služnost na hišo
Pozdrav,
želim prodati hišo (dobila od mojih staršev po darilni pogodbi) in ugotovim, da je v izpisu iz zemlj. knjige razvidna sl. pravica ženske, katera je prodala l. 1983 hišo mojim staršem in sicer se glasi: “po darilni pogodbi z dne…se vknjiži služnost dosmrtne brezplačne rabe ene sobe v pritljičju od vhoda levo stanovanj. hiše, naslov….ta in ta”.
Tistega leta so baje tak izvedli posel iz razloga, da so moji starši lahko to zemljišče kupili, niso imeli prednostne pravice (po nasvetu odvetnika so tako naredili)
Ta hiša je bila porušena, zgrajena je druga na istem naslovu. Ženska se je še istega leta odselila v Nemčijo in se ni več vrnila. Če je še živa, ji ta služnost pripada, ne glede na to, da že 30 let in več živi izven SLO? Nikoli te služnosti ni koristila, nikoli je več nismo videli…sedaj pa je ta vpis velikaa prepreka za prodaj
Prosila bi za nasvet..zelooo se mi mudi…hvala,
lp km
Spoštovani,
Glede na to, da navajate, da se služnost ni izvajala že 30 let, je ta prenehala po samem zakonu. Vendar pa morate za sam izbris pridobiti sodno odločbo, torej je potrebno sprožiti sodni postopek v katerem boste zahtevali naj sodišče ugotovi, da je služnost zaradi neizvrševanja prenehala.
S spoštovanjem.
Spoštovani,
menimo, da bo navedeno izvedeno v cca 6 mesecih. Predlagamo vam, da o tem povprašate na sodišču samem.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.