Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev služba-nosečnost

služba-nosečnost

Pozdravljeni!
Zaposlena sem po pogodbi za dol. čas. Pogodba mi preteče konec marca, tik pred tem pa bom šla že na porodniško. V službi sem ustno že povedala za nosečnost in da po porodniški ne pridem več nazaj (verjetno mi tudi ne bi podaljšali). Sedaj pa me pošiljajo na izobraževanje, ker da mi bodo spremenili delovno mesto. Novo delovno mesto bo zame slabše, saj bom morala več stati na nogah, itd. Pri vsem tem se sploh sprašujem, čemu je vse to smiselno, saj bom kmalu šla na porodniško in ali sploh lahko kaj takega naredijo. Še vedno pa bo nekdo moral opravljati delo, ki ga opravljam jaz sedaj. Vse skupaj se mi zdi ena kaprica. Zdi se mi, da sem bila do njih fer, saj sem jim več kot dovolj zgodaj povedala, da sem noseča in da bom šla proč.

Hvala za vaša mnenja.

Če gre za novo delovno mesto, bi morala z delodajalcem itak podpisati novo pogodbo oz. ankes k pogodbi. Glede na to, da greš marca na porodniško domnevam, da gre za neke vrste šikaniranje s strani delodajalca, čeprav mi ni jasno, kaj bi rad s tem dosegel.Morda bi rad, da greš na bolniško in mu tako zmanjšaš strošek. Načeloma je tako, da če iz ocene varnosti delovnega mesta izhaja, da neko delovno mesto ni primerno za nosečnice, je dolžnost delodajalca, da nosečnico prestavi na tako delovno mesto, ki ne ogroža njenega zdravstvenega stanja oz. jo “pošlje domov” (in ji seveda izplačuje celotno plačo). Če pa nosečnica ni dovolj zdrava, da bi delala, jo na bolniško pošlje ginekolog – v tem primeru je 30 dni v breme delodajalca, nato pa v breme ZZZS. V praksi pa delodajalci velikokrat pritiskajo na nosečnice, naj gredo na bolniško, ker imajo v tem primeru bistveno nižje stroške.

Torej brez nove pogodbe na tvojem mestu ne bi sprejela novega delovnega mesta (kako je v pg definirano sedanje delovno mesto?), če te želi delodajalec prestaviti, naj ti pripravi osnutek nove pogodbe.

Hvala za odgovor in nasvet! bom še do kakšnega odvetnika šla, če bo potrebno, ker se tudi meni zdi ta zadeva kar nekaj. Butasto pa bi bilo izkoriščati bolniško, če mi nič ni (razen, če res ne bi mogla opravljati določenega dela).
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close