Najdi forum

služba

Prosim vas za odgovor, ker res ne vem kaj naj naredim. Zaposlena sem v majhnem podjetju. tam delam že 3 leta, ampak zaposlena sem 3 mesece( prej sem bila preko štu. servisa). Problem pa je v tem, da sem pred kratkem izvedela da sem noseča. Tem podjetju ne gre ravno dobro in me skrbi kaj bi bilo z mano če bi šlo vse skupaj v stečaj?*Kaj se zgodi v sluzčaju, da sem jaz v bolniški? Sem sploh upravičena do porodniške?

Hvala za odgovore.

Mislim, da si vseeno upravičena do porodniške, saj se tam upošteva obračunana plača, ki pa ni nujno tudi izplačana. ( slabostoječa podjetja pred stečajem…) Enako je tudi pri bolniški. Se pa pozanimaj na CSD ju.

Če družba preneha, ti lahko kot nosečnici delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi povsem tako kot drugim, ampak ob POGOJU – predhodnem soglasju inšpektorja. v tem primeru se lahko nosečnici odpove pogo.o zaposlitvi tudi, če je na bolniški! (116. člen Zakona o delovnih razmerjih-glej zlasti 4. odstavek). Običajno se tile “grozeči stečaji” dolgo pacajo… tako da držim pesti za najboljše – da do tega ne bo prišlo!
(o odpovednem roku si poglej 103. člen ZDR – 15 dni, malo!!!!!)

Do porodniške (oz. uradno starševskega nadomestila…) pa je zavarovanec upravičen ob določenih pogojih iz Zakona o starševskem varstvu in družinskih razmerjih – poglej tam so pogoji… in kaj če nimaš vseh 12 mes tik pred “porodniškim dopustom” delovnega razmerja oz. kaj če tik pred nastopom porod.dopusta nisi v delovnem razmerju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close