate na koncu kuhanja? Ali pa za zelenjavno prilogo, zelenjavo skuhate, odcedite in kako potem dodate to smetano?
In za kaj vse še uporabljate smetano za kuhanje in za katere jedi raje kislo smetano?
Sem kar malo natrosila vprašanja pa hvala za odgovore.
Skoraj za vse, kar si naštela, tudi jaz uporabljam kislo smetano. Obvezno za takrat, ko se smetana doda čisto na koncu (v kakšno omako) ali šele na krožniku (v juho, enolončnico ipd.). Tudi recimo za kuhano zelenjavo ali hladne sestavljene močne solate, ko se s smetano samo zmeša in servira.
Smetano za kuhanje uporabljam – za kuhanje, hehe. Tam, kjer se jed s smetano kuha 15 in več minut. Če nimam posebne smetane za kuhanje, vzamem kar navadno sladko smetano, ki jo malo razredčim z vodo (smetana za kuhanje ima namreč manjši % maščobe). Pri takem kuhanju se recimo kisla smetana ne obnese, ker čisto zvodeni.
To so npr.
– sirova omaka (skoraj vse so narejene na osnovi smetanove omake),
– smetanove omake za zrezke, ki jih najprej same zgostim in pokuham, nato noter vložim še popečene zrezke in še malo kuham,
– piščančji žur (s kislo smetano menda sploh ne gre, s sladko gre).
Če bi jo imela doma oz. kadar jo imam, bi jo uporabila povsod, kjer se drugače dodaja malo sladke smetane, recimo v špinačo, razne juhe, omakce, kakšne narastke… Pa je običajno nimam doma, kupim jo samo, kadar se namenim pripraviti katero od zgornjih jedi. Ni ravno poceni, navadno sladko smetano pa porabimo v kavi, tako da zagotovo ne pride preč :-))). Tole za kuhanje sem že metala stran, ker mi je predolgo obvisela v hladilniku.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.