Službeni avto
Zdravo, nisem še zasledil te teme, zato jo odpiram na novo. Zanima me koliko se splača imeti službeni avto (tudi za zasebne namene) oziroma, če ti ga delodajalec omogoča, kaj je plus in kaj minus tega? Vem, da če imaš službeni avto, potem nimaš plačanih stroškov prevoza na delo, po drugi strani ti pa delodajalec krije stroške goriva in operativni lizing. Posledično se ti poviša osnova bruto plača za ta znesek, hkrati se ti pa ne odvajajo taki prispevki, kar pomeni, da na koncu plačaš dohodnino iz tega naslova. Zanima me kako je s temi stroški oziroma kakšen bi bil moj letni strošek dohodnine (in potencialni drugi stroški) iz naslova službenega vozlia? Glede na to, da ti delodajalec potem krije stroške goriva, se verjetno toliko bolj splača imeti službeni avto, če letno prevoziš veliko km (tudi zasebno).. kje je torej najnižja meja smiselnosti službenega vozila oziroma na kateri točki se ga ne splača imeti?
To je načeloma res, po drugi strani pa plačaš dohodnino ki se tudi šteje v tisočih. Zato sprašujem kje je meja. Ker če me privat osebni avto stane na leto skupaj z gorivom (servisi, gume, zavarovanje, gorivo, vinjeta) recimo 3500 €, potem ni rečeno, da se mi splača imeti službeni avto, če bom ravno toliko dohodnine potem plačeval.. ali pač?
Forum je zaprt za komentiranje.