Najdi forum

smeh

Dragi poznavalci in ljubitelji slovenskega jezika, prosim, pomagajte.

Zanima me razlika med “smejem” in “smejim”. Ali je kakšna pomenska razlika oz. kaj je bolj pravilno?

Hvala in lep pozdrav!
Mihica

Zanimivo. Kolikor morem razbrati iz SP 2001, naj bi bilo edino možno “smejem”, za moja ušesa pa sta enakovredni obe varianti.

???

Tudi za moja. Ne more se reči, da je ena različica pravilnejša od druge ali da ima drugačen pomen.

Za moja tudi… Zato pa imam ta problem… Eno pesem sem napisala in mi notri bolje zveni “smejim”, ampak menda ni pravilno.
Sem pa zdajle pogledala v Amebisov besedni zaklad (ga imam samo v službi, doma pa ne) in sta notri oba primera.

sedanjik ednina
1. oseba smejem / smejim
2. oseba smeješ / smejiš
3. oseba smeje / smeji

Kaj pa zdaj? Ali mi lahko pomaga kakšen lektor?
Hvala za pomoč!
Mihica

Občasno sem tudi lektor in občasno tudi kako pesmico napišem. Bi ti marala svojo objaviti tu??

Uh, saj ni nič posebnega… Ne vem, zakaj sem se obregnila v ta smeh, ha, ha, raje ti jo pošljem na mail, če ga zaupaš.

Pozdravček!
Mihica

ok, prosim lepo 🙂
ti bom še jaz kakšno svojo, ampak ne prej kot v ponedeljek

nick333si@yahoo.co.uk

Filip,
mislim, da imaš že na mailu. Yahoo je težaven, ker ne prebavlja š,č,ž-jev
Uopsa, zdaj sem se spomnila, da bi lahko rešila to težavo s priponko, žal prepozno.
Lp
Mihica

OK, Mihica, hvala. Jaz imam težave z yahoojem zaradi nekega virusa, tako da ne vem točno, kdaj bom lahko pogledal pošto, bo to sploh danes ali šele ne vem kdaj. Vsekakor se javim.

Evo, sem ti odgovoril. ker pa ravno začenjam dopust, mi prosim ne odgovarjati na služben mail, ker bo verjetno šerfica kaj odpirala mašino.

New Report

Close